Είμαστε μοναδικοί! Η μοναδικότητα είναι στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης και κανένας δε μπορεί να το αμφισβητήσει. Είναι εμφανές ότι έχουμε παρόμοια χαρακτηριστικά, κοινές απόψεις κι ειαφέρονται, ωστόσο τίποτε δε μπορεί να αλλοιώσει τη μοναδικότητά μας. Δε θα μπορέσουμε ποτέ να αποτελέσουμε πιστά αντίγραφα άλλων – όσο κι αν κάποιοι το προσπαθούν.

Κανένας δε μπορεί να αντιγράψει κανέναν σε απόλυτο βαθμό κι αυτό αποτελεί το προτέρημα της ύπαρξης. Το ενδιαφέρον που μας προξενούν οι είναι αυτό τους το στοιχείο. Αν θέλουμε να δώσουμε βαθύτερες προεκτάσεις, ας το ονομάσουμε «ψυχή». Η ψυχή, λοιπόν, παρουσιάζεται παντού ως κάτι τόσο αόριστο, όμως στα μάτια μου φαντάζει ως κάτι το υπαρκτό και ξεκάθαρο.

Θα ήταν εύλογο να παρουσιάσω τη δική μου οπτική περί ψυχής. Η ψυχή αποτελεί το βαθύτερο «είναι» του εκάστοτε όντος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αντιπροσωπεύει τη μοναδικότητα – όπως την ορίσαμε παραπάνω – της ύπαρξής μας. Στα μάτια μου, η ψυχή είναι . Μία ενέργεια τόσο δυνατή που η επιρροή της έχει άμεσο αντίκρισμα στα συν και στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου.

Επομένως, με την μερική ταύτιση ψυχής και μοναδικότητας, μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί δεν μπορούμε να αποβάλουμε τη μοναδικότητά μας. Διότι δε μπορούμε αρχικά να απαλλαχτούμε από την ψυχή μας. Κι ύστερα δε θέλουμε να χάσουμε την ξεχωριστή μας αυτή ενέργεια που γεμίζει εμάς και τους ανθρώπους γύρω μας.

Είναι ανώφελο να προσπαθούμε να αποβάλλουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας. Κι άλλωστε όπως είπα ο C.S Lewis (Ιρλανδός ):

«Δεν έχουμε ψυχή, είμαστε ψυχή. Έχουμε σώμα…»

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση σε τακτική Συνεδρίαση Δ.Σ. (20ή)
Επόμενο άρθροΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΡΟ
Θάνος Κουλουβάκης· αυτό είναι το όνομά μου. Σπουδάζω στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Ρέθυμνο. Έμεινα δεκαοκτώ χρόνια στην Αθήνα – μέχρι που μετακόμισα στην Κρήτη. Ασχολούμαι με την αρθρογραφία και την ποίηση από την ηλικία των 14 και έχω γράψει τόσο σε portals όσο και σε έντυπες στήλες. Μεγάλη αγάπη από μικρός είχα με το διάβασμα. Ξεκίνησα διαβάζοντας οποιοδήποτε βιβλίο έπεφτε στα χέρια μου και ξετίναξα την βιβλιοθήκη των γονιών μου. Όντας ονειροπόλος οι στόχοι μου ξεπερνούν τον ουρανό, ωστόσο αυτό με κάνει να προχωρώ. Λατρεύω τη μουσική και τις ατέλειωτες συζητήσεις. Είμαι ένας μικρός φιλόσοφος στο κάτω κάτω. Κι άλλωστε εφόσον μου αρέσει τόσο να λέω ιστορίες… Ας διηγηθώ κι εδώ μερικές…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.