23.1 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 30/05/2023

  Στη… ζώνη του υποβιβασμού η Αθήνα στην κατάταξη των ψηφιακών πόλεων

  Τέσσερις θέσεις από το τέλος βρίσκεται η Αθήνα μεταξύ 60 ευρωπαϊκών πόλεων στον δείκτη EDCi (European Digital City Index – Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Πόλη), δείκτης στον οποίο αποτυπώνεται η ετοιμότητα μιας περιοχής να διευκολύνει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες και δη τις νεοφυείς.

  Πέρα από το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά διαπιστώνεται η υστέρηση της Αθήνας και συνολικότερα της Ελλάδας στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, από την ανάλυση του δείκτη προκύπτει ότι υπάρχει στη χώρα το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό με πολλές δεξιότητες, όμως το περιβάλλον και ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα.

  Σύμφωνα, λοιπόν, με τον δείκτη που καταρτίζει η δεξαμενή σκέψης The Lisbon Council, η Αθήνα κατατάσσεται στην 56η θέση μεταξύ 60 πόλεων της ς. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λονδίνο, πόλη που επιλέγουν και αρκετές ελληνικών συμφερόντων ως έδρα τους, ακολουθεί η Στοκχόλμη, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Αμστερνταμ. Λίγο πάνω από την Αθήνα, από την άλλη, βρίσκονται το Τορίνο και η Ρώμη, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν το Ζάγκρεμπ, η Ρίγα, η Βαλέτα και η Λευκωσία.

  Η «αχίλλειος πτέρνα» στην περίπτωση της Αθήνας είναι φυσικά η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, κριτήριο βάσει του οποίου η πρωτεύουσα της Ελλάδας κατατάσσεται στην 53η θέση. Στα μειονεκτήματα περιλαμβάνονται οι όχι και τόσο προηγμένες και εκτεταμένες ψηφιακές υποδομές, με την Αθήνα να κατατάσσεται ως προς αυτό το κριτήριο στην 56η θέση.

  Σύμφωνα με το Lisbon Council, το οποίο επικαλείται στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνσίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην Ελλάδα παρατηρείται ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ς ηλεκτρονικού υπολογιστή στα νοικοκυριά, ενώ χαμηλά θεωρούνται και τα ποσοστά οικιακής αλλά και επαγγελματικής ευρυζωνικής σύνδεσης.

  Την πλέον χαμηλή βαθμολογία λαμβάνει η Αθήνα σε ό,τι αφορά την παροχή προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις συμβουλών και γενικότερα ς υπό τη μορφή mentoring. Αν και έχουν αναπτυχθεί μέσα στα χρόνια της ς σχετικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα αυτή της Endeavour Greece, προφανώς δεν επαρκούν, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η δικτύωση των επιχειρήσεων.

  Ποιο είναι το ισχυρό χαρτί και ταυτόχρονα κατάρα της Αθήνας και της Ελλάδας συνολικότερα; Οι πολλές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο ακριβώς γι' αυτό τον λόγο εγκαταλείπει τα τελευταία χρόνια τη χώρα, αναζητώντας καλύτερη τύχη αλλού. Η Αθήνα ως προς αυτό το κριτήριο κατατάσσεται στην 22η θέση μεταξύ των 60 πόλεων.

  Σε ό,τι αφορά το κόστος εργασίας, ακριβώς για τις ειδικότητες που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες (web developer κ.ά.), η Αθήνα κατατάσσεται στην 3η θέση, προφανώς λόγω των χαμηλών συγκριτικά με την υπόλοιπη πη αμοιβών ακόμη και σε αυτές τις ειδικότητες.

  Η ομάδα του Καφενείου
  Η ομάδα του Καφενείου
  Το ΚΑΦΕΝΕΙΟ δημιουργήθηκε με σκοπό κάθε αναγνώστης να μπορεί να διαβάσει όλα τα νέα της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, να ενημερωθεί για δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και να βρεί όλες τις ειδήσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον κόσμο, τα αθλητικά και την ΑΕΚ, το lifestyle, την τεχνολογία και το gaming καθώς και όλες τις επιστημονικές εξελίξεις που τον αφορούν.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα