Περιπτερούχοι καταγγέλλουν πρόσφατες ανατιμήσεις που «εξάπτουν το λαθρεμπόριο καπνικών»

Στην Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη και τα Εθνικά δικαστήρια έχουν στραφεί οι περιπτερούχοι εναντίον της πρόσφατης αύξησης του φόρου ειδικής κατανάλωσης και του φόρου προστιθέμενης αξίας που τέθηκε σε εφαρμογή το 2017 και αφορά τα καπνικά προϊόντα, την κινητή τηλεφωνία και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες. Κύρια επιχειρήματα των περιπτερούχων αποτελούν την άνθιση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων που φέρεται να οφείλεται σε αυτόν τον παράγοντα, και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της είσπραξης μικρών ποσοστών τα οποία οδηγούν στην χρεωκοπία ή την πτώχευση της επιχείρησής τους.

Ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Περιπτερούχων, Καπνοπωλών και Λίαν-εμπόρων Λιανικών Ειδών Αττικής (ΣΥΝ.ΠΕ.Κ.Α. και Σ.ΠΕ.ΚΑ.ΜΙ.Λ.Α.) Γιώργος Δούκας εξηγεί πως, «Μετά και τη νέα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνό-βιομηχανικά προϊόντα, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με την εκ νέου συρρίκνωση της προμήθειάς του από τη διάθεσή τους στο καταναλωτικό κοινό παρά την αύξηση της λιανικής τιμής».

Η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου της Αττικής, που έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στις 20/3 «αποφάσισε την άσκηση των ενδεδειγμένων ενδίκων βοηθημάτων και προσφυγών στα εθνικά και ευρωπαϊκά δίκαιο-δοτικά όργανα καθώς και την καταγγελία των παραπάνω πρακτικών στις εθνικές εισαγγελικές αρχές με στόχο τον εξονυχιστικό τους έλεγχο» και πρόσθεσε ότι «Όλα τα παραπάνω δε μπορούν να καταλήξουν παρά στην πλήρη ανόρθωσης της ζημίας των επαγγελματιών από της εγκληματικές αυτές πρακτικές».

Ταυτόχρονα μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) προβλέπει την κατά 5% του μεριδίου της αγοράς καπνικών που εκμεταλλεύονται και ελέγχουν παράνομα οι λαθρέμποροι απειλώντας το να φτάσει στα 30% από έκρυθμο, καθώς το συγκεκριμένο φαινόμενο στέρησε περσινά του δημοσίου που ανέρχονται σε 637 εκατομμύρια € ενώ πρόκειται να καταχραστεί και τις νέες στις τιμές των τσιγάρων όπως τόνισε ο κ. Δούκας.

Ο Δήμαρχος Ψυχικού-Φιλοθέης στηρίζει την σχετική νομική κίνηση δηλώνοντας συμπαράσταση ενώ πολλοί περιπτερούχοι καθόρισαν τα τσιγάρα, τις κάρτες και τον τύπο ως τα λιγότερο επικερδή προϊόντα μεταξύ αυτών που εμπορεύονται, την στιγμή που ο αριθμός των περιπτέρων που κλείνουν εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική πορεία μετά από το 2012.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.