Τι εμποδίζει τα δυο φύλλα να είναι απλά φίλοι?

0
314

Οι περισσότεροι άντρες πιστεύουν, ότι  “δεν μπορεί να υπάρξει…εκτός αν κάποιος από τους δύο είναι άσχημος!”,  τι κοινότυπο!Για τις γυναίκες αυτό δεν ισχύει. Οι γυναίκες από τη φύση τους είναι πιο συναισθηματικές, δεν θα επιχειρούσαν να χαλάσουν μια φιλία, ακόμα και αν ήταν πολύ ερωτευμένες. Αντίθετα οι άντρες λειτουργούν περισσότερο με τις ορμές τους.

Μπορεί να υπάρξει φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μια …υπό προϋποθέσεις όμως.
Όταν τα άτομα μεγαλώνουν από μικρά μαζί και έχουν κοινά πράγματα όπως το σχολείο,τις εξωσχολικές δραστηριότητες κλπ. που τους ενώνουν.Βέβαια τα πράγματα αλλάζουν όσο μεγαλώνουμε. Είναι δυσκολότερο να υπάρξει πραγματική και ουσιαστική φιλία στις ηλικίες 22 εως 35, αφού και τα δύο φύλλα διακατέχονται απο ερωτικές ορμές  ή αναζητούν τον κατάλληλο σύντροφο για να φτιάξουν οικογένεια.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι ανασταλτικοί  Σημαντικό ρόλο παίζει η ωριμότητα με την οποία βλέπουν και αντιμετοπίζουν την φιλική σχεση και τα δυο φύλλα  Επίσης καθοριστικός παράγοντας στη φιλία των αντίθετων φύλλων είναι η συναισθηματικη κατάσταση και των δυο, δηλαδή αν είναι δεσμευμένοι και πλήρως καλυμμένοι από τους συντρόφους τους.

Βέβαια τα εμπόδια είναι πολλά….

Εμπόδιο νούμερο 1: Ορισμός της σχέσης

Πρόκειται για φίλους ή εραστές; Προφανώς, υπάρχει πλατωνική αγάπη, με την έννοια μιας γενικότερης έλξης προς το άλλο φύλο στα πλαίσια μιας φιλίας. Όμως, ο διαχωρισμός ανάμεσα στα ρομαντικά, τα σεξουαλικά και τα φιλικά αισθήματα είναι πολύ δύσκολος. Ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, κάποιο από αυτά καταλαμβάνει την πρώτη θέση, για να αντικατασταθεί από ένα άλλο, όταν αλλάξουν και οι συνθήκες. Οι πιο πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν κάποιο άτομο του άλλου φύλου που αγαπούν, περνούν καλά μαζί του, επιδιώκουν την παρέα του, αλλά δεν θα ήθελαν και δεν έχουν κάνει βήματα για να το πλησιάσουν ερωτικά και να το ζητήσουν σε γάμο. Τι σημαίνει αυτό;

Εμπόδιο νούμερο 2: Ξεπέρασμα της έλξης

Ας μιλήσουμε για σεξ! Η πεζή πραγματικότητα θέλει πίσω από κάθε φιλική σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών να παραμονεύει η ‘απειλή’ της σεξουαλικής επιθυμίας. Ένα απλό πλατωνικό αγκάλιασμα μπορεί πολύ εύκολα να αποκτήσει μια πιο ερωτική σημασία. Είτε το θέλουμε είτε όχι, την έλξη δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Μια μεγάλη έρευνα σε 150 εργαζόμενους, που ερωτήθηκαν σχετικά με το τι τους αρέσει και τι όχι στις φιλίες ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, έδειξε ότι στις γυναίκες δεν αρέσει κυρίως η σεξουαλική ένταση που υπάρχει, ενώ απεναντίας οι άνδρες απάντησαν ότι η σεξουαλική έλξη ήταν ένας βασικός λόγος για να ξεκινήσουν μια φιλία με μια γυναίκα και ότι κάτι τέτοιο θα έδινε περισσότερο βάθος στη σχέση τους. Γεγονός είναι ότι το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η σεξουαλική ένταση ήταν παρούσα στις φιλικές σχέσεις τους με το άλλο φύλο.

Εμπόδιο νούμερο 3: Εδραίωση ισοτιμίας

Στο θέμα της φιλίας ξεκινάμε από το δεδομένο ότι πρόκειται για μια σχέση μεταξύ ίσων. Αλλά, όπως επισημαίνει ο Δρ O΄Meara, σε κοινωνίες στις οποίες οι άνδρες είναι πάντα λίγο πιο ‘ίσοι’ από τις γυναίκες και στις οποίες υπάρχει ανδρική κυριαρχία, ο κίνδυνος της ανισότητας σε μια φιλική σχέση είναι υπαρκτός. Θέματα δύναμης, εξουσίας και πρεστίζ μπορεί να εμπλακούν σε μια φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα και να αλλοιώσουν τη μορφή της.

Εμπόδιο νούμερο 4: Το μάτι της κοινωνίας

Οι αμφισβητίες ζουν ανάμεσά μας! Η κοινωνία μας πιθανότατα δεν είναι εντελώς έτοιμη να δεχτεί την ύπαρξη μιας φιλίας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες χωρίς σεξουαλικό υπόβαθρο. Οι στενές σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους του αντίθετου φύλου βρίσκονται στο στόχαστρο των ερωτήσεων και των σχολίων των άλλων: ‘Σίγουρα είναι απλώς φιλία;.

Εμπόδιο νούμερο 5: Ο τόπος συνάντησης

Πού γίνονται οι γνωριμίες που οδηγούν στη φιλία; Καθώς η αγορά εργασίας ανοίγει τις πύλες της διάπλατα στις γυναίκες και πολλά παραδοσιακά ‘ανδρικά’ επαγγέλματα τώρα είναι ανοιχτά και σε εκείνες, τα δύο φύλα έχουν πολλές ευκαιρίες συνύπαρξης και συγχρωτισμού σε ένα περιβάλλον που από μόνο του δεν είναι ερωτικά φορτισμένο.
Παρ’ όλα αυτά, οι ευκαιρίες για αλληλεπίδραση είναι λίγες, όπως προκύπτει από απλή παρατήρηση των ομάδων που δημιουργούνται ήδη από μικρές ηλικίες: τα αγόρια με τα αγόρια και τα κορίτσια με τα κορίτσια, και όποιος αποκλίνει από αυτό έχει κάτι… στραβό! Καθώς ο καθένας μαθαίνει κώδικες επικοινωνίας με αντιπροσώπους του ίδιου φύλου, διαμορφώνει διαφορετικό τρόπο επαφής με το άλλο φύλο, γεγονός που σημαίνει ότι και τα κανάλια της επικοινωνίας θα έχουν στόχο την εύρεση σεξουαλικού συντρόφου. Έτσι, μην έχοντας πρότυπο για φιλία με το άλλο φύλο, το ενδεχόμενο αυτό δεν νοείται! Μάλιστα, αυτό συνεχίζεται και στην υπόλοιπη ζωή των ανθρώπων: αν προσέξουμε γύρω μας σε πάρτι, ταβέρνες ή χώρους διασκέδασης, θα παρατηρήσουμε ότι συνήθως οι άνδρες συσπειρώνονται σε μια γωνιά και οι γυναίκες σε μια άλλη, διαμορφώνοντας τις δικές τους ομάδες γνωριμίας, φιλίας και επικοινωνίας.
Παρ’ όλο που πρόκειται για υπαρκτά εμπόδια, η φιλία μεταξύ των δύο φύλων δεν είναι απλώς εφικτή, αλλά, σε τελευταία ανάλυση, επιβάλλεται, αν πρόκειται οι άνδρες και οι γυναίκες να συνυπάρξουν στη δουλειά, τη διασκέδαση και την κοινωνική ζωή.

Ράνια

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.