26.2 C
Nea Chalkidona
Δευτέρα, 05/06/2023

  Τι ετοιμάζουν στον βιότοπο του Κηφισού;

  Εκτεταμένες παρεμβάσεις ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών σε μήκος 5,5 χιλιομέτρων του Κηφισού με ένα έργο που το ονομάζει «Διευθέτηση Οριοθέτηση του πμού Κηφισού στο τμήμα από Τρεις Γέφυρες ανάντη Κόκκινου Μύλου έως Οδό».

  Κι ενώ το έργο αυτό αφορά το σύνολο του ποταμού που διατρέχει την πόλη μας από το Κάτω Κουκλάκι μέχρι τη βόρεια , η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν ήρθε καν για συζήτηση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο.

  Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βούρου αποκρύπτει από τους πολίτες παρεμβάσεις που ανατρέπουν τη μορφολογία της πόλης μας, δείχνοντας έτσι ότι παραμένει απαθής σε αποφάσεις της πολιτείας που μας αφορούν και θίγουν το περιβάλλον.

  Ο , το ιστορικότερο ποτάμι της Αττικής, ένα μοναδικό φυσικό οικοσύστημα κιυνεύει να μετατραπεί σε τσιμέντινο οχετό. Με το έργο που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Υποδομών συνεχίζεται προς βορά, προς το βουνό, η λογική της καναλοποίησης που έχει επιλεγεί στο τμήμα από τις Τρεις Γέφυρες και κάτω, όπου ο Κηφισός από ποτάμι έχει γίνει Εθνική οδός.

  Ήδη η Περιφέρεια Αττικής έδωσε τη συγκατάθεσή της σε αυτό το έργο, μέσα από μια συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο με ελλιπή στοιχεία και με απόκρυψη ότι ένα σοβαρό τμήμα των έργων αφορά το τμήμα του Κηφισού που διατηρείται σε φυσική κατάσταση (από τη γέφυρα του Κόκκινου Μύλου και για 2,15 χλμ προς τα βόρεια) και παραμένει ένας σπάνιος βιότοπος με ενδημική πανίδα και χλωρίδα. Οι επισημάνσεις περιβαλλοντικών φορέων δεν εισακούστηκαν και το έργο εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μελετητής του έργου είναι ο ίδιος που είχε καταρτίσει τη μελέτη τσιμεντοποίησης του Ποδονίφτη, την οποία απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγές που είχε καταθέσει η δημοτική αρχή της Δύναμης Πολιτών, αλλά και ο Δήμος Αθηναίων και ομάδα πολιτών με τον Σύλλογο «Ροή».

  Καλούμε τη διοίκηση Βούρου να φέρει άμεσα το θέμα σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, δημοσιοποιώντας όλα τα στοιχεία των σχεδιαζόμενων έργων και καλώντας τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας, αλλά και του Υπουργείου Υποδομών να μας εκθέσουν τις ακριβώς σχεδιάζουν στην πόλη μας:

  • Σε ποια σημεία ετοιμάζεται αύξηση της διατομής του πετρόχτιστου / τσιμεντωμένου τμήματος του Κηφισού; Ποια η σχέση αυτών των παρεμβάσεων με αυτές που πραγματοποιήθηκαν μετά την πλημμύρα του 2015; 
  • Ποιες ακριβώς παρεμβάσεις θα γίνουν στο φυσικό τμήμα του Κηφισού στον Κόκκινο Μύλο; Τι θα γίνει με την υψηλή βλάστηση της περιοχής; 

  Ο Κηφισός δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως οχετός. Είναι ένα ποτάμιο σύστημα που απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη και φροντίδα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης και της ανάδειξής του και όχι στην λογική της τσιμεντοποίησης, όπως έχει κυριαρχήσει εδώ και πολλές δεκαετίες.

  Καλούμε τους κατοίκους της πόλης μας και ιδιαίτερα τους κατοίκους των παραρεμάτιων περιοχών να περιφρουρήσουν αυτό το σπάνιο βιότοπο και να απαιτήσουν πλήρη ενημέρωση και συμμετοχή στα σχέδια που εκπονούνται.

  Καλούμε επίσης και τους κατοίκους των όμορων δήμων να απαιτήσουν ενημέρωση από τις δημοτικές τους αρχές, αφού είναι ένα έργο που αφορά συνολικά 4 Δήμους (εκτός από τη Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα, τους Αγ. Ανάργυρους, τη Μεταμόρφωση και τις Αχαρνές).

  Ζητάμε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους να υποστηρίξουν το αίτημά μας για άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.

  Η αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών μας στηρίζεται στη φυσική κατάσταση του Κηφισού και όχι στη μετατροπή του σε ένα τσιμέντινο κανάλι.

  Δύναμη Πολιτών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

  Η ομάδα του Καφενείου
  Η ομάδα του Καφενείου
  Το ΚΑΦΕΝΕΙΟ δημιουργήθηκε με σκοπό κάθε αναγνώστης να μπορεί να διαβάσει όλα τα νέα της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, να ενημερωθεί για δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και να βρεί όλες τις ειδήσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον κόσμο, τα αθλητικά και την ΑΕΚ, το lifestyle, την τεχνολογία και το gaming καθώς και όλες τις επιστημονικές εξελίξεις που τον αφορούν.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα