fbpx
9.5 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 31/01/2023

Πορτογαλία: Αναθεώρηση του αντικαπνιστικού νόμου επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους

«Σε εγκαταστάσεις εστίασης ή ποτού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με δωμάτια ή χώρους που προορίζονται για χορό, μπορούν να δημιουργηθούν χώροι όπου επιτρέπεται το κάπνισμα σε χώρους που προορίζονται για πελάτες, υπό τον όρο ότι αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν χώρο για πελάτες ίσο ή μεγαλύτερο από 100 τ.μ. και ελάχιστο ύψος οροφής 3 μ.» προβλέπεται από τον νόμο 157 του 2022 στην Πορτογαλία που καταρτίστηκε πρόσφατα μετά από συνεργασία των Πορτογαλικών υπουργείων Οικονομικών, Ναυτιλίας και Υγείας.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο που υπερψήφισε το κοινοβούλιο στην Πορτογαλία το κάπνισμα θα επιτρέπεται στην εστίαση συμπεριλαμβανομένων και χώρων των εστιατορίων σε ειδικούς χώρους που μπορούν να παραμερίζονται για τον σκοπό αυτόν στο 20% κατά το μέγιστο ενός χώρου που ξεπερνά τα 100 τ.μ. συνολικής έκτασης έχοντας τουλάχιστον 3 μ. ύψους της οροφής από το δάπεδο. Η είσοδος στους κλειστούς χώρους διαχωρισμένους για το κάπνισμα θα απαγορεύεται σε ανήλικους παρά το γεγονός ότι συχνά ανήλικα παιδιά ενθαρρύνονται στην Πορτογαλία σύμφωνα με παραδοσιακό έθιμο από τους γονείς τους κ.α. να καπνίζουν για τους εορτασμούς κατά την ετήσια εορτή των Θεοφανείων.

Παρά το γεγονός ότι το 20% των καταστημάτων με την επαρκή έκταση των 100 τ.μ. καταλαμβάνει το ένα πέμπτο της συνολικής τους έκτασης το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνο εκεί μέσα σε αυτά στην πλειονότητα και την συντριπτική τους πλειοψηφία στην Πορτογαλία όσον αφορά και τα εστιατόρια και τους άλλους χώρους διασκέδασης.

Παρόμοιος νόμος θέτοντας διαφορετικούς όρους για το κάπνισμα ίσχυσε και στην χώρα μας πριν από την άνοδο στην εξουσία με την εκλογή της τωρινής κυβέρνησης του Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2019 που επέτρεπε το κάπνισμα σε καταστήματα υποδοχής μουσικών συγκροτημάτων με καταβολή ετήσιου φόρου από τα καταστήματα αυτά των 200 € ανά τετραγωνικό μέτρο έκτασής τους, οπότε και καταργήθηκε, ενώ είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπό του Αλέξη Τσίπρα τον Μάρτιο του 2014 από το Υπουργείο Οικονομικών, επιτρέποντας το κάπνισμα στο σύνολο των εγκαταστάσεων που πληρούσαν τους προαναφερθέντες όρους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόβαλε ως την προεκλογική του δέσμευση το 2019 να επιβάλει τον αντικαπνιστικό νόμο και την τήρησή του καταργώντας τον νόμο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να την πραγματοποιήσει μετά την εκλογή του στην ηγεσία της χώρας μας. Έτσι ο πρωθυπουργός «υποσχέθηκε» σε όσους τον άκουγαν την σίγουρη τιμωρία τους για το κάπνισμα στους προαναφερθέντες κλειστούς χώρους και την αφαίρεση της ικανότητας που διέθεταν να καπνίσουν εντός αυτών για να αποκομίσει περισσότερες ψήφους από όποιους τρίτους δεν επηρεάζει.

Κώστας Κητής
Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Δυτικού Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield Adult Learning Centre, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδυνές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Σχετικά άρθρα