Τον Φεβρουάριο κρίνεται με το πρόστιμο το μέλλον της Σ.Ε.ΚΑΠ.

… καθώς η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτη στην προκαθορισμένη ημερομηνία.

Πανικόβλητη είχε μείνει πέρυσι τα Χριστούγεννα η περίφημη συνεταιριστική και Ελληνική καπνοβιομηχανία με τους εργαζόμενους και τους περισσότερους κατοίκους της περιοχής, βλέποντας τα προϊόντα της που προορίζονταν για την εγχώρια αγορά στάσιμα στο τελωνείο της ς, μπροστά στην αδυναμία της διοίκησης του Ιβάν Σαββίδη και της Danskoy Tabak να εξοφλήσει το πρόστιμο των 38,2 εκατομμυρίων € που επικύρωσε το Πρωτοδικείο της Κομοτηνής για την πασίγνωστη υπόθεση των τελωνειακών παραβάσεων του 2009.

Σημειώνεται ότι από αυτά έχουν εξοφληθεί ήδη μόνο τα 4 ενώ το ύψος του ιδίου προστίμου ανέρχεται τώρα στα 44 εκατομμύρια συνυπολογίζοντας και τις προσαυξήσεις που προστέθηκαν μέσα στο χρονικό που μεσολάβησε.

Εκπροσωπούμενη από τον δικηγόρο της Αλέξανδρο Λυκουρέζο εντός της προθεσμίας η οποία είχε τεθεί στις 29 Δεκεμβρίου 2017, κατόπιν του συμβιβασμού και της αναστολής της εξόφλησης του προστίμου για τις 17 Ιανουαρίου φέτος, η και οι εργαζόμενοί της απέσπασαν την συνέχιση της ίδιας δίκης για τον Φεβρουάριο λειτουργώντας το εργοστάσιο κανονικά και εξάγοντας χωρίς να χρωστά μέχρι τότε το πρόστιμο στις αρχές.

Οι στάθηκαν από της εργασίας τους κατά την διάρκεια της ίδιας ημέρας της δίκης, αξιώνοντας την επιβίωση και την διάσωση του συνεταιρισμού τους στην οποία και συμμετείχαν ενεργά για την πρώτη φορά μετά από καιρό. Υποστήριξαν δε ότι «η διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος επιτυγχάνεται με τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της καπνοβιομηχανίας στην περιοχή» και «τη θέση τους για την αδιάκοπη λειτουργία της εταιρείας στην ακριτική περιοχή της Θράκης και την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των καπνοπαραγωγών, αγροτών και εργαζομένων, όπως τα οραματίστηκε ο ιδρυτής της».

Ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. της Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ δήλωσε πριν από την δίκη: «Στην περιοχή υπάρχει μια ομοψυχία όλων των πολιτικών και παραγωγικών φορέων, πέρα από κομματική προέλευση του καθενός, υπέρ της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Από εκεί και πέρα, το πρόστιμο να επιβληθεί σε αυτούς που έκαναν το λαθρεμπόριο. Εδώ έχουμε το παράδοξο να υπάρχει έγκλημα χωρίς εγκληματίες. Έγινε λαθρεμπόριο, οι κατηγορούμενοι γι΄αυτό αθωώθηκαν και το πρόστιμο πάει στον νέο ιδιοκτήτη».

Η Σ.Ε.ΚΑΠ. από πριν την τελωνειακή της κράτηση εξήγε στη Ρωσία τσιγάρα όπως τα Aroma Rich, Continent, Nasha Marka, Donskoy Tabak και το πιο γνωστό της σήμα Cooper. Εξήγε επίσης τσιγάρα στο Τουρκμενιστάν, στην Πορτογαλία, στο Κόσοβο, στην Λιβύη, στην Νότιο Κορέα και στην Ουκρανία. Ο συνολικός όγκος των εξαγωγών της κατά το 2015 για το οποίο υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στοιχεία ανήλθε στα 809.335.325 τσιγάρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.