Σύγχυση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Άπω Ανατολή

Το υπουργείο υγείας των Φιλιππίνων συστήνει στον πρόεδρο της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε να ασκήσει βέτο στην έγκριση από το κοινοβούλιο του νόμου περί ηλεκτρονικών τσιγάρων που κατοχυρώνει την νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων υποκαθιστώντας το κάπνισμα που μέχρι την απόφασή του απαγορεύονται προς πώληση και κατανάλωση.

Το υπουργείο υγείας των Φιλιππίνων τοποθετήθηκε με την δήλωσή του πως «Το νομοσχέδιο ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι αντίθετο με τους στόχους δημόσιας υγείας και την πάγια θέση του Προέδρου Ντουτέρτε να προστατεύει τους Φιλιππινέζους – ιδιαίτερα τη νεολαία – από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού και των εκπομπών από προϊόντα καπνού, προϊόντα ατμού και θερμαινόμενα προϊόντα καπνού. Εάν εγκριθεί, το νομοσχέδιο ηλεκτρονικών τσιγάρων θα αναιρέσει επίσης τα οφέλη του Νόμου της Δημοκρατίας υπαριθμόν 11223 (νόμος καθολικής υγειονομικής περίθαλψης) και άλλων νόμων για την υγεία. Θα θέσει τους νέους των Φιλιππίνων σε αδικαιολόγητο κίνδυνο επιβλαβών και εθιστικών ουσιών που σχετίζονται με τη χρήση ατμού, όπως αλκοόλ, μαριχουάνα και ενδεχομένως άλλα παράνομα ναρκωτικά.».

Το κοινοβούλιο ενέκρινε την νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στις Φιλιππίνες και από τις δύο βουλές της κάτω βουλής των αντιπροσώπων και της γερουσίας τον Ιανουάριο του 2022 περιμένοντας την υπογραφή του προέδρου για την τελική του ισχύ ο οποίος έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Το υπουργείο υγείας όμως δεν φάνηκε να συμφώνησε με την ανάδειξη της νομοθεσίας κατά την διαδικασία της έγκρισής της για την οποία εξάσκησε επιρροή στον πρόεδρο για το δικαίωμά του να μην την υπογράψει.

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στην όπου ο ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας παρότρυνε την χώρα του και την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σε θέματα ελέγχου των προϊόντων καπνού να νομιμοποιήσει την εμπορία ηλεκτρονικών μέσων που υποκαθιστούν το κάπνισμα και να επιτρέψει την εισαγωγή και πώλησή τους στην αγορά.

Ο ψηφιακής οικονομίας της Ταϊλάνδης παρέδωσε ψήφισμα προς την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή λέγοντας πως η κυκλοφορία ηλεκτρονικών τσιγάρων στην αγορά της χώρας θα υποβοηθούσε το 52% από τα δέκα εκατομμύρια των Ταϊλανδών που καπνίζουν που αδυνατούν να διακόψουν το κάπνισμα να το επιτύχουν.

Στο μεταξύ ακραία φαινόμενα επικρατούν στο αυτοδιοικούμενο Χονγκ Κονγκ της Κίνας όπου τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απαγορεύτηκαν από την πρωτομαγιά βάσει ψηφισμένου νόμου από τον Οκτώβριο του 2021 που τέθηκε σε εφαρμογή προ ημερών. Την Παρασκευή οι αρχές συνέλαβαν 11 άτομα και κατέσχεσαν 15 εκτομμύρια δολλάρια Χονγκ Κονγκ σε αξία ηλεκτρονικών τσιγάρων και προϊόντων θερμαινόμενου καπνού από τα τελωνεία μετά την απαγόρευση της εισαγωγής και πώλησής τους στην αγορά της μεγάλης πόλης. Συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν αργότερα μέσα στο αστικό κέντρο κατηγορούσαν τους συλληφθέντες για κατοχή εναλλακτικών λύσεων στο κάπνισμα και ακόμα και απόπειρα δηλητηριασμού. Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ αν και δεν απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία αποθέματά τους επιστρέφουν κατά συντριπτική πλειοψηφία στο συμβατικό κάπνισμα χωρίς να διαθέτουν δυνατότητα να προμηθευτούν ανταλλακτικά για τις ηλεκτρονικές τους συσκευές. Το 90% των ατμιστών από το Χονγκ Κονγκ χωρίς να διαθέτουν άλλη επιλογή από το να διακόψουν και το κάπνισμα δήλωσαν ότι θα στραφούν πλέον προς το συμβατικό κάπνισμα δηλώνοντας απόγνωση. Τα που πουλούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα και καπνό της θέρμανσης στο Χονγκ Κονγκ έχουν όλα βάλει λουκέτο και έκλεισαν οριστικά και δεν παρατηρήθηκε καμία εκτροπή κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο υγείας έξω από τα κλειστά καταστήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.