Συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης του Δήμου για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς

0
71

Το Σάββατο 06 Μαρτίου Δημοτικοί Αστυνομικοί με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και της πενταμελούς επιτροπής, αρμόδιας για την παρακολούθηση του προγράμματος του Δήμου, συνέχισαν τις ενημερωτικές δράσεις και τους ελέγχους σε σημεία της πόλης μας για την εφαρμογή των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, όπως αυτές απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία (νόμιμη κατοχή, ηλεκτρονική ταυτότητα, υποχρεώσεις ιδιοκτητών, τήρηση κανόνων ευζωίας κ.α.).

Στόχος της Δημοτικής μας Αρχής, όπως ήδη έχουμε επισημάνει είναι η αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών, η τήρηση της νομιμότητας καθώς και η εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων.

Οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς είναι:

– Να φροντίζει τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου χρησιμοποιώντας μικρές σακούλες για την απομάκρυνσή τους.
– Να έχει προβεί στη σήμανση και καταγραφή των στοιχείων του με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ).
– Να έχει εμβολιάσει το ζώο και να προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στον κτηνιατρικό έλεγχο του.
– Να έχει στειρώσει το ζώο εφόσον δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ζώων που θα γεννηθούν ή να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες. Η απόρριψη νέων νεογνών ζώων σε κάδους ή οπουδήποτε αλλού διώκεται ποινικά.
– Nα γνωστοποιεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου την πρόθεσή του να αποχωριστεί το ζώο που έχει και το οποίο με την ψηφιακή του ταυτότητα έχει ήδη καταχωρηθεί σε σχετικό αρχείο.
– Να συντροφεύει ο ίδιος ή κάποιος άλλος στη θέση του το ζώο στον καθημερινό του περίπατο για να έχει τον άμεσο έλεγχό του.
– Να μην εξέρχεται το ζώο από την κατοικία του προκαλώντας ανησυχία με την ανεξέλεγκτη είσοδο του σε άλλους ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους χώρους.
– Να δηλώνει την «απώλεια» του ζώου στον κτηνίατρο σε διάστημα πέντε ημερών προκειμένου να υπάρχει σωστή και σαφής καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων. 

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Σπύρος Μπερδέσης δήλωσε σχετικά:

“Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε για πρώτη φορά στην πόλη μας μία ευρεία καμπάνια ενημέρωσης των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για τις υποχρεώσεις τους βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Οι συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης θα συνεχιστούν από τα στελέχη της δημοτικής μας αστυνομίας και τις επόμενες ημέρες. Ευχαριστώ θερμά τους συμπολίτες μας για την έως σήμερα θετική ανταπόκρισή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ενημέρωσης του Δήμου μας”. 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Από το γραφείο Τύπου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.