Παιδική παχυσαρκία: ‘Οχι, η κοιλίτσα δεν θα γίνει μπόι!

filitsa-pathologosΓράφει η Dr. Φιλίτσα Σουγιουλτζόγλου

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να μην ανησυχούν οι γονείς που το παιδί τους είναι υπέρβαρο γιατί βλέπουν ότι είναι ψηλότερο από τα συνομήλικα. Τα υπέρβαρα/παχύσαρκα παίρνουν γρήγορα στην αρχή, και φαίνονται πιο ψηλά από τους συνομηλίκους τους.΄Ομως δυστυχώς η κοιλίτσα δεν θα γίνει μπόι. Τα παιδιά αυτά μπαίνουν πιο νωρίς στην εφηβεία γιατί το ορμονικό τους σύστημα παίρνει λάθος μηνύματα. Το αποτέλεσμα είναι να σταματούν να ψηλώνουν νωρίτερα και τελικά, να έχουν χαμηλότερο τελικό ανάστημα από το αναμενόμενο. Και τα περισσότερα παχύσαρκα παιδιά γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες.

Η παιδική παχυσαρκία είναι κάτι να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα σε μικρότερες ηλικίες, αν εκμεταλλευτούμε ότι τα ψηλώνουν. Αν ένα παχύσαρκο παιδί για ένα χρόνο δεν πάρει επιπλέον βάρος, λόγω της αύξησης του ύψους, θα πάψει να είναι παχύσαρκο.

Και πώς δεν θα πάρει βάρος; Πρώτα απ’ όλα με καθημερινή άσκηση, τουλάχιστον 1 ώρα τη μέρα. Ας κάνει λιγότερες ξένες γλώσσες, και άλλες δραστηριότητες.
Σημαντικός είναι ο περιορισμός του χρόνου που περνά σε οθόνες όπως τηλεόραση, ταμπλέτες και κινητά σε 4-5 ώρες την εβδομάδα.

Ελέγχουμε τι τρώει το παιδί έξω από το σπίτι και μαζί με τον παππού και τη γιαγιά.

Κόβουμε χυμούς και αναψυκτικά και πετάμε όλα τα τηλέφωνα έτοιμου φαγητού. Τόσο απλά!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.