Σχέδιο-ανάσα για το πάρκο Τρίτση

1
732

Το «φιλί της ζωής» ύστερα από χρόνια εγκατάλειψης φιλοδοξεί να δώσει στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων, το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ύστερα από την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και το πράσινο φως για τις εργασίες ανάπλασης που έδωσε η προέγκριση της μελέτης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, υπέγραψαν τον κανονισμό λειτουργίας του.

Έτσι, στο πάρκο με τις έξι τεχνητές λίμνες που φιλοξενούν πάνω από 200 είδη πουλιών προβλέπεται η δημιουργία προδιαγραφών για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ακόμα και ενός καταλύματος δυναμικότητας 30 κλινών για ερευνητές, καθώς επίσης και χώρων περιπάτου και ποδηλάτου. Παράλληλα θα μπορούν να τελούνται γάμοι και βαπτίσεις στο ναΰδριο του Αγίου Παύλου και θα λειτουργήσουν αναψυκτήρια.

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις περιλαμβάνουν εκπαίδευση, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους στάθμευσης και συνάθροισης κοινού, θρησκευτικούς χώρους, αναψυκτήρια, γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία, ενώ στις επιτρεπόμενες χρήσεις συγκαταλέγονται εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων και αστική γεωργία-λαχανόκηποι. Ο οριζόμενος συντελεστής δόμησης δεν ξεπερνά το 0,025.

Βάσει του νέου κανονισμού, στον Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης του Δημόσιου Κτήματος «Πάρκο Τρίτση» στη θέση «Πύργος Βασιλίσσης».

Οι υπαίθριες και κτιριακές υποδομές του πάρκου που παραχωρούνται για την πραγματοποίηση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων είναι τα ανοικτά θέατρα, ο χώρος μεταξύ των κτιρίων της οθωνικής περιόδου (ανατολικά του καναλιού), ο αύλειος χώρος και οι αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων του Κέντρου Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Επιπλέον επιτρέπεται:

◊ Η κατασκευή, διαμόρφωση και λειτουργία πάρκων σκύλων. Γενικά η είσοδος ζώων συντροφιάς στον χώρο του πάρκου επιτρέπεται με την προϋπόθεση ο ιδιοκτήτης τους να τα κρατάει δεμένα και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτά.

◊ Η είσοδος και χρήση ποδηλάτων, πατινιών κ.λπ., περιοριζόμενη όμως αποκλειστικά στους χώρους που θα προβλεφθούν για τον σκοπό.

◊ Γενικά οι αθλοπαιδιές και η άθληση, στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του πάρκου.

◊ Η τοποθέτηση πιστοποιημένων οργάνων παιδικής χαράς σε συγκεκριμένες θέσεις.

◊ Στις επιτρεπόμενες χρήσεις συγκαταλέγονται η διαμόρφωση χώρων υπαίθριου γεύματος (πικνίκ) με καθιστικά, τραπεζοκαθίσματα, πέργκολες, κρήνες κ.ά. χωρίς εγκαταστάσεις για ψήσιμο, η διαμόρφωση χώρων θέασης με κιόσκια, παρατηρητήρια, η ανάπτυξη πεδίων με παγκάκια και φωτισμό, η κατασκευή πεζοδρόμων, μονοπατιών πεζοπορίας, περιήγησης και άθλησης, η διαμόρφωση διαδρόμων για ΑμεΑ, η κατασκευή και λειτουργία Κέντρων Πληροφόρησης Επισκεπτών, η κατασκευή ποδηλατοδρόμων με απλή διαμόρφωση χωμάτινων διαδρομών, η εγκατάσταση μικρών, ξύλινων λυόμενων οικημάτων που θα χρησιμοποιούνται ως καντίνες με απλή διάθεση αναψυκτικών, νερών, σάντουιτς και συναφών ειδών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στις θέσεις αναψυχής. Οι λεπτομέρειες για τα έργα αυτά όπου απαιτούνται θα ρυθμίζονται με αποφάσεις του ΔΣ του Φορέα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ευχάριστο !!!! Πραγματικά ευχάριστο είναι να προγραμματίζετε και να έχει ήδη αρχίσει πράγματι κατι να κινείται
    και ελπιζουμε να συνεχιστεί και μετά τις επικείμενες εκλογές BRAVO σας , θα σταθούμε δίπλα σας ότι μας ζητήσετε . Πολύ φιλόδοξη το πρόγραμμά σας. Δεν είδα όμως πρόβλεψη γιά φύλακες σε 24ωρη βάση ,θα πρέπει μάλλον να το θεωρείται αυτονοητο .ευελπιστούμε . ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.