Πράσινο φως Πολάκη-Ξανθού στην χορήγηση ιατρο-φαρμακευτικής κάνναβης

Πράσινο φως στην παραγωγή και διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα πέραν του κρατικού μονοπωλίου, δόθηκε από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, σε απάντηση αιτήματος που είχε γίνει μέρες νωρίτερα.

Η ηγεσία του υπουργείου υγείας μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από ομάδα εργασίας που συστήθηκε με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας αναφορικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης, δεσμεύεται όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος».

Το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους/ανεπιθύμητων ενεργειών αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου υγείας, είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξίας/ανορεξίας στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.) όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα πάντως με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, όπως αναφέρει το πόρισμα, η διαδικασία παραγωγής και διάθεσης κάνναβης για ιατρικούς λόγους αποτελεί κρατικό μονοπώλιο δίνοντας την αποφασιστική αρμοδιότητα στον Υπουργό Υγείας και γνωμοδοτικό ρόλο στην Επιτροπή Ναρκωτικών.

Στην έρευνα αναφέρεται επίσης ότι πιθανή παρέμβαση στον ν. 4139/2013 θα ήταν σκόπιμη, μόνο στην περίπτωση που αποφασιζόταν το άνοιγμα της παραγωγής ή και της διάθεσης της κάνναβης και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα πέραν του κρατικού μονοπωλίου, για ιατρικούς σκοπούς.

Στην περίπτωση αυτή «θα αρκούσε κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών, με την οποία η ναρκωτική ουσία της κάνναβης θα υπαχθεί σε άλλη κατηγορία». (Στην Ελλάδα, όπως και στις ΗΠΑ, τα προϊόντα της κάνναβης ταξινομούνται στην κατηγορία Α και Β, η οποία περιλαμβάνει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης όπως η ηρωίνη).

Με την αλλαγή κατηγορίας στον πίνακα των ναρκωτικών ουσιών η παραγωγή της κάνναβης προτείνει το πόρισμα, θα επιτρεπόταν σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα, με την προϋπόθεση γνωμοδότησης της Επιτροπής Ναρκωτικών με ευθύνη του Ε.Ο.Φ, ο οποίος θα εκδίδει και τη σχετική άδεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αναφέρονται δυσκολίες στις τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες λόγω των δυσκολιών εφαρμογής τυφλής διαδικασίας δεδομένου ότι η κάνναβη διαθέτει ψυχοδραστικές ιδιότητες και υπογραμμίζονται  τα εξής:

  • Η λήψη κάνναβης κατά την εφηβεία είναι πιθανό να συνδέεται με γνωστικές δυσλειτουργίες που εμφανίζονται σε συνδυασμό με ψυχωτικού τύπου συμπτώματα.
  • Τονίζεται δε ότι η χρήση της συνοδεύεται από εξάρτηση, η οποία είναι κυρίως ψυχολογική.
  • Η κάνναβη επίσης μπορεί να προκαλέσει βραχύ ψυχωσικό επεισόδιο το οποίο αποδράμει αλλά η μακροχρόνια των ατόμων που εμφάνισαν ένα τέτοιο επεισόδιο (~8 έτη) δείχνει ότι περί το 50% των ατόμων χωρίς ψυχιατρικό αναμνηστικό εμφανίζουν ψύχωση του σχιζοφρενικού φάσματος και το ποσοστό αυτό αυξάνει σε 75%, αν υπολογισθούν οι ψυχωτικού τύπου γενικά διαταραχές.

Η κάνναβη έχει αποδειχτεί από λίγο έως πολύ χρήσιμη μέχρι στιγμής για την θεραπεία πληθώρας ασθενειών μεταξύ των οποίων το Σύνδρομο Άσπεργκερ ή ο Αυτισμός, το γλαύκωμα, η αρτηριοσκλήρωση, το άσθμα, ο διαβήτης, το AIDS, οι ρευματισμοί, η οστεοπόρωση, η επιληψία, η σχιζοφρένεια, η νόσος του Αλζχάιμερ, το Σύνδρομο Πάρκινσον, οι καρδιακές παθήσεις, η ηπατίτιδα, η νεφρίτιδα, η παχυσαρκία και νόσων σχετιζόμενων με όγκους ή με την ανάπλαση κατεστραμμένων κυττάρων του εγκεφάλου, καθώς και εμφανίζει πλούσια αντικαρκινική δράση διαλύοντας τον πυρήνα του ιού του καρκίνου και εξοντώνοντας τον σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες βάσει των οποίων έχει καθιερωθεί η ιατρό-φαρμακευτική της χρήση σε πολλές χώρες του κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.