Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 12/7 για τον απολογισμό πεπραγμένων 2016 της Δημοτικής Αρχής (Ρεπορτάζ)

0
102

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ενιαίου Λυκείου «Μίλτος Κουντουράς» η 14η ειδική συνεδρίαση με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων 2016 της Δημοτικής Αρχής.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ομιλία του δημάρχου ο οποίος είπε τα εξής: “Όλη η δουλειά που έχει γίνει το 2016 είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειά με ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες, καθώς το κράτος έχει πλέον επιβάλλει φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ στους Δήμους.Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες προσπαθήσαμε να συντηρήσουμε τις υποδομές μας αλλά και να πάμε την πόλη μπροστά ώστε μέσα στο 2017 – 2018 να ξεκινήσουν και να ολοκληρώνονται τα έργα στο Δήμο. Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει:

 • Να ολοκληρώσουμε την ανέγερση του βρεφονηπιακού σταθμού στη Νέα Χαλκηδόνα (οδός Κάλβου) και αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά από το Σεπτέμβρη.
 • Να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων.
 • Να υπάρχουν πλέον αθλητικοί χώροι και γυμναστήρια.
 • Να γίνεται σωστή διαχείριση απορριμμάτων και να υπάρχουν συστήματα ανακύκλωσης.
 • Να γίνει μελέτη για την ανάπλαση του Άλσους (παιδικές χαρές, ποδηλατόδρομος).
 • Να υπάρχει δωρεάν παιδικός σταθμός.
 • Να υπάρχει νέο Κέντρο φυσικοθεραπείας και Κέντρο Ψυχικής Υγείας.
 • Να υπάρχει κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό φαρμακείο.
 • Να συνεχίζουμε το δωρεάν δεκατιανό σε μαθητές που το έχουν ανάγκη.
 • Να επαναλειτουργήσει το εικαστικό εργαστήρι και το Ηρώδειο πάρκο.
 • Να πληρώνουμε τις σχολικές καθαριστήρες κάθε μήνα και όχι κάθε 4 ή 6 μήνες.
 • Να υπάρχει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων στο Δήμο.
 • Να έχει γίνει η ανέγερση του 1ου δημοτικού σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο θα μπει σε λειτουργία από το Σεπτέμβριο.
 • Να έχει γίνει η ανέγερση του 3ου γυμνασίου και του 3ου λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας, σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι είμαστε ο μοναδικός Δήμος που στον οποίο γίνεται ανέγερση τριών σχολείων.

Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα ξεκινήσει η κατασκευή για δίκτυο αποχέτευσης στο κοιμητήριο,θα ξεκινήσουν επισκευές σε τρεις προαύλιους χώρους σχολείων, η υπογειοποίηση κάδων στην Πατριάρχου, η δημιουργία θέσεων μοτοποδηλάτων στη Πατριάρχου και τα έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες του 2015.

Προφανώς και δεν είναι όλα τέλεια δεδομένων των συνθηκών, όμως αγωνιζόμαστε με βάση το καλό της πόλης και των κατοίκων για ένα έχει η πόλη το πρόσωπο που αξίζουν οι κάτοικοι”.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι αντιδήμαρχοι με πρώτο τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Λάλο, ο οποίος ξεκίνησε από την αρχή του 2016: “Ο προυπολογισμός έχει γίνει με βάση την κοινωνική ενίσχυση, την παιδεία και τα έργα υποδομής. Αυτό που συμβαίνει με την φορολόγηση των Δήμων είναι πρωτοφανές και φυσικά στα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν και η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων, όμως καταφέραμε για ακόμα μια χρονιά να αυξήσουμε τα έσοδα του Δήμου. Καταφέραμε μειώσεις σε πολύτεκνους, ευπαθείς ομάδες και ΑΜΕΑ και “κυνηγήσαμε” μεγάλους οφειλέτες του Δήμου. Προχωρήσαμε στην δημοπρασία του περιπτέρου στη Πατριάρχου και η επιτυχημένη διοργάνωση της Πρωτομαγιάς μας απέφερε έσοδα 225.000 €. Όσον αφορά το κοιμητήριο έχω να πω πως ολοκληρώθηκε η μηχανογράφηση του για πρώτη φορά στην ιστορία του φέρνοντας αύξηση των εσόδων”.

Επόμενοι στην σειρά ο κ. Ανανιάδης και ο κ. Ανεμογιάννης (Αντιδήμαρχος Υπηρεσιών Καθαριότητας, Ανακύκλωσης,Ηλεκτροφωτισμού,Πρασίνου και Περιβάλλοντος). Ο κ. Ανεμογιάννης, ο νέος Αντιδήμαρχος τόνισε πως έχει γίνει μια καταπληκτική δουλειά από τον προκάτοχό του, την οποία συνεχίζει και προσπαθεί να επεκτείνει. Ο κ. Ανανιάδης μίλησε για μια “δουλειά” που χτίστηκε σιγά-σιγά και πήρε σάρκα και οστά το 2016: “Ήταν υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε τη μελέτη για την αζωογόνηση και την ανάπλαση του Άλσους. Ήταν μια προσπάθεια του κ. Κόντου και εμείς την υλοποιήσαμε. Επενδύσαμε πολύ στην ανακύκλωση φέρνοντας δύο νέα απορριμματοφόρα ανακύκλωσης ενώ σε λίγες μέρες έρχεται και το τέταρτο, τοποθετήθηκαν 278 κάδοι, φυτεύτηκαν 200 και το σημαντικό είναι σ’αυτές τις δύσκολες εποχές δεν αυξήθηκαν καθόλου τα δημοτικά τέλη. Πλέον έχουμε ένα νέο εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κύριος Μανωλεδάκης εφόσον ο κύριος Καλαμπόκης (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπεύθυνος θεμάτων Δημοτικής Ενότητας Νέας Χαλκηδόνας) δεν παρευρισκόταν στο συμβούλιο: “Βρήκαμε μια πόλη με κατεστραμμένες υποδομές και προβλήματα και καταφέραμε:

 • Να γίνουν ασφαλτοστρώσεις.
 • Να υλοποιήσουμε το έργο του παρατημένου παιδικού σταθμού στην οδό Οδυσσέως.
 • Να φτιάξουμε τα 2 από τα 3 γήπεδα 3Χ5.
 • Να ανακαινίσουμε 2 κλειστές αίθουσες.
 • Να επισκευαστούν οι μηχανικές εγκαταστάσεις στον Ιωνικό και προχωράμε και στις ηλεκτρολογικές.
 • Να έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες για το Δάσος και η υλοποίηση να ξεκινάει σε δύο μήνες.
 • Να τελειώσουμε την διαμόρφωση της εισόδου του Άλσους.
 • Να ξεκινήσει η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά στη Σκρα.

Όσον αφορά τις αθλητικές δομές του Δήμου ήταν κατεστραμμένες και έχουν ανακαινιστεί, μάλιστα υπάρχουν πλέον ελεύθερες ώρες για τους δημότες όπου μπορούν να πηγαίνουν να γυμνάζονται με την επίβλεψη γυμναστή και τέλος οι αθλητικές διοργανώσεις του Δήμου αποτελούν σημαντικό κομματί, όπως είναι ο ποδηλατικός γύρος και το ράλλυ αντίκα”.

Σειρά είχε η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Ρόκου: “Έχουμε να παρουσιάσουμε ένα θετικό πρόσημο, καθώς έχουμε και την ανέγερση των σχολείων, όπως προανέφερε ο Δήμαρχος. Καταφέραμε να μην επιβαρύνουμε τους δημότες και να φτιάξουμε 12 πολιτιστικά τμήματα ενώ έχουμε εξοπλίσει το εικαστικό εργαστήρι με τα απαραίτητα και έχουμε προμηθεύσει τα τμήματα φωτογραφίας, ζωγραφικής και κεραμικής με τα απαραίτητα αναλώσιμα. Θέλω ακόμα να πω πως στηρίζουμε όλες τις ερασιτεχνικές παραστάσεις του Δήμου και πως η χριστουγεννιάτικη γιορτή αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία για το Δήμο”.

Τελευταίος τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας και Υπεύθυνος θεμάτων Δημοτικής Ενότητας Νέας Φιλαδέλφειας, κ. Κουμαριανός, ο οποίος τόνισε την ουσιαστική αναβάθμιση των δομών του ΚΑΠΙ αλλά και πως υπήρξε μια επιτυχημένη χρονιά τόσο για τους παιδικούς σταθμούς όσο και για τα επιδόματα σε κατοίκους που το έχουν ανάγκη.

Από την Αντιπολίτευση τον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Κόντος, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην Δημοτική Αρχή για την ευρυθμή λειτουργία του Δήμου, όμως είναι πολλές οι φορές που η συμπεριφορά της πλειοψηφίας στεναχωρεί τόσο τον ίδιο όσο και την παράταξή του καθώς θεωρεί ότι έχει δεχτεί πάρα πολλές φορές επίθεση. Στην συνέχεια σε ερώτησή του ζήτησε να μάθει τον λόγο που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο ισολογισμός του 2015 και του 2016 αλλά και τι γίνεται με τα ανταποδοτικά.

Ο κ. Ντάτσης με την σειρά του είπε ότι φυσικά και ο ίδιος δεν έχει σκοπό να μηδενίσει το έργο της Δημοτικής Αρχής όμως υπάρχουν κάποια ερωτήματα. Αρχικά ρώτησε αν θα υπάρξουν κάποιες υποδομές για στήριξη μικρών επιχειρήσεων, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάτι τέτοιο και τι ακριβώς συνέβη με το με τον εξωτερικό χώρο του 1ο δημοτικού σχολείο, ο οποίος σε σύγκριση με τον εξωτερικού χώρου του παλιού σχολείου είναι μικρότερος.

Ένα από τα θέματα που ανέφεραν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι από την αντιπολίτευση ήταν η μικρή προσέλευση των δημοτών και η απουσία πολλών δημοτικών συμβούλων, κάποιοι από τους οποίους απουσιάζουν αρκετά συχνά.

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος στην τελική του ομιλία: “Είναι λυπηρό το ότι ο κόσμος πλέον απουσιάζει από θέματα που τον αφορούν άμεσα, είναι όμως ένα κοινό φαινόμενο το φαινόμενο αυτό της “αποστράτευσης”. Η ευθύνη “βαραίνει”  φυσικά την Δημοτική Αρχή, όμως ευθύνη φέρουν και τα τοπικά μέσα, οι σύλλογοι και οι φορείς για την ενημέρωση”.

Κλείνοντας μίλησε για πράγματα τα οποία όπως είπε έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έχουν γίνει. Χαρακτηριστικά ανέφερε την επιτροπή για τη νησίδα η οποία συνεδρίασε μια φορά και δεν είχε λάβει καμία απόφαση και την επιτροπή για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, η οποία δεν έχει συνεδριάσει ποτέ.
Όσον αφορά την ερώτηση του κ. Κόντου σχετικά με τους ισολογισμούς του 2015 και 2016 ο κ. Δήμαρχος απάντησε πως δεν έχουνε προλάβει, οι ίδιες οι υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν αλλά δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος της θητείας του θα έχουν τελειώσει και παραδοθεί όλοι οι ισολογισμοί ενώ στην ερώτηση του κ. Ντάτση σχετικά με το 1ο δημοτικό σχολείο έγινε κατανοητό ότι έχει μικρύνει ο εξωτερικός χώρος λόγω του ότι δημιουργήθηκαν νέες θέσεις και περισσότερες αίθουσες.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.