fbpx
35.6 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 16/07/2024

  Σύσκεψη της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST με θέμα τις ακραίες απαγορεύσεις και την χειραγώγηση του πληθυσμού

  Σύσκεψη σε μορφή συζήτησης στρογγυλής τράπεζας της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Μαρτίου έχοντας σαν θέμα τις ακραίες και περιττές απαγορεύσεις καπνίσματος και την λεγόμενη βρεφοκόμιση της Βρετανίας που προκαλείται ως αποτέλεσμα.

  Την συζήτηση ενώπιον του ολιγομελούς ακροατηρίου που μετά το τέλος της υπέβαλε ερωτήσεις και σχόλια διηύθυνε ο πρόεδρος του σωματείου των καπνιζόντων Σάιμον Κλαρκ απασχολώντας τέσσερα ακόμα στελέχη της ένωσης με τον διάλογο που διεξήγαγαν: Τον διευθύνοντα της οικονομίας τρόπου ζωής από το Οικονομολογικό Ινστιτιούτο του Λονδίνου, Institute of Economic Affairs (IEA), τον αρθρογράφο Henry Hill περιοδικής έκδοσης του κόμματος των Συντηρητικών, μια αρθρογράφο γνωστής εφημερίδας, και την διευθύνουσα του τμήματος επικοινωνιών του IEA, η οποία και σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Ο πρώτος και η τελευταία είπαν κατά τη συζήτηση ότι διέκοψαν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας εναλλακτικές λύσεις ενώ τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής είπαν ότι καπνίζουν. Ο πρόεδρος της ένωσης δεν καπνίζει. Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης υπήρξε η πολύ νεανική ηλικία των δύο τελευταίων μελών της επιτροπής του διαλόγου που ήταν 25 και 20 χρονών αντίστοιχα καθώς και η συμμετοχή και παρακολούθηση της συζήτησης από Τουρκοκύπριο έποικο ο οποίος υπέβαλε την ερώτησή του στην επιτροπή μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου μεταξύ των μελών της.

  Μια ερώτηση από τους ακροατές αφορούσε αν ο αντικαπνιστικός νόμος ευθύνεται για το Brexit, μια άλλη αφορούσε αν η μαριχουάνα θα νομιμοποιηθεί πρώτα ή πρώτα θα απαγορευτεί το κάπνισμα νόμιμων προϊόντων καπνού προσαυξάνοντας το κατώτατο όριο ηλικίας για την αγορά του κατά έναν χρόνο κάθε χρόνο και μια άλλη αν χρειάζεται να μετατοπιστεί η διάθεση των ατμοποιητών και ηλεκτρονικών τσιγάρων από τα εφημεριδοπωλεία στα φαρμακεία προκειμένου να μην τα προμηθεύονται παράνομα ανήλικοι μεταξύ των οποίων παρουσιάζεται τον τελευταίο χρόνο ραγδαία αύξηση ποσοστών χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων και ιδίως εκείνων που είναι μιας χρήσης, που αποτέλεσε την ερώτηση του Τουρκοκύπριου ακροατή.

  Κάνοντας την προεισαγωγή στην συζήτηση της επιτροπής ομιλούντων της εκδήλωσης «Οι απαγορεύσεις και η βρεφοκόμιση της Βρετανίας», ο πρόεδρος της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST Σάιμον Κλαρκ ανέφερε ότι:

  «Είμαι ο Simon Clark, είμαι διευθυντής του FOREST και η αποψινή συζήτηση αφορά την πιθανή απαγόρευση του καπνού ή τουλάχιστον να καταστήσει το κάπνισμα παρωχημένο και τι μπορεί να βρίσκεται πέρα από αυτό, επειδή είναι αρκετά σαφές ότι η βιομηχανία δημόσιας υγείας δεν θα σταματήσει με το κάπνισμα, θα προχωρήσει σε άλλα πράγματα όπως το άτμισμα και ήδη τους βλέπουμε να μετακινούνται σε τομείς όπως το φαγητό και το ποτό. »

  «Τώρα θα παρουσιάσω τους ομιλητές μας σε λίγο, αλλά πριν το κάνω αυτό, θέλω να εξηγήσω εν συντομία τον σκοπό της αποψινής βραδιάς και γιατί συζητάμε αυτό το θέμα τώρα σε σχέση με τον καπνό. Η απειλή της απαγόρευσης δεν είναι κάτι νέο, έχουμε δει υφέρπουσα απαγόρευση τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια ή περισσότερο. Οι απαγορεύσεις του καπνίσματος, φυσικά, απαγόρευαν το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, πολλοί από τους οποίους ήταν ουσιαστικά ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως παμπ και εστιατόρια. Από τότε είχαμε την απαγόρευση προβολής, είχαμε απλή συσκευασία, είχαμε απαγόρευση των τσιγάρων μενθόλης, κάτι που δεν το σχολίασαν πολλοί άνθρωποι εκείνη την εποχή, αλλά εκείνη την εποχή τα αρωματικά τσιγάρα μέντας αντιπροσώπευαν το 20% της αγοράς τσιγάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε όταν απαγορεύτηκαν αυτό έκανε ένα τεράστιο πλήγμα για εκατομμύρια καπνιστές που τους αρέσουν τα τσιγάρα μενθόλης, και εν μία νυκτί τα αφαίρεσαν, και φυσικά με τις δημόσιες απαγορεύσεις καπνίσματος βλέπουμε τώρα ότι επεκτείνονται σε εξωτερικούς χώρους. »

  «Όταν τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους, μας είπαν ότι όλα αφορούσαν την προστασία της υγείας των εργαζομένων στα μπαρ. Λοιπόν, δεν ξέρω πόσοι εργαζόμενοι σε μπαρ είναι έξω σε αυτές τις παραλίες και τα πάρκα, αλλά τώρα προσπαθούν να απαγορεύσουν το κάπνισμα και σε εξωτερικούς χώρους, και έχουν μιλήσει ακόμη και για την απαγόρευση του καπνίσματος στις κοινωνικές κατοικίες, έτσι στην πραγματικότητα στα σπίτια των ανθρώπων, αλλά ίσως το καλύτερο παράδειγμα υφέρπουσας απαγόρευσης συμβαίνει στην πραγματικότητα όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά στη Νέα Ζηλανδία. Έχουν ήδη φέρει το νόμο που δεν τον έχουν επιβάλει ακόμα, αλλά βασικά πρόκειται να απαγορεύσει την πώληση καπνού σε οποιονδήποτε γεννήθηκε μετά το 2008. »

  «Τώρα, ομοίως, στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχαμε μια λεγόμενη ανεξάρτητη έκθεση, την Έκθεση Khan, η οποία βγήκε πέρυσι, και η οποία συνέστησε ότι η ηλικία πώλησης καπνού πρέπει να αυξάνεται κατά ένα έτος κάθε χρόνο έως ότου κανείς δεν επιτρέπεται πλέον να καπνίζει νόμιμα, και εν τω μεταξύ φυσικά άλλοι άνθρωποι θέλουν να αυξήσουν την ηλικία πώλησης από τα 18 στα 21, και φυσικά είναι μόνο το 2008, νομίζω ότι ήταν ή το 2007 όταν η νόμιμη ηλικία πώλησης αυξήθηκε από τα 16 στα 18. Έτσι, 15 χρόνια αργότερα, προσπαθούν να το ανεβάσουν στα 21, κάτι που κατά την άποψή μας θα παιδοποιήσει όλους εκείνους τους ανθρώπους μεταξύ 18, 19 και 20 ετών που είναι νόμιμα ενήλικες, αλλά δεν θα μπορούν πλέον να επιλέξουν να αγοράσουν καπνό ταυτόχρονα. »

  «Φυσικά, πολλοί από τους πολιτικούς που ζητούν να αυξηθεί η ηλικία πώλησης στα 21 θέλουν επίσης να μειωθεί η ηλικία ψήφου στα 16. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό είναι κάτι άλλο που μπορεί να θέλουμε να καλύψουμε απόψε, αλλά δεν είναι μόνο οι πολιτικοί και οι ακτιβιστές της δημόσιας υγείας που στοχεύουν τα τσιγάρα, ακόμη και ο παγκόσμιος γίγαντας καπνού Philip Morris προέτρεψε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσει την πώληση τσιγάρων στην Αγγλία μέχρι το 2030 και πέρυσι στη Σκωτία ο κορυφαίος λιανοπωλητής ατμοποιητών VPZ του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε μια εκστρατεία προτρέποντας την κυβέρνηση της Σκωτίας να απαγορεύσει οριστικά το κάπνισμα, αν και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η αναφορά που δημιούργησε αυτή η εκστρατεία στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου της Σκωτίας έκανε μόνο 301 άτομα να υπογράψουν απευθείας, καθώς οι εκστρατείες έχουν καταρρεύσει και καεί λίγο, αλλά ακόμη και τα προϊόντα ατμίσματος δεν είναι ασφαλή επειδή υπάρχουν επί του παρόντος απαιτήσεις για την απαγόρευση της γεύσης των υγρών και των αναλώσιμων ατμισμάτων, κάτι που φυσικά θα στερούσε από τους ενήλικες νόμιμη πρόσβαση σε ένα προϊόν που βοήθησε πολλούς καπνιστές να σταματήσουν μια δυνητικά πιο επιβλαβή συνήθεια.»

  Απόσπασμα από την συζήτηση:

  Σάιμον Κλαρκ: « – Μια άλλη πρόταση είναι να επιβάλει η κυβέρνηση τον λεγόμενο φόρο καπνού στις καπνοβιομηχανίες που θα πλήρωναν για περισσότερες υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος και περισσότερες αντικαπνιστικές εκστρατείες, τώρα, γνωρίζουμε ότι αυτή η εισφορά θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή, οπότε πρόκειται να ανεβάσει ακόμη περισσότερο την τιμή των τσιγάρων – , χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερες υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος; και αντικαπνιστικές εκστρατείες;»

  Henry Hill: « – Δεν το νομίζω, αλλά είμαι ανεξάρτητος καπνιστής και είμαστε πραγματικά ενεργά μεταμοντέρνοι, επειδή είναι γεγονός ότι ζεις σε μια δημοκρατική κοινωνία, ότι αν θέλεις οι συνήθειες και οι προτιμήσεις σου να μείνουν μόνες τους, χρειάζεσαι μια συγκεκριμένη κρίσιμη μάζα ανθρώπων για να τις μοιραστείς… Η υπευθυνότητα άρχισε να πέφτει σε ένα επικίνδυνα χαμηλό ποσοστό του πληθυσμού που όλες αυτές οι ανοησίες άρχισαν πραγματικά να μαζεύουν, οπότε χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα λιγότερους και ιδανικά θα επιτρέπαμε τη διαφήμιση και όλα αυτά τα καλά πράγματα, ώστε να μπορέσουμε να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τους καπνιστές σε ένα βιώσιμο μερίδιο του πληθυσμού.»

  Παρακολουθήστε την συνέχεια της τελευταίας εκδήλωσης της FOREST από το παρακάτω βίντεο:

  Κώστας Κητής
  Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
  Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα