Όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι, προς τη σημερινή κυριακάτικη Welt am Sonntag, σειρά κρατών-μελών της ΕΕ συμφωνήσαν να συμμετέχουν τον Οκτώβριο σε τεστ αντοχής για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Το τεστ για αδύναμα σημεία στα σύνορα θα γίνει στη βάση μιας γραπτής διαδικασίας. Για το εκάστοτε αποτέλεσμα της ανάλυσης θα ενημερώνεται μόνο το κράτος το οποίο το αφορά. Σύμφωνα με τον κ. Λετζέρι, στα stress test θα συμμετέχουν η Γερμανία και η Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει επίσης η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Ρουμανία.
Τα τεστ αντοχής προβλέπονται, κατά τον κ. Λετζέρι, στον νέο κανονισμό της Frontex ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ σε λίγες εβδομάδες. Βάσει του κανονισμού, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να διαθέσουν συνολικά 1.500 υπαλλήλους τους οποίους θα μπορεί να αξιοποιεί σε περίπτωση ανάγκης η Frontex εντός ολίγων ημερών.
Σε άλλο πάλι σημείο της συνέντευξής του στην κυριακάτικη WELT, o Φαμπρίτσε Λετζέρι επισημαίνει ότι εκτός από την καλύτερη φύλαξη των συνόρων θα πρέπει να προσφερθούν στους πρόσφυγες περισσότερες νόμιμες δυνατότητες εισόδου στην ΕΕ προκειμένου να μειωθεί η παράνομη μετανάστευση.
Λιγότεροι πρόσφυγες στη Γερμανία το 2016
250.000 με 300.000 πρόσφυγες προετοιμάζεται να υποδεχθεί φέτος η Γερμανία. “Αν έρθουν περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούμε υπό πίεση”, δηλώνει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε στην κυριακάτικη Bild. Αλλά, ακόμη και αν έρθουν τελικά περισσότεροι, δεν θα πρέπει να αναμένονται συνθήκες όπως πέρυσι. Οι διαδικασίες ασύλου θα απαιτούν όμως περισσότερο χρόνο.
Αναφερόμενος, τέλος, στον αριθμό των προσφύγων που ήρθαν στη Γερμανία το 2015, ο κ. Βάιζε είπε ότι είναι τελικά λιγότεροι από τον αριθμό του ενός εκατομμυρίου, για τον οποίο γίνεται συνεχώς λόγος. Και αυτό διότι υπήρξαν διπλοεγγραφές, ενώ άλλοι συνέχισαν το ταξίδι τους προς άλλα κράτη. Ο ακριβής αριθμός θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.