Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 20/12 (Ρεπορτάζ)

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20/12 η 25η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ενιαίου Λυκείου «Μίλτος Κουντουράς».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης του κ. Παπακώστα και το ερώτημα του κ. Πλάτανου σχετικά με την αποχώρηση της παράταξης από το Δημοτικό Συμβούλιο (1/11) και αν ακούστηκαν υβριστικά σχόλια. Το ερώτημα το είχε υποβάλλει ο κ. Πλάτανος στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29/11 και περίμενε να ελεγχθεί το ζήτημα.

Στην συνέχεια και αφού δεν πήρε κάποια απάντηση, πήρε το λόγο μόνος του, γεγονός που εξόργισε τον Πρόεδρο του Συμβουλίου.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του είπε πως πρέπει να παρουσιάσει τα πρακτικά στο συμβούλιο για να αποδείξει αυτά που υποστηρίζει, αλλιώς αν τα πρακτικά είχαν κλείσει δεν φέρει καμία ευθύνη. Στο σημείο αυτό ο κ. Πλάτανος απάντησε πως γι αυτόν το θέμα παραμένει ανοιχτό και περιμένει απαντήσεις. Η ένταση που δημιουργήθηκε ήταν μεγάλη γι αυτό και υπήρξε διακοπή 5 λεπτών.

Έπειτα από την διακοπή τα πράγματα μπήκαν στην κανονική τους ροή και το λόγο πήρε ο κ. Παπακώστας, ο οποίος εξήγησε τους λόγους ανεξαρτητοποίησης.

Σύμφωνα με την δημόσια ανακοίνωσή του δηλώνει:

Σε μια ζωντανή παράταξη της Αριστεράς που παραμένει πιστή στις αρχές της και στο να υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζόμενων, είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες τακτικής, επιμέρους χειρισμών κ.λ.π., ακόμη και συγκρούσεις με μεγαλύτερη σημασία. Από αυτή την άποψη, στα 3 χρόνια της παρουσίας μου ως δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, αλλά και στα χρόνια που προηγήθηκαν της δημιουργίας της, στις διεργασίες και τους αγώνες που έφεραν σημαντικές παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία και τα δημοτικά πράγματα και προετοίμασαν τη νίκη στις δημοτικές εκλογές του 2014, έδωσα πολλές τέτοιες μάχες.

Ωστόσο, όλα αυτά έχουν νόημα και είναι διαχειρίσιμα με τους κανόνες της συλλογικής πειθαρχίας όταν δεν παραβιάζεται η νοητή «κόκκινη γραμμή» των αρχών και των αξιών που πρέπει να διέπουν την πολιτική μας παρέμβαση. Η πρόσφατη απόφαση της δημοτικής αρχής και της πλειοψηφίας της παράταξης να διαθέσει ένα πολύ μεγάλο για τα δεδομένα του δήμου ποσό (1,3 εκατ. ευρώ) σε ιδιώτες εργολάβους για την ανάπλαση 11 πλατειών στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, δεν είναι απλώς λάθος αλλά παραβιάζει ακριβώς αυτή τη νοητή «κόκκινη γραμμή», με τρόπο που δεν μου επιτρέπει ούτε να συμφωνήσω ούτε να πειθαρχήσω στην πλειοψηφία (παρόλο που γενικά αντιλαμβάνομαι τη σημασία μιας τέτοιας πειθαρχίας) ούτε να προσποιηθώ ότι δεν αντιλαμβάνομαι τις συνέπειες και τη «δυναμική» μιας τέτοιας επιλογής.

Η απόφαση αυτή της δημοτικής αρχής συνιστά «κερκόπορτα», αποτελεί σημείο καμπής για την παράταξη και δρομολογεί μια «δυναμική» διαρκών ανάλογων μετατοπίσεων στην προοπτική των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, για τους εξής λόγους:

• Η συμφιλίωση με μια πολιτική ιδιωτικοποίησης στο όνομα του «ρεαλισμού», ιδιαίτερα μάλιστα όταν επιστρατεύονται επιχειρήματα που καταφανώς δεν ευσταθούν, ανοίγει ένα δρόμο μη επιστροφής. Όπως έδειξαν και εμπειρίες από άλλα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, τοπικά, κλαδικά ή συνολικότερα πολιτικά, εγχειρήματα της Αριστεράς, αυτός ο «ρεαλισμός» οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη πολιτική διολίσθηση και στον πολιτικό μιθριδατισμό.

• Η σφοδρότητα με την οποία η δημοτική αρχή επιτέθηκε στο σωματείο των εργαζομένων στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας (επειδή διαφωνούσε με τη ιδιωτικοποίηση) υπογραμμίζει τους παραπάνω κινδύνους: ο απλός «ρεαλισμός» δεν είναι αρκετός για να δικαιολογήσει μια τέτοια επίθεση, η οποία αντικειμενικά ισοδυναμεί με ρήξη με τους εργαζόμενους την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή διαθέτει ένα μεγάλο ποσό που θα καταλήξει στους εργολάβους.

• Το γεγονός ότι σε αυτή της την επιλογή η δημοτική αρχή στηρίχτηκε στις ψήφους της μνημονιακής αντιπολίτευσης του δήμου (που ψήφισαν «μετά χαράς» την απόφαση καλωσορίζοντάς την στο «ρεαλισμό») επιβεβαιώνει τους φόβους για «κερκόπορτα» και υπογραμμίζει τον κίνδυνο διαρκών μετατοπίσεων.

Τιμώ τους και τις συντρόφισσες που δώσαμε μαζί αυτή τη μάχη, έστω και αν σε αυτή τη φάση δεν επέλεξαν το δικό μου δρόμο της ανεξαρτητοποίησης. Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε μαζί και σε άλλες μάχες που θα δοθούν στο επόμενο διάστημα. Ελπίζω ότι το ίδιο θα ισχύσει και για κάποιους/ες που υποτίμησαν τη σημασία αυτής της επιλογής της δημοτικής αρχής, δεν διέκριναν ή υποτίμησαν τον κίνδυνο της «κερκόπορτας» ή απλώς έβαλαν πάνω από όλα αυτά το ζήτημα της «συνοχής» της παράταξης και της πειθαρχίας.

Στο επιχείρημα ότι δήθεν τραυματίζω την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, απαντώ τα εξής: Σε όλες τις επιλογές που θα είναι σύμφωνες με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και της Αριστεράς, σε όλες τις μάχες για τα συμφέροντα των εργαζόμενων, των δημοτών, της προστασίας της ποιότητας της ζωής στην πόλη και της υπεράσπισης της δημοκρατίας, θα είμαι εκεί, όχι μόνο με την ψήφο μου αλλά με την ενεργή συμμετοχή στον αγώνα για αυτά.

Σε επιλογές όμως όπως αυτή που είναι η αιτία για την ανεξαρτητοποίησή μου, θα είμαι απέναντι. Άλλωστε σε τέτοιες επιλογές, όπως περίτρανα απέδειξε η ψηφοφορία για την ανάθεση σε ιδιώτες της ανάπλασης των 11 πλατειών, η δημοτική αρχή δεν θα έχει ανάγκη της δικής μου ψήφου, αφού θα στηριχτεί «μετά χαράς» από τη νεοφιλελεύθερη – μνημονιακή αντιπολίτευση.

Κατά τα άλλα, θα συνεχίσω, όπως και σε όλη τη μέχρι τώρα ενήλικη-στρατευμένη ζωή μου, να πειθαρχώ στις αρχές και αξίες της Αριστεράς και στα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Υ.Γ. Η απόφασή μου αυτή δεν είναι αποτέλεσμα ούτε συνιστά πειθαρχία στις διαδικασίες κάποιας συλλογικότητας. Είναι προσωπική μου επιλογή και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά εμένα τον ίδιο.

Ν. Φιλαδέλφεια, 12 Δεκεμβρίου 2017

Βασίλης Παπακώστας, δημοτικός σύμβουλος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας

Στην συνέχεια περάσαμε στα θέματα εκτός ημερησίας. Το συγκεκριμένο θέμα είχε σταλεί από την κ. Γκούμα και είχε σαν θέμα την παράταση 10 συμβασιούχων εργαζομένων του κοιμητηρίου.

Το θέμα ομόφωνα δεν εισήχθη προς συζήτηση και ο κ. Δήμαρχος εξήγησε πως οι υπηρεσίες δεν δέχονται πλέον τις εισηγήσεις, διότι είναι ένα θέμα που έπρεπε να έχει συζητηθεί εδώ και καιρό. Όμως – όπως τόνισε – θα προσπαθήσουμε να περάσουμε την εισήγησή μας από τις υπηρεσίες και να γίνει παράταση για τρεις μήνες.

Έπειτα το συμβούλιο πέρασε στα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Το 1ο θέμα η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων διευθέτησης του ρέματος Ποδονίφτη από τη γέφυρα της οδού Χαλκίδος έως τη γέφυρα της οδού Εράτωνος συζητήθηκε για αρκετή ώρα.

Ο Δήμαρχος στην ομιλία του είπε πως αυτό που προτείνει ο Δήμος για το ρέμα είναι να οριοθετηθεί, να παραμείνει ανοιχτό και φυσικά να καθαριστεί. Στην συνέχεια τόνισε πως ο ίδιος είχε προσκαλέσει το μελετητή του έργου από την Περιφέρεια να παραστεί στο συμβούλιο, αλλά ο μελετητής υποστήριζε ότι το έργο που έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια είναι το σωστό.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Σπανούδη (ειδική σύμβουλος του Δήμου), η οποία τόνισε πως η λύση που προτείνει η Περιφέρεια είναι ξεπερασμένη και αυτό που θα κάνει είναι να πάψει πλέον να είναι ποτάμι. Η πρότασή μας είναι να γίνει μια νέα μελέτη, η οποία θα σέβεται το ρέμα.

Το θέμα τελικά ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 2ο θέμα η έγκριση διαγραφής χρεών οφειλετών του Δήμου (αποσύρθηκε το νούμερο 5) ψηφίστηκε ομόφωνα με την σημείωση του κ. Κόντου να διερευνηθεί το θέμα εις βάθος.

Το 3ο θέμα η έγκριση παράτασης μίσθωσης άδειας περιπτέρων, σύμφωνα με το άρθρο 56 του Ν. 4483/2017 ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 4ο θέμα η έγκριση πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης σπουδαστριών ΣΕΚ   και Δ.Ι.Ε.Κ. σε Παιδικό Σταθμό του Δήμου ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 5ο θέμα Α. Συγκρότηση επιτροπών παραλαβής προμηθειών, μεταφορών και λοιπών εργασιών του Δήμου έτους 2018, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/16 και Β. Ορισμός Δημοτικών Συμβούλων ως μελών της επιτροπής καταστροφής  αντικειμένων άνευ αξίας του Δήμου έτους 2018 ψηφίστηκε ομόφωνα με Τακτικά μέλη τον κ. Αγγελή και τον κ. Ντάτση και Αναπληρωματικά μέλη τον κ. Μανωλεδάκη και την κ. Αγαγιώτου.

Το 6ο θέμα η έγκριση 8ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου οικ. έτους 2017, βάσει σχετικής απόφασης-εισήγησης της Οικ. Επιτροπής ψηφίστηκε υπέρ κατά πλειοψηφία με ένα κατά από τον κ. Πλάτανο.

Το 7ο θέμα Έγκριση παραγραφής αξιώσεων προμηθευτών κατά του Δήμου ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 8ο θέμα ο αποχαρακτηρισμός χρηματοδοτήσεων για δαπάνες του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου έτους 2018 ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 9ο θέμα η έγκριση τροποποίησης συστατικής πράξης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος κατόπιν της μετονομασίας του Δήμου ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 10ο θέμα η έγκριση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των ΚΑΠΗ του Δήμου ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 11ο θέμα η δημιουργία Α) Δικτύου Εθελοντισμού & Αλληλεγγύης Β) Μητρώου Εθελοντών Δήμου Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας και Γ) Ορισμός συντονιστών του Δικτύου Εθελοντισμού & Αλληλεγγύης ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 12ο θέμα η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στην πρόσκληση του ΕΠ- ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 με τίτλο « Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» ψηφίστηκε υπέρ κατά πλειοψηφία με ένα λευκό από τον κ. Παπακώστα.

Το 13ο θέμα η επικαιροποίηση του Εγχειριδίου Διαδικασιών Διοικητικής Ικανότητας στο πλαίσιο της Διαχειριστικής Ικανότητας Δικαιούχων ΕΣΠΑ 2014–2020 ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 14ο θέμα ο ορισμός Δημοτικών Συμβούλων ως μελών της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμών για την Εκποίηση ή Εκμίσθωση των πραγμάτων και ακινήτων του Δήμου έτους 2018 ψηφίστηκε ομόφωνα με Τακτικά μέλη τον κ. Πρελορέντζο και τον κ. Ντάτση και Αναπληρωματικά μέλη τον κ. Καλαμπόκη και τον κ. Τομπούλογλου.

Το 15ο θέμα ο ορισμός δύο (2) Δημοτικών Συμβούλων με τους αναπληρωτές τους ως μελών της επιτροπής εκτίμησης του σχετικού τιμήματος για την εκποίηση κινητών πραγμάτων του Δήμου για το έτος 2018 ψηφίστηκε ομόφωνα με τα ίδια μέλη που υπήρχαν.

Το 16ο θέμα η έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής εργασιών-υπηρεσιών του Δήμου ψηφίστηκε υπέρ κατά πλειοψηφία με αποχή από τον κ. Πλάτανο.

Το 17ο θέμα η έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής-οριστικής παραλαβής του έργου «Διαμόρφωση Ο.Τ. 23 Δημοτικού Νεκροταφείου» ψηφίστηκε υπέρ κατά πλειοψηφία με αποχή από τον κ. Πλάτανο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.