Σε εξέλιξη το διεθνές αντικαπνιστικό συνέδριο του Π.Ο.Υ. στην Γενεύη

Το διετές αντικαπνιστικό συνέδριο του Π.Ο.Υ. της Δευτέρας 1-η μέχρι Σαββάτου 6-η Οκτωβρίου (COP-8 – Conference of Parties) ξακουστό αυξανόμενα από τις άλλες διετίες για την διεξαγωγή κάτω από τις συνθήκες άκρας αδιαφάνειας με την απομάκρυνση των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ και χειραγώγηση μερικών από αυτούς (βλέπε στο βίντεο) και τις δογματικές αντιλήψεις με την αντίστοιχα άκαμπτη ή μονόπλευρη αντιμετώπιση χωρίς περαιτέρω συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων με των άλλων τους αιτούντων εξακολούθησε όταν εξασφάλισε την παράταση των διεργασιών από την με το προσεχές επακόλουθο σε πρεμιέρα διετούς καθιέρωσης για την λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων (MOP-1 – Meeting of Parties) και τις 8-10 Οκτωβρίου εφόσον προσκόμισε από απαιτούμενο τον αριθμό των 40 υπογραφών ακολουθώντας της Ελλάδας των 168 υπογεγραμμένων μελών στην σύμβαση πλαισίου πρωτοκόλλου για τον έλεγχο του καπνίσματος (FCTC – Framework Convention on Tobacco Control) στις 27 Ιουνίου 2018 εν όψει με την πάροδο των 90 ημερών για τις 25 Σεπτεμβρίου ότι αρκούν για την ισχύ με την θέσπιση διεθνούς νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της λαίλαπας του δαπανηρού φαινομένου με την πάταξη του.

Μετά την τοποθέτηση του Καναδά με την συμμετοχή του στο συνέδριο να αναμεταδίδονται οι διεργασίες σε ζωντανή αναμετάδοση έχοντας το περιθώριο της μέγιστης καθυστέρησης των 3 πρώτων λεπτών για τον συγχρονισμό των στιγμιοτύπων απορρίφθηκε αντιμετωπίζοντας αντιπολίτευση πολλών Αφρικανικών χωρών και συμβιβάστηκε από την αξίωσή του έχοντας τον αποκτημένο τετράποδα προ-πέρυσι της πολυδιάστατης υποκριτικής ιδιότητας από την διεθνή φοιτητική συνομοσπονδία Students for Liberty (Φοιτητές για την Ελευθερία) να αντικατοπτρίζει σταθερά συντήρηση των συνθηκών (βίντεο).

Ο γενικός διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ηνωμένων Εθνών (Π.Ο.Υ.) ανακάλεσε από την ακύρωσή της αποσύροντας την απευθυνόμενη πρόσκληση (σ.σ. «cancelled») στον Έλληνα επικεφαλής της πρώτης διεθνώς πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας Phillip Morris International (PMI) που παράγει το σύστημα καπνού της θέρμανσης του IQOS του Ανδρέα Καλαντζόπουλου για την συμμετοχή με την ομιλία στην σύσκεψη βιωσιμότητας στην Νέα Υόρκη λαμβάνοντας χώρα εντός πλαισίου του φετινού διετούς αντικαπνιστικού συνεδρίου στην Γενεύη από την 1-η μέχρι 6-η Οκτωβρίου 2018 όπου ο Π.Ο.Υ. έχει εγκατεστημένη μόνιμα την έδρα του.

Ο κ. Καλαντζόπουλος δήλωσε ότι «Την νέα εποχή του καπνίσματος που εγκαινιάζει το προϊόν της Philip Morris θα ήταν καλό να αντιληφθούν και φορείς όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). Ορισμένοι οργανισμοί όπως ο Π.Ο.Υ. έχουν παραδοσιακά και υπερβολικά αντιφατικές σχέσεις με τις καπνοβιομηχανίες αλλά έφτασε η στιγμή να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου από κοινού με τους ενήλικες» έχοντας ανακληθεί από προσκεκλημένη συμμετοχή με την παραγωγή λιγότερο δυνητικά επιβλαβών με το 95% καπνικών προϊόντων από την σύσκεψη βιωσιμότητας λόγω του χώρου στον οποίο εργάζεται.

Η πολυεθνική καπνοβιομηχανία που διευθύνει ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος διατύπωσε εκφέροντας στο αντικαπνιστικό συνέδριο τις τοποθετήσεις που διαμόρφωσε αφού έχοντας την συμβολή σχεδόν ακίνδυνων για την υγεία ηλεκτρονικών καπνικών προϊόντων σκοπεύει με τις του να αρνηθεί αίροντας πληθώρας νόμων της λογικής την παραγωγή τους στο απώτερο μέλλον με ειδικά την πώλησή τους στην λιανικά όπου εκ των προτέρων δεν είναι διαθέσιμα σε ορισμένα επαρχιακά αστικά κέντρα.

«Η ελάττωση της φθοράς στην υγεία από τον καπνό δεν συνιστά μόνον την έννοια αλλά σταθερά πλέον σημαντικό και τον συνοδευτικό παράγοντα σε άλλα στοιχεία της συσχετισμένης καπνικής πολιτικής» ανέφερε η Philip Morris με τις τοποθετήσεις που υπέβαλλε στο συνέδριο έχοντας τον εξής χαρακτήρα:

  1. Η πολιτική θα πρέπει να εξακολουθήσει να αποτρέπει την χρήση καπνού και των προϊόντων της νικοτίνης από τους ανήλικους, τους πρώην και μη καπνιστές εγκαθιστώντας από διαθέσιμες προτιμότερες από τσιγάρα εναλλαγές για τους ενηλίκους που καπνίζουνε.
  2. Πολιτικές για τον έλεγχο του καπνίσματος θα πρέπει να περικλείουν στρατηγικές για την ελάττωση της φθοράς στην υγεία αλλά και μέτρα της ζήτησης με διάθεσης της αγοράς για ενθάρρυνση των καπνιστών με την μετάβασή τους στις προτιμότερες εναλλαγές που θα εξακολούθησαν να καπνίζουνε.
  3. Θα πρέπει να υπάρξει ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη πιστοποίηση προϊόντων με την επιστήμη που εφαρμόζουν από παρασκευαστές για την εκτίμηση του μέτρου με το οποίο ηλεκτρονικά συστήματα καταμερισμού της νικοτίνης με τα καινοτόμα και αναδυόμενα προϊόντα νικοτίνης συμμερίζονται τις πολιτικές για την ελάττωση του ρυθμού από την επικράτηση του καπνίσματος.
  4. Θα πρέπει να υπάρξουν εγχώρια και διεθνή συστήματα καταγραφής τάσεων της αγοράς συμπεριλαμβάνοντας τις πληροφορίες για την χρήση των προϊόντων με τις συσχετισμένες αναλογίες μετάβασης μεταξύ τους για την εξακρίβωση του ρυθμού της επικράτησης του καπνίσματος με την χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων καταμερισμού της νικοτίνης.
  5. Θα πρέπει να παραχθούν κίνητρα με τα νομοθετικά πλαίσια για τον συνεχή σχηματισμό επενδύσεων διαρκούς έρευνας για την ανάπτυξη λιγότερο επιβλαβών εναλλαγών συμπεριλαμβάνοντας την εγκαθίδρυση ποιοτικού ελέγχου για την απόδοση των προϊόντων ελεύθερων από καπνό.
  6. Θα πρέπει να καθιερωθούν μηχανισμοί για την διευκόλυνση της διαφανούς και συμβουλευτικής συνδιαλλαγής των κυβερνήσεων με τους παραγωγούς των αναδυόμενων προϊόντων καπνού της νικοτίνης προς την εκπλήρωση και την επιτάχυνση του στόχου της σύμβασης.

Ο υπουργός υγείας της Νιγηρίας εξαπέλυσε στο συνέδριο τον σκοπό προετοιμάζοντας το σχετικό «έδαφος» για να απαγορέψει από τους Νιγηριανούς την πώληση λιανικά καπνού με την εμπορία του.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.