Σεβασμό για την Αγία Σοφία ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Ο Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου στην Κωνσταντινούπολη

Γράφει ο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε «σεβασμό» για την χριστιανική πίστη, και « [σεβασμό] για τους τόπους λατρείας των πατέρων μας», μιλώντας προς το εκκλησίασμα του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου στην Κωνσταντινούπολη, αναφέροντας για τους μουσουλμάνους ότι «σεβόμεθα την πίστη τους», καθώς επί ενός μήνα και μέχρι την ημέρα του Μπαϊράμι μεταδιδόταν σε ζωντανή μετάδοση από την Τουρκική τηλεόραση μουσουλμανική ιεροτελεστία για την νηστεία του Ραζμαζανιού από την  στην Κωνσταντινούπολη.

«Τους ευχόμεθα εις τας μεγίστας εορτάς της πίστεώς τους. Σεβόμεθα την πίστη τους … έχουμε την αξίωσιν να σέβονται και εκείνοι την δική μας πίστη, αλλά να σέβονται και τους τόπους λατρείας των πατέρων μας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και διευκρίνισε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά και «μνημεία ωσάν την Αγίαν Σοφίαν, τα οποία έβαλαν την σφραγίδα τους όχι μόνον εις την αρχιτεκτονικήν της χριστιανικής Εκκλησίας διά μέσου των αιώνων, αλλά και εις την ιστορίαν και εις την αυτοσυνειδησίαν ενός ολοκλήρου λαού, του ιδικού μας λαού», προσθέτοντας ότι, «κάθε παρέκκλισις από αυτήν την αξίωσίν μας σεβασμού και τιμής προς τους ιερούς χώρους της πίστεώς μας αποτελεί προσβολήν δι’ ημάς, διά τον παγκόσμιον πολιτισμόν, διά την παγκόσμιον πολιτιστικήν κληρονομίαν, την οποίαν μία δημοκρατική χώρα ωσάν την Τουρκίαν πρέπει να σέβεται και να τιμά και να μην προσβάλλει μίαν, μικράν έστω, μερίδα των πολιτών της, δηλαδή των κατοίκων αυτής της χώρας».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.