Πρόσκληση να εργαστούν οι λιμενικοί απευθύνει η κυβέρνηση

Γράφει ο Κώστας Κητής

Πρόσκληση να εργαστούν απηύθυνε έμμεσα ο Υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας στους λιμενικούς και λιμενεργάτες των ΟΛΠ και ΟΛΘ με σημερινή του ανακοίνωση.

Η πρόσκληση, έρχεται μετά από άνω των δύο εβδομάδων συνεχή απεργία των εργαζόμενων με έντονες αντιπαραθέσεις και κλιμακώσεις, που είχε ως αποτέλεσμα την ματαίωση της χρήσης του Λιμένα Πειραιώς από πολλά ταξίδια και κρουαζιερόπλοια και την ταλαιπωρία χιλιάδων τουριστών που χρειάστηκε να σύρουν τις βαλίτσες τους στην έξοδο του λιμένα, συχνά επί αποστάσεως ενός χιλιομέτρου.

Έντονη υπήρξε και η δυσαρέσκεια από πλευράς των ναυτιλιακών ταξιδιωτικών εταιριών, που αμφέβαλλαν για την κατάταξη της Ελλάδας με προτεραιότητα ως ναυτιλιακού ταξιδιωτικού προορισμού, στις προτιμήσεις των ιδίων αλλά και των πελατών τους τουριστών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας σχετικά με την πρόσφατη ταλαιπωρία ανακοίνωσε τα εξής:

«Η προτίθεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό που να αφήνει περιθώριο παρερμηνειών σχετικά με την ισχύ του όρου 5.11 της Σύμβασης Παραχώρησης στον οποίον αναφέρεται ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, ο Κανονισμός Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας, και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Έχει ήδη ανακοινωθεί προς τους εργαζομένους ένα πλέγμα θεσμικών πρωτοβουλιών ώστε να παραμείνουν ρυθμισμένες οι εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και να αποτραπεί η απορρύθμιση αυτών των σχέσεων. Θα καταβληθεί δε πρόσθετη προσπάθεια για τη νομική θωράκιση των γενικών και ειδικών ρυθμίσεων.

Με βάση αυτό το πλαίσιο, η θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τους απεργούς-εργαζομένους του ΟΛΠ και του ΟΛΘ να ζυγίσουν όλα τα δεδομένα, να αξιολογήσουν σωστά τις περίπλοκες και δύσκολες σημερινές συνθήκες που γεννούν πολλαπλούς κινδύνους, και να επιλέξουν μορφές διεκδίκησης που αποτρέπουν υπαρκτές καταστρεπτικές επιπτώσεις στη συνολική προσπάθεια αναθέρμανσης της Οικονομίας.

Επίσης, η θεωρεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι με οποιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενοι, στους οποίους αναλογεί μερίδιο ευθύνης ως προς την απρόσκοπτη λειτουργία των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αλλά και ως προς την προοπτική δυναμικής ανάπτυξης τους, πρέπει να συμβάλλουν με υπευθυνότητα και ανοιχτή καρδιά στην αναγκαία κοινή προσπάθεια εξασφάλισης διαρκούς εργασιακής ειρήνης στα λιμάνια.

Τέλος, θεωρούμε ότι και σήμερα, τώρα, η και σε αυτήν την περίπτωση δικαιούται να ζητήσει από τους απεργούς στο του Πειραιά να εξαντλήσουν και από τη δική τους πλευρά όλες τις δυνατότητες ώστε απρόσκοπτα να επιβιβαστούν στα κρουαζιερόπλοια  χιλιάδες επιβάτες – ταξιδιώτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που η χώρα μας πρέπει να τους υποδεχθεί με σεβασμό και να τους διευκολύνει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους ταλαιπωρήσει και να τους αφήσει άσχημες εντυπώσεις.

Να είναι βέβαιοι όλοι ότι κάθε κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους των απεργών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ εκτιμάται από όλους και ενδυναμώνει πρώτα από όλα τον δικό τους αγώνα.

Περιμένουμε μια γενναία κίνηση προσωρινής, έστω, απεμπλοκής, η οποία είναι βέβαιο ότι θα αποβεί σε όφελος όλων».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.