Το πρώιμο επίτευγμα της μόνης κόρης του Λόρδου Βύρωνα, Άντα

Αποτελεί κοινή βάση της επιστήμης της πληροφορικής η μόνη κόρη του Άγγλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα (1788 – 1824) να φημίζεται για την πρώτη προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ιστορία αφού η δουλειά και το της αναδημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το 1953 και το 1980 δόθηκε από το Αμερικανικό Πεντάγωνο το όνομά της στην γλώσσα προγραμματισμού Ada.

Η Άντα Λάβλεϊς () ή Άντα Βύρωνος (1815 – 1852) υπήρξε η κόρη του ξακουστού φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα και το μόνο έγκυρο τέκνο του που τον αποχωρίστηκε στα οκτώ της χρόνια όταν αυτός πολέμησε στην Επανάσταση του '21 και πέθανε από την αρρώστια το 1824.

Ασχολήθηκε με τα μαθηματικά και την συγγραφή έργων και υπήρξε εφευρέτης των βρόγχων των εντολών (loop iteration) και της αριθμητικής αντιστοίχησης των γραμμάτων και των συμβόλων στις αριθμομηχανές και σαν προέκταση αυτού πρόδρομος της μηχανικής τους κωδικοποίησης (κώδικα ASCII), που την καθιέρωσαν ως την πρώτη προγραμματιστή Η/Υ στην ιστορία.

Παντρεύτηκε τον Ουίλιαμ Κίνγκ και έγινε Κόμισσα του Λάβλεϊς και τότε αυτός Έρλος του Λάβλεϊς και έχοντας γνωρίσει τον συγγραφέα Κάρολο Ντίκενς και συνστεί με τον διάσημο επιστήμονα Κάρολο Μπάμπατζ () πέθανε από καρκίνο της ουρήθρας σε ηλικία 36 ετών όπως ο πατέρας της και τάφηκε σύμφωνα με επιθυμία της δίπλα σε αυτόν στο της ς.

Όταν το 1840 ο Κάρολος Μπάμπατζ προσκλήθηκε να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο σχετικά με την Αναλυτική Μηχανή που σχεδίασε, ο μηχανικός και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ιταλίας Λουΐγκι Μεναμπρέα έγραψε την εργασία την οποία θα διάβαζε στα γαλλικά, λόγω της ιδιότητας του μηχανικού, και την αναδημοσίευσε στην Διεθνή Βιβλιοθήκη της Γενεύης το 1842.

Η Άντα Λάβλεϊς ανέλαβε τότε την μετάφραση της εργασίας στα Αγγλικά στην οποία επί τον καιρό ενός χρόνου συνέβαλε σημειώσεις υπερβαίνοντας με αυτές το συνολικό της μέγεθος. Ενδιάμεσα βρίσκεται το πρώτο πρόγραμμα Η/Υ που αποτελεί αλγόριθμο ο οποίος υπολογίζει την αριθμητική σειρά Μπερνούλι, που δεν υποβλήθηκε σε δοκιμή ή εφαρμογή του καθώς η Αναλυτική Μηχανή δεν εκπλήρωσε τον σκοπό της, και που αναδημοσιεύτηκε με το υπόλοιπο έργο για πρώτη φορά το 1953 στο άρθρο του Μπάουντεν με τίτλο «Ταχύτερα από την σκέψη: Συμπόσιο για τις ψηφιακές μηχανές υπολογισμού» εγκαθιστώντας το κύρος και την φυσιογνωμία της κόρης του Λόρδου Βύρωνα στην τότε νέα επιστήμη της πληροφορικής.

Η Αναλυτική Μηχανή του Babage που αποπειράθηκε να προγραμματίσει αρχικά η κόρη του Λόρδου Βύρωνα φυλάσσεται και εκτίθεται στο Μουσείο Θετικών Επιστημών του Λονδίνου.

Η γλώσσα προγραμματισμού που είναι αφιερωμένη στην και παίρνει το όνομά της από αυτήν επινοήθηκε και προτάθηκε το 1980 από το Αμερικανικό Πεντάγωνο ως λύση στην σύγχυση της πληθώρας των 450 άλλων γλωσσών προγραμματισμού που χρησιμοποιούνταν έως τότε για την διαχείρισή του και των επιπλοκών που κάτι τέτοιο δημιουργούσε. Tο εγχειρίδιο με τις οδηγίες χρήσης της Ada εγκρίθηκε την επέτειο των γενεθλίων της Ada Lovelace στις 10 Δεκεμβρίου 1980 όταν αντιστοιχήθηκε ανάλογα με το έτος γέννησής της ο σειριακός αριθμός MIL-STD-1815.

Επίσης, από το 1998 η Βρετανική Ένωση Πληροφορικής απονέμει το Μετάλλιο Lovelace ενώ το Κολέγιο Μηχανικής Η/Υ και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου της Σαραγόσα επονομάζεται Ada Byron Building.

Η Αναλυτική Μηχανή του Καρόλου Μπάμπατζ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.