Στην ιδιοκτησία Japan Tobacco περνάν οι Σ.Ε.ΚΑΠ. και Danskoy Tabac του Ιβάν Σαββίδη – εξαγορά του Ομίλου 1,3 δις

Μετά από διαπραγματεύσεις διάρκειας των τελευταίων οκτώ μηνών ο Ρωσικός εταιρικός όμιλος «Agracom» του Έλληνα-Πόντιου Ιβάν Σαββίδη απαρτιζόμενος από την Danskoy Tabac όπου ανήκει η πρώην Συνεταιριστική καπνό-βιομηχανία της ς Σ.Ε.ΚΑΠ. πουλά το καλοκαίρι του 2018 το τμήμα της του ομίλου περιλαμβάνοντας την Σ.Ε.ΚΑΠ. στην Ιαπωνική πολυεθνική Japan Tobacco International (), παραγωγό διεθνώς γνωστών ονομάτων όπως τα Camel, Winston, Benson & Hedges και Silk Cut και το ηλεκτρονικό τσιγάρο Logic, μετά από την σύναψη της συμφωνίας εξαγοράς που έγινε από τον Ρωσικό Όμιλο και τον Πόντιο δισεκατομμυριούχο με την αξία της να ανήλθε στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ή τα 1,3 δισεκατομμύρια €.

Η JT Hellas εκτός από την Ελληνική αγορά ελέγχει τις αγορές της Μάλτας και της Κύπρου και απασχολεί στην Ελλάδα περίπου 100 εργαζόμενους αποφέροντας φορολογικά έσοδα 640 εκατομμυρίων € το 2017 στο 1,5% του συνόλου και προμηθεύοντας για την μεταποίησή τους το 25% των Ελληνικών καπνών. Τα προϊόντα της για την παραγωγή και την διάθεση των οποίων έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Γεώργιο Καρέλια κ, Υιό διατίθενται στην Ελληνική αγορά από την δεκαετία του 1980 κατέχοντας μέχρι τώρα το μερίδιο του 22,7% και την δεύτερη θέση.

Ο πρόεδρος Arthur Davidyan της Danskoy Tabac δήλωσε «Η συμφωνία αυτή φέρνει την Σ.Ε.ΚΑΠ. μπροστά σε μια νέα εποχή. Αφού η Σ.Ε.ΚΑΠ. ανασυγκροτήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. Τώρα ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία. Η JTI κύριος μέτοχος της οποίας είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη Σ.Ε.ΚΑΠ. αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής» διευκρινίζοντας ότι επίκειται και η εκκαθάριση του αντιμονοπωλιακού ελέγχου.

Η JTI ως την τρίτη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στον κόσμο εξέφρασε την αισιοδοξία της για την απόκτηση του ελέγχου της τρίτης επίσης μεγαλύτερης αγοράς καπνικών προϊόντων ως την Ρωσία και για την αύξηση του μεριδίου της ως αποτέλεσμα στο 40%.

Οι απομένουσες δραστηριότητες της Dimera Group στην Ελλάδα μετά από την αγορά της Σ.Ε.ΚΑΠ. έχουν ξενοδοχειακό και τουριστικό με εισαγωγικό και εξαγωγικό χαρακτήρα και τυποποίησης τροφίμων και το σκάνδαλο του λαθρεμπορίου από το 2008 με το πλοίο της αναμένεται να έχει κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις αρχές Μαΐου.

Προηγούμενο άρθροΚινητοποίηση και πανελλαδική συγκέντρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 16 Μαρτίου στις 13.00 μμ.
Επόμενο άρθροΜΗΝ ΤΟ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΤΩ. ΠΟΤΕ!
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.