Τον πολυβραβευμένο καθηγητή Λεωνίδα Δερτούζο τίμησε η αναζήτηση Google στα γενέθλιά του

0
54

Την επέτειο των γενεθλίων του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου καθηγητή και διάνοιας της πληροφορικής Μιχάλη Λεωνίδα Δερτούζου (1936-2001) τίμησε στις 5 Νοεμβρίου η μηχανή της αναζήτησης Google με τα καλλιτεχνικά της λογότυπα σαν προσαρμοσμένα με τις περισσότερες περιστάσεις όταν θα είχε κλείσει φέτος τα 82 του χρόνια.

Ο πολύ-βραβευμένος καθηγητής της πληροφορικής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης από το οποίο απέκτησε στο 1964 την διδακτορική του διατριβή γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου 1936 ενώ από το 1974 υπήρξε μέχρι το τέλος της ζωής του διευθυντής του εργαστηρίου πληροφορικής στο τμήμα πληροφορικής και ηλεκτρικής μηχανολογίας που μετά τον θάνατό του στην ηλικία των 65 ετών το 2001 συγχωνεύθηκε το 2003 απαρτίζοντας το σημερινό εργαστήριο εξερευνώντας από κοινού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

By ​English Wikipedia user Raul654, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5534531

Κάτω από την ευθύνη για το ερευνητικό κέντρο στο M.I.T. του Δερτούζου πρωτοπόρησαν με το μέτωπο της ηλεκτρονικής επανάστασης καινοτομώντας σε τομείς με την πληροφορική των λογιστικών φύλλων, του διαδικτύου και των παραθύρων στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά και της εξέλιξης των ψηφιακών διόδων και της κρυπτογράφησης των δεδομένων παίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του στην καθιέρωση (WWW – 3W) της κοινοπραξίας του παγκόσμιου διαδικτυακού ιστού ως εξολοκλήρου επινοημένου και εμπνευσμένου από τον σερ Τίμοθι Μπέρνερς Λη ο οποίος φιλοξενεί τον πρόλογο σε βιβλίο του και της εκπροσώπησής του μέσα από το ανώτατο ίδρυμα έχοντας συν-καθιερώσει την Computek Inc. το 1968 από εταιρεία των γραφικών την οποία πούλησε με την ανάληψη των ευθυνών των προϊστάμενων καθηκόντων του.

Το 1976 ο Λεωνίδας Δερτούζος προέβλεψε επαληθεύοντας για την δεκαετία του 1990 την παρουσία και την κατοχή ενός τουλάχιστον ηλεκτρονικού υπολογιστή ανάμεσα σε 3-4 νοικοκυριά και την τότε αναδυόμενη σύμπραξη της αγοράς πληροφοριών σχετικά με το 1980 αποτελώντας μείζονα πηγή σημερινού πλούτου και εισοδήματος στην σχέση με πλείστων των επιχειρήσεων έχοντας παράσχει κατά διαστήματα τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του στους φορείς των επιχειρήσεων Siemens Nixdorf, UPS και BASF.

Έχει εκφράσει ότι «Κάναμε μεγάλο λάθος όταν πριν από 300 χρόνια αναχωρήσαμε με την τεχνολογία από τον ανθρωπισμό μας ενώ έφτασε η ώρα για να τα συναθροίσουμε» ενώ εκείνο από το οποίο ο Λεωνίδας Δερτούζος φημίζεται περισσότερο λέγοντας ότι «Το δυναμικό της σύγχρονης επικράτησης των πληροφοριών διαφαίνεται σαν επισκιασμένο με τον κάθε κύκλο από τις αρχαίες δυνάμεις της ροπής διαχωρίζοντας τους φτωχούς από τους πλούσιους».

Ήταν μέλος της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών και της Εθνικής Ακαδημίας των Γραμμάτων και Τεχνών στην χώρα μας κατέχοντας επίτιμο από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχοντας με το Τάγμα της Τιμής των δύο Εθνοσυνελεύσεων του Ναυπλίου και της Αργολίδας ενώ βραβεύτηκε με την καλύτερη εργασία και το βραβείο Τόμσον από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανολόγων και σαν ύψιστο τον εκπαιδευτή με το βραβείο Τέρμαν από την Αμερικανική Εταιρεία Μηχανικής Εκπαίδευσης.

Κατά την διάρκεια της προεδρίας του Τζίμι Κάρτερ των ο Έλληνας διακεκριμένος επιστήμονας της πληροφορικής διέθετε την προεδρία από την συμβουλευτική επιτροπή του Λευκού Οίκου για την ανασυγκρότηση των ηλεκτρονικών πληροφοριακών του συστημάτων και υπηρεσιών ενώ τον Φεβρουάριο του 1995 την εκπροσώπησε συμμετέχοντας από μέλος με το επιτελείο των εμπειρογνωμόνων συνοδεύοντας τον τότε αντιπρόεδρο Αλ Γκορ στην σύσκεψη σε σχέση με την κοινωνία της πληροφορίας και της ενημέρωσης των επτά πιο βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών στον κόσμο G-7. Το 1998 διετέλεσε σαν έναν από τους αντιπροέδρους της διεθνούς οικονομικής συνδιάσκεψης του Νταβός στην Ελβετία και συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τεχνολογικές κοινοπραξίες όπως το ESPRIT έχοντας διατελέσει σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ελλάδα.

Έχει συγγράψει (7) επιστημονικά και πανεπιστημιακά εγχειρίδια με το πιο πρόσφατο από αυτά «Η ατελής επανάσταση – πως να μεταχειριστούμε την τεχνολογία αντί για το αντίστροφο» το οποίο εμπεριέχει πρόλογο από τον εμπνευστή του διαδικτύου με τον εφευρέτη της υπέρ-σύνδεσης σερ Τιμ Μπέρνερς Λη διαπραγματευόμενο την περιβαλλοντική αλληλεπίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στην κοινωνία από τα πρόθυρα το 2001 της θέσης καμπής της χιλιετηρίδας. Ο Μιχάλης Λεωνίδας Δερτούζος απεβίωσε στις 27 Αυγούστου 2001 έχοντας συγγράψει το πολύ επιτυχημένο του τελευταίο βιβλίο και κηδεύτηκε στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.