Τι κάνετε όταν είστε άρρωστοι; Πιθανόν παίρνετε αναλγητικά για τον πόνο, αντιπυρετικά για να πέσει ο πυρετός ή κάποιο σπρέι για τη ρινική συμφόρηση. Οι δικοί σας θα μαγείρευαν για εσάς εάν δεν ήσαστε σε θέση ούτε για αυτό.
Φανταστείτε τώρα αντί γι’ αυτά, να σας προέτρεπαν να αναρρώσετε λέγοντάς σας:
“Έχεις προσπαθήσει να μην είσαι άρρωστη ; ” ή “Έλα, ξεπέρασε το”. Αντίστοιχα, πέραν μιας γρίπης θα μπορούσατε να έχετε σπάσει το χέρι σας, να είχατε διαγνωστεί με διαβήτη ή με πρόβλημα στο θυρεοειδή, κι η αντίδραση των άλλων να ήταν “Μην το σκέφτεσαι”! Οι παραπάνω φράσεις κατά πάσα πιθανότητα σας ακούγονται παράλογες, άτοπες και αστείες.
Η ψυχική ασθένεια είναι τόσο παρεξηγημένη ως έννοια, που άνθρωποι που πάσχουν π.χ από κατάθλιψη ακούν τέτοιου είδους συμβουλές καθημερινά. Έχετε αναρωτηθεί πως θα ήταν να λέγονται τέτοιου είδους συμβουλές σε περιπτώσεις, όπως σ’ αυτές στο παρακάτω σκίτσο;
Κατάθλιψη
Ένας από τους πιο διαδεδομένους και πιστευτούς μύθους είναι ότι η ψυχική ασθένεια δεν είναι σωματική ασθένεια. Ευρέως πιστεύεται ότι, άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν υπό τον έλεγχό ή φταίνε για το συναίσθημα αυτό, γι’ αυτό και προτρέπονται να προσπαθήσουν να μη νιώθουν έτσι. Ο όρος κατάθλιψη, συνήθως ταυτίζεται με έντονη θλίψη, ενώ στην πραγματικότητα το συναίσθημα είναι επίπεδο και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως αϋπνία, δυσκολία συγκέντρωσης, αισθήματα αβοηθητότητας και αναξιότητας. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να βοηθήσουν τους δικούς τους που πάσχουν από κατάθλιψη, καθότι δε γνωρίζουν τη φύση της ασθένειας, προσπαθούν να τους ‘’ξυπνήσουν’’ και να τους δώσουν κουράγιο. Κατά συνέπεια αυτό δημιουργεί σύγχυση και στους δύο, διότι οι προσπάθειες του ενός φαίνεται να πέφτουν στο κενό, και ο πάσχων φαίνεται ότι δε μπορεί να τα καταφέρει.
Λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους που βιώνουν κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια, εξαιτίας πληθώρας διαστρεβλωμένων αντιλήψεων όπως:
- Είναι κομμάτι της ζωής, όλοι έχουν τα πάνω και τα κάτω τους.
- Είναι αδυναμία να ζητάς βοήθεια για να νιώσεις καλά.
Η κοινωνική αντίληψη για την κατάθλιψη είναι απαραίτητο να αλλάξει, διότι μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση ουσιών, διάλυση διαπροσωπικών σχέσεων, προβλήματα ύπνου ακόμη και σε αυτοκτονία.
Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό όταν απευθυνόμαστε σε άτομα με προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθημάτων ή προβλήματα στον τρόπο σκέψης τους, να αναρωτιόμαστε αν θα λέγαμε το ίδιο, όπως σε περίπτωση που είχαν μυωπία.
“Προσπάθησε να δεις καλύτερα…….”!