Τον πολυβραβευμένο καθηγητή Λεωνίδα Δερτούζο τίμησε η αναζήτηση Google στα γενέθλιά του

0
101

Την επέτειο γενεθλίων του διακεκριμένου και βραβευμένου καθηγητή και διάνοιας της πληροφορικής Μιχάλη Λεωνίδα Δερτούζου (1936-2001) τίμησε στις 5 Νοεμβρίου η μηχανή της αναζήτησης Google με καλλιτεχνικά λογότυπα προσαρμοσμένα στις περισσότερες περιστάσεις όταν θα είχε κλείσει φέτος τα 82 του χρόνια.

Ο επιβραβευμένος καθηγητής της πληροφορικής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης από το οποίο απέκτησε στο 1964 την διδακτορική του διατριβή γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου του 1936 ενώ από το 1974 υπήρξε μέχρι το τέλος της ζωής του ο διευθυντής του εργαστηρίου πληροφορικής στο τμήμα πληροφορικής και ηλεκτρικής μηχανολογίας που μετά τον θάνατό του στην ηλικία των 65 ετών το 2001 συγχωνεύθηκε το 2003 απαρτίζοντας το σημερινό εργαστήριο εξερευνώντας από κοινού τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

By ​English Wikipedia user Raul654, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5534531

Κάτω από την ευθύνη για το ερευνητικό κέντρο στο M.I.T. του Δερτούζου πρωτοπόρησαν στο μέτωπο της ηλεκτρονικής επανάστασης καινοτομώντας στους τομείς με την πληροφορική των λογιστικών φύλλων, του διαδικτύου και των παραθύρων στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή όπως της εξέλιξης των ψηφιακών διόδων και της κρυπτογράφησης των δεδομένων παίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του στην καθιέρωση (WWW – 3W) της κοινοπραξίας του παγκόσμιου διαδικτυακού ιστού ως εξολοκλήρου εμπνευσμένου και επινοημένου από τον σερ Τίμοθι Μπέρνερς Λη ο οποίος φιλοξενεί τον πρόλογο σε βιβλίο του και της εκπροσώπησής του μέσα από το ανώτατο ίδρυμα έχοντας συν-καθιερώσει την Computek Inc. το 1968 από την εταιρεία γραφικών την οποία πούλησε με την ανάληψη των ευθυνών των προϊστάμενων καθηκόντων του.

Το 1976 ο Λεωνίδας Δερτούζος προέβλεψε επαληθεύοντας στην δεκαετία του 1990 την κατοχή ενός τουλάχιστον ηλεκτρονικού υπολογιστή ανάμεσα σε 3-4 νοικοκυριά και την αναδυόμενη σύμπραξη της αγοράς πληροφοριών τότε σχετικά με το 1980 αποτελώντας μείζονα πηγή του σημερινού πλούτου και του εισοδήματος στην σχέση με των πλείστων επιχειρήσεων έχοντας παράσχει κατά διαστήματα τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες στους φορείς των επιχειρήσεων Siemens Nixdorf, UPS και BASF.

Έχει εκφράσει «Κάναμε μεγάλο λάθος όταν πριν από 300 χρόνια αναχωρήσαμε από τον ανθρωπισμό μας με την τεχνολογία ενώ έφτασε η ώρα για να τα συναθροίσουμε» ενώ εκείνο από το οποίο ο Λεωνίδας Δερτούζος φημίζεται περισσότερο λέγοντας ότι «Το δυναμικό της σύγχρονης επικράτησης των πληροφοριών διαφαίνεται σαν επισκιασμένο σε κάθε κύκλο του από τις αρχαίες δυνάμεις της ροπής ξεχωρίζοντας τους φτωχούς από τους πλούσιους».

Ήταν μέλος της Εθνικής Αμερικανικής Ακαδημίας των Μηχανικών και της Εθνικής Ακαδημίας των Γραμμάτων και των Τεχνών στην χώρα μας κατέχοντας το επίτιμο του από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών και συμμετέχοντας στο Τάγμα της Τιμής των δύο Εθνοσυνελεύσεων του Ναυπλίου και της Αργολίδας ενώ βραβεύτηκε με την καλύτερη εργασία και το βραβείο Τόμσον από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανολόγων και ως ύψιστο εκπαιδευτή με το βραβείο Τέρμαν από την Αμερικανική Εταιρεία Μηχανικής Εκπαίδευσης.

Κατά την διάρκεια της προεδρίας του Τζίμι Κάρτερ στις Η.Π.Α. ο Έλληνας διακεκριμένος επιστήμονας της πληροφορικής διέθετε την προεδρία στην συμβουλευτική επιτροπή του Λευκού Οίκου για την ανασυγκρότηση των ηλεκτρονικών πληροφοριακών του συστημάτων και υπηρεσιών ενώ τον Φεβρουάριο του 1995 τις εκπροσώπησε συμμετέχοντας από μέλος στο επιτελείο των εμπειρογνωμόνων συνοδεύοντας τον τότε αντιπρόεδρο Αλ Γκορ στην σύσκεψη σε σχέση με την κοινωνία της πληροφορίας και της ενημέρωσης των επτά πιο βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών στον κόσμο G-7. Το 1998 διετέλεσε σαν έναν από τους αντιπροέδρους της διεθνούς οικονομικής συνδιάσκεψης του Νταβός στην Ελβετία και συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τεχνολογικές κοινοπραξίες όπως είναι το ESPRIT έχοντας διατελέσει σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ελλάδα.

Έχει συγγράψει (7) επιστημονικά και πανεπιστημιακά και εγχειρίδια με το πιο πρόσφατο «Η ατελής επανάσταση – πως να μεταχειριστούμε την τεχνολογία αντί για το αντίστροφο» το οποίο εμπεριέχει τον πρόλογο από τον εμπνευστή του διαδικτύου με τον εφευρέτη της υπέρ-σύνδεσης σερ Τιμ Μπέρνερς Λη διαπραγματευόμενο την περιβαλλοντική αλληλεπίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στην κοινωνία από τα πρόθυρα το 2001 της θέσης της καμπής της χιλιετηρίδας. Ο Μιχάλης Λεωνίδας Δερτούζος απεβίωσε στις 27 Αυγούστου 2001 έχοντας συγγράψει το πολύ επιτυχημένο τελευταίο του βιβλίο και κηδεύτηκε στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.