Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από την ομάδα για τα δικαιώματα των καπνιστών FOREST διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Βρετανών (η πλειοψηφία του 62% !) θεωρεί «κατανοητό» για άλλους να αναζητούν φτηνά προϊόντα καπνού από τη μαύρη αγορά, ακόμα κι αν είναι ακόμα παράνομο να συνεργάζονται με την παράνομη διακίνηση προϊόντων στην αγορά, δεδομένης της βαριάς φορολογίας που οδηγεί σε δυσανάλογα υψηλές τιμές των νόμιμων προϊόντων καπνού.

Ενώ το 62% θεωρεί «κατανοητό» να είναι πελάτης της μαύρης αγοράς για παράνομα αφορολόγητο ή λαθραίο καπνό, δεδομένης της αιτιολόγησης των βαρέων φόρων, το 22% δεν το κάνει και το 16% δεν γνωρίζει. Όχι μόνο το αφορολόγητο λαθρεμπόριο, αλλά και η συνεργασία ως πελάτης με τη διακίνηση κλεψίτυπων ή αφορολόγητων αγαθών στην αγορά μπορεί να είναι παράνομη καθώς αναπαράγει την ίδια απώλεια.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την Yonder για λογαριασμό της FOREST, εν όψει του προϋπολογισμού του Θησαυροφύλακα τον Μάρτιο, κατά τον οποίο ενδέχεται (όπως τελικά έγινε αναφορικά με το 12,1% την 15η Μαρτίου) να ανακοινωθούν υψηλότερες τιμές καπνού κατά 15%, εάν προστεθεί η σταθερά του 2% στους τρέχοντες ρυθμούς πληθωρισμού της οικονομικής κρίσης.

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος κατά του καπνίσματος έχει χαμηλότερη προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα σύμφωνα με τους περισσότερους ερωτηθέντες με δημοτικότητα 10% και μόνο ο πόλεμος κατά του αλκοόλ είναι χαμηλότερος από αυτόν με δημοτικότητα 9%. Η παχυσαρκία είναι στο ίδιο επίπεδο έχοντας ένα επίπεδο 10% σημαντικότητα.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού που ξεπερνούν το 10% και η φροντίδα των ηλικιωμένων ήρθαν όλα πριν από τον πόλεμο κατά του καπνίσματος με βαθμούς σημασίας 54%, 48%, 40% και 32% αντίστοιχα. Η κλιματική αλλαγή, οι ευκαιρίες στέγασης και η στεγαστική κρίση και η βοήθεια του ιδιωτικού τομέα να ξεπεράσει την πανδημία ήρθαν πριν από τον πόλεμο κατά του καπνίσματος με δημοτικότητα, 28%, 26% και 17% αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ερωτηθέντες θεώρησαν ότι η υπερφορολόγηση των προϊόντων καπνού ήταν πολύ υψηλή ή εντάξει, σύμφωνα με το 27% που τη βρήκε εντάξει και το 38% που τη θεωρεί πολύ υψηλή, ενώ το 20% τη θεωρεί πολύ χαμηλή και το υπόλοιπο 15% δεν έχει ιδιαίτερη γνώμη. Αυτή η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί αντικειμενικά όταν εξετάζεται η χαμηλότερη τιμή χωρίς κανένα κέρδος στην οποία μπορεί να πωληθεί το προϊόν συμπεριλαμβανομένου του φόρου επί αυτού και η τιμή κόστους ή το κόστος παραγωγής. Εάν το περιθώριο που απομένει για φόρο είναι περισσότερο από το διπλάσιο του περιθωρίου κέρδους που προστίθεται στο κόστος παραγωγής, τότε είναι δυσανάλογο. Αλλά η δημοσκόπηση για την FOREST που προηγείται της ανακοίνωσης του προϋπολογισμού από τον Καγκελάριο τον Μάρτιο ζήτησε από το δείγμα την προτιμώμενη εκτίμησή τους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak, ενόσω ήταν Θησαυροφύλακας επί κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον άφησε τον φόρο καπνού και όλους τους άλλους ειδικούς φόρους κατανάλωσης αναλλοίωτους από τον πληθωρισμό το 2021. Ο διευθυντής της FOREST Simon Clark προτρέπει τον Θησαυροφύλακα Jeremy Hunt να κάνει το ίδιο τώρα που ο πληθωρισμός έχει φτάσει και είναι κυμαινόμενος γύρω στο επίπεδο του 10%.

Με μόνο το 20% (1 στους 5) των ερωτηθέντων να βρίσκουν τον φόρο στον καπνό χαμηλότερο από αυτόν που θα έπρεπε, ο Simon Clark είπε ότι «Ο Θησαυροφύλακας θα πρέπει να παγώσει τους φόρους για τον καπνό και να δώσει στους καπνιστές ένα διάλειμμα. Η αύξηση του φόρου στον καπνό όχι μόνο κάνει διακρίσεις σε βάρος των φτωχότερων καπνιστών, αλλά θα οδηγήσει περισσότερους καταναλωτές στην άναρχη μαύρη αγορά. Αυτά είναι κακά νέα για τους νόμιμους λιανοπωλητές και κακά νέα για το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα μπορούσε να χάσει δισεκατομμύρια λίρες σε έσοδα εάν περισσότεροι καταναλωτές αγοράσουν τον καπνό τους από παράνομους εμπόρους. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει πολύ μικρό στίγμα για την αγορά καπνού στη μαύρη αγορά. Σε μια κρίση κόστους ζωής, το κοινό κατανοεί ότι πολλοί καταναλωτές θα επιλέξουν τη φθηνότερη επιλογή, ακόμα κι αν είναι παράνομη».

Ωστόσο, εάν έχει απομείνει ίχνος δημοκρατίας στο αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου και αυτής της κυβέρνησης, ο Βρετανός Θησαυροφύλακας θα πρέπει να ακούσει τι του ζητήθηκε από πολλούς εκπροσώπους και να μην ακολουθήσει το μονοπάτι ενός μόνο ανδρός.

Προηγούμενο άρθροΕπεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια
Επόμενο άρθροΕκπρόσωπος των φορολογούμενων αποκαλύπτει την αλήθεια για την λογοκρισία που ασκεί το αντικαπνιστικό συνέδριο του Π.Ο.Υ.- Τι σχεδιάζεται για το 2023
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα 2016-2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.