fbpx
30.5 C
Nea Chalkidona
Δευτέρα, 22/07/2024

  Τοποθέτηση Μηλιάς Κοτσιώνη στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανικών & Τεχνικών ΕΡΤ – ΠΑΣΥΜΗΤΕ 19/4/2018

  Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη!

  Θέλω να χαιρετίσω όλους τους συναδέλφους που παρευρίσκονται εδώ, και θα συνεχίσω με μια ερώτηση που έχω ξανακάνει αρκετές φορές από τούτη τη θέση: μάθαμε επιτέλους να «κουβεντιάζουμε» και να «καταλαβαινόμαστε»;

  Βρισκόμαστε απέναντι σε μια κατακερματισμένη, θυμωμένη και εξαγριωμένη κοινωνία. Εδώ και 8 χρόνια, η Ελλάδα ¨χορεύει το χορό των μνημονίων¨, μια κατάσταση πραγματικά ασυνήθιστη. Άλλες χώρες, που μπήκαν σε μνημόνια, μετά από εμάς, βγήκαν εντός της προβλεπόμενης τριετίας. Αντίθετα, η Ελλάδα γνώρισε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, με τεράστια μείωση του ΑΕΠ της (περίπου 25%) μαζί με διόγκωση των κοινωνικών προβλημάτων και ιδιαίτερα της ανεργίας, της φτώχειας και των ανισοτήτων.

  Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σταθεροί και δυνατοί θεσμοί που να δίνουν τα σωστά κίνητρα και να περιορίζουν όσες αποφάσεις λαμβάνονται προς όφελος λίγων και σε βάρος των πολλών. Η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, και οι ανεξάρτητες αρχές υποβαθμίζονται συνεχώς δεχόμενες επιθέσεις απαξίωσης και από την ίδια την κυβέρνηση. Η Δημόσια Διοίκηση δεν έχει ακόμη εξυγιανθεί και όλες οι κατατάξεις διεθνών οργανισμών δείχνουν για τη χώρα μας μια τάση οπισθοδρόμησης τα τελευταία 3 χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου (14/8/2015) φαίνεται να γίνονται πολύ επιφανειακά. Η πρόσφατη δρομολόγηση της αναστολής της αξιολόγησης στο Δημόσιο, δεν είναι καλό σημάδι. Η διαδικασία επιλογής Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων έχει κάνει μια στρεβλή εκκίνηση, αφού τα απαιτούμενα προσόντα δείχνουν να έχουν προσαρμοσθεί όχι στις ανάγκες της θέσης, αλλά στα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ήδη τις κατέχουν ή επιθυμούν να τις καταλάβουν. Έτσι όμως, όχι μόνο δεν γίνεται η αποκομματικοποίηση, αλλά αντίθετα ενισχύεται ο κομματικός χαρακτήρας του κράτους.

  Τα προβλήματά μας σωρεύονται, καθώς η αβεβαιότητα για μια μεσοπρόθεσμη λύση παραμένει, ενώ η Τουρκία, αντιλαμβανόμενη την κρίση, μας προκαλεί στο γεωπολιτικό επίπεδο. Σε μια τέτοια συγκυρία ο ναρκισσισμός, η αυταρέσκεια και η ρητορεία εσωτερικής κατανάλωσης μπορεί να αποβούν μοιραία. Όλοι μας πρέπει να αρχίσουμε να γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι και λιγότερο συναισθηματικοί. Να ξεπερνάμε ψευδοδιλήμματα του τύπου «νέο ή παλιό» και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα των διαρθρωτικών αλλαγών, αφήνοντας στην άκρη τη μνημονιολογία. Επιβάλλεται να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι μαγικοί δρόμοι δεν υπάρχουν. Αυτό θα απαιτήσει ρεαλισμό, και έμφαση στη λύση – όχι στον καθρέφτη.

  Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες και να ασχοληθούμε με το πώς θα μπορέσει η ΕΡΤ να σταθεί αξιοπρεπώς. Χρειάζεται να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που απεργάζονται τον επαγγελματικό μας αφανισμό.

  Μετά από όλα τα δεινά που βιώσαμε ως ΕΡΤ και ως εργαζόμενοι, τα οποία θα έπρεπε να μας γίνουν εμπειρίες και μαθήματα, εμείς αδυνατούμε να καταλάβουμε ακόμη και το πιο απλό, αλλά και αναπόφευκτο: «όταν μία οικογένεια αυτοκαταστρέφεται με τις συνεχείς έριδες και γκρεμίζει το ίδιο το σπίτι της, τότε ο οιοσδήποτε, είτε αυτός είναι ο γείτονας ή κάποιος άλλος, απλώνει το χέρι του για να της το πάρει».

  Κυκλοφόρησε προχθές το βράδυ (17/4/2018) στο ertinternal  ότι την Παρασκευή έχει ΔΣ ΕΡΤ με θέματα:

  1. Εισήγηση της Επιτροπής Σύνταξης του νέου σχεδίου του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της ΕΡΤ ΑΕ.
  2. Έγκριση του νέου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της ΕΡΤ ΑΕ.

  Αλήθεια γιατί δεν έχει αναρτηθεί εκεί (ertinternal) το σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ. ΑΕ; Τον 8ο/2015 το τότε σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας είχε αναρτηθεί.

  Ποια η σύνθεση της Επιτροπής Σύνταξης του νέου σχεδίου του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ. ΑΕ; Γιατί δεν αναρτήθηκε στη Διαύγεια η σχετική απόφαση;

  Είναι σημαντικό να βελτιωθεί το υπάρχον οργανόγραμμα βάση του οποίου τοποθετηθήκαμε ως υπάλληλοι τον Φλεβάρη του 2016 με την απόφαση αρ. πρωτ. 1002/18.2.2016, -όχι όμως στα πλαίσια μικροσυμφερόντων- και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν και την ΕΡΤ. Την τελευταία δεκαπενταετία έχουν ανατεθεί και έχουν γίνει ένα σωρό μελέτες, εντός και εκτός ΕΡΤ. Καμιά από αυτές δεν υλοποιήθηκε! Γιατί;  Είναι σημαντικό να αποτυπωθούν ψηφιακά η δομή και η στελέχωση της ΕΡΤ. Αν δημιουργηθεί σωστά το Οργανόγραμμα με την αποτύπωση της πραγματικότητας, όπως αυτό διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται από εκάστοτε τρέχουσες ανάγκες, αυτό θα αποτελέσει μια τεκμηριωμένη βάση και ουσιαστικό βοήθημα για τον σχεδιασμό και στη συνέχεια για την παρακολούθηση της υλοποίησης της αναδιοργάνωσης ή μεταρρύθμισης της ΕΡΤ.

  Ν. 3861 /13.7.2010, Άρθρο 8 : Ανάρτηση οργανογράμματος και στοιχείων υπηρετούντων:

  «Κάθε υπηρεσία ή φορέας του Δημοσίου, τα Ν.Π.Δ.Δ., οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι ανεξάρτητες και ρυθμιστικές διοικητικές αρχές, καθώς και οι φορείς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού οφείλουν να αναρτούν στο δικτυακό τόπο τους το οργανόγραμμα και τη διάρθρωση των υπηρεσιών και μονάδων, την περιγραφή των αρμοδιοτήτων και των οργανικών θέσεων, καθώς και τα ονόματα, τις ιδιότητες και τα πρόσφορα στοιχεία επικοινωνίας των υπηρετούντων σε αυτούς τους φορείς με οποιαδήποτε μορφή ή σχέση εργασίας και απασχόλησης». 

  Μέχρι σήμερα η διοίκηση και ο αρμόδιος υπουργός έχουν μείνει αδρανείς προσπαθώντας απλά να αναβάλλουν τις δύσκολες αποφάσεις. Δυστυχώς, από την υπογραφή των νόμων μέχρι την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων υπάρχει μεγάλη απόσταση.

  Αλήθεια τι θα γίνει με το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών; Τι γίνεται με το πόρισμα Ρακιντζή (2010); Όσοι είχαν εκκρεμότητες από τότε πώς αναβίωσαν; Θα υποστούν όσοι εμπλέκονται, καθώς και η αντίστοιχη διοικητική ιεραρχία τις συνέπειες εκ του νόμου;

  Παρ’ όλες τις –κυρίως μνημονιακές– προσαρμογές, η οργάνωση της ΕΡΤ και οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε αρκετά θέματα δεν έχουν αλλάξει πολύ, επιτρέποντας σε μικρό αριθμό επιφανών συναδέλφων/συνεργατών να πολλαπλασιάζει τα προνόμιά του. Όπως μαθαίνουμε η διαπλοκή και η συνδιοίκηση καλά κρατεί, και η σημερινή διοίκηση και η κυβέρνηση όχι μόνο σταμάτησαν κάθε ουσιαστική αλλαγή προς τα μπροστά, αλλά οδήγησαν και σε σημαντική οπισθοδρόμηση, με άστοχους χειρισμούς. Ψιθυρίζονται διάφορα στους διαδρόμους για λειτουργία διπλών γραφείων εντός και εκτός εγκαταστάσεων ΕΡΤ, όπου λύνονται-διεκπεραιώνονται θέματα της ΕΡΤ … κ.α.

  Υπάρχει πραγματική άγνοια για το τι ακριβώς σημαίνουν οι μεταρρυθμίσεις. Η λέξη έχει χάσει τη σημασία της. Εκλαμβάνεται σαν μία ακόμη ξενόφερτη απειλή σε όσα είχαμε συνηθίσει. 7 χρόνια πριν, το 2011 τέτοιες μέρες προβλέπονταν αλλαγές στην ΕΡΤ (15/2/2011, 27ο συνέδριο ΠΟΣΠΕΡΤ, ομιλία κ. Παπαγεωργίου Θανάση, πρόεδρος ΕΡΤ) και είμαστε ακόμη στο ίδιο σημείο, παρά τα όσα αντιμετωπίσαμε. Δυστυχώς ο συνδικαλιστικός και πολιτικός χώρος φέρει τεράστια ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων.

  Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που είναι απογοητευμένοι, χωρίς αίσθηση προσανατολισμού, η προσκόλληση στο παρελθόν είναι κατανοητή, αν και καταστρεπτική. Δυστυχώς πέρασαν σχεδόν 5 χρόνια από την απόλυσή μας και 3 χρόνια από την αναβίωση και η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Πρόσφατα βρέθηκα στην κοπή πίτας της εταιρείας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Δεν υπήρχε συμμετοχή των εργαζομένων. Πρωτοστατούσαν οι συνταξιούχοι και ο φόβος αποτέλεσμα  εκφοβισμού -ήταν αποτυπωμένος στα πρόσωπα αρκετών συναδέλφων-. Όχι μόνο οι εκτός, αλλά και οι εντός- συκοφαντούν δημόσια εργαζομένους και ταυτόχρονα επιδίδονται σε προσπάθεια ψυχολογικού εκφοβισμού στο εσωτερικό της εταιρείας, την στιγμή που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας με δηλώσεις του τύπου “θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρηθούν οι δομές και οι θέσεις εργασίας”.

  Από το παραμύθι οι 7 τυφλοί και ο ελέφαντας.

  Είναι ένα λαϊκό ινδικό παραμύθι. Μας υπενθυμίζει ότι η υποκειμενική αλήθεια δεν είναι μόνο μία. Ο καθένας βιώνει τη δική ταυ πραγματικότητα. Για να δούμε κάτι πιο σωστά, πρέπει, να το δούμε και με τα μάτια του άλλου. Ό,τι βλέπουμε και κατανοούμε δεν είναι μόνο αυτό που διακρίνουν τα μάτια μας. Η ιδέα που έχουμε από πριν για κάτι περιορίζει την αντίληψή μας. Αυτό επιβεβαιώνεται κάθε φορά που καλείται ένας ειδικός να εκφέρει άποψη για  τον κλάδο του.

  Μπορούμε κάτι να κάνουμε γι’ αυτό. Χρειάζεται να ανησυχούμε όταν σιωπηρά αναβάλλονται ή απορρίπτονται βελτιώσεις στη λειτουργία της ΕΡΤ. Πολλές χρήσιμες προτάσεις, σαν πυροτεχνήματα, εξάπτουν για λίγο το ενδιαφέρον και μετά σβήνουν και τα προβλήματα παραμένουν!

  Δυστυχώς, για όλους μας, η ΕΡΤ σήμερα βρίσκεται στο έλεος των, κάθε λογής, καινοτόμων, μοντέρνων και μεταμοντέρνων, που δηλώνουν ειδικοί και γνώστες σε κάθε τι. Πόσοι ανευθυνοϋπεύθυνοι αρμόδιοι υπάρχουν; Κάθε τόσο ξεφυτρώνει και άλλος ένας. Κάποιοι ενδύονται τη φορεσιά του επαΐοντος για να κρύψουν την άγνοιά τους και με περισσή αναίδεια υποδεικνύουν κιόλας.

  Ασφαλώς, το κακό έχει τις ρίζες του στην κατευθυνόμενη ανυπαρξία παιδείας και πολιτισμού!

  Είναι γεγονός ότι η ΕΡΤ είναι ΔΕΚΟ με τον προϋπολογισμό της ενσωματωμένο σ’ αυτόν της Γενικής Κυβέρνησης. Μέχρι και το 2018 πρέπει να αποδίδει πλεόνασμα €100 εκατομμύρια και άνω ετησίως. Με το σημερινό ανταποδοτικό, αυτό σημαίνει περίπου €100 εκατομμύρια προς δαπάνη. Εάν υπάρξει απόκλιση 10%, μνημονιακή ρήτρα που είναι νόμος του κράτους, επιβάλλει τον «ξαφνικό θάνατο» της εταιρείας. Επομένως, όλα όσα προβλέπονταν στον νόμο του 2015 δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα γίνουν. Δομές παλιάς ΕΡΤ δεν μπορεί να στηριχθούν με διαθέσιμα προς δαπάνη €100 εκατομμύρια και €60 εκατομμύρια εργασιακό κόστος, εκτός των εξαιρέσιμων. Τούτο το γνωρίζει η   κυβέρνηση, η διοίκηση, και προσπαθούν να το μαζέψουν με διάφορους τρόπους. Η κυβέρνηση το  γνώριζε απ’ όταν ήταν αντιπολίτευση, όπως το γνώριζαν και όλα τα κόμματα και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Επίσης, κερδίζει χρόνο, εις βάρος των εργαζομένων, μέχρι να τελεσιδικήσουν τα διάφορα δικαστήρια, ποιος ξέρει πότε…

  Επίσης είναι γνωστό ότι ο περισσότερος κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του στην ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ, δηλώνοντας στην καλύτερη περίπτωση απογοητευμένος. Ένα ευρύ φάσμα από κατηγορίες, παράπονα, αλλά και σφοδρές κριτικές καταλογίζονται έμμεσα και άμεσα στα πρόσωπα του ΔΣ της  ΠΟΣΠΕΡΤ.  Είναι γεγονός ότι το 2012 το τότε ΔΣ το απασχολούσε πόσες θα ήταν οι θέσεις και ο αριθμός μελών του ΔΣ   –είχε αυξηθεί σε 19-. Μέχρι και σήμερα δεν είναι αναρτημένο το σχετικό τροποποιημένο καταστατικό στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας.

  • Αλήθεια πόσα και ποιά είναι τα σωματεία που ανήκουν στην ΠΟΣΠΕΡΤ; Ανήκουν όλα τα σωματεία της ΕΡΤ στη δύναμη της ομοσπονδίας και αν όχι για ποιο λόγο;

  Προσωπική μου διαπίστωση, πικρή και άπελπις, είναι ότι τα αποτελέσματα των εκλογών ήσαν αντιστρόφως ανάλογα της συγκροτημένης πρότασης, της ώριμης και συνετής επιλογής, και όχι της οπαδικής κι αγελαίας προσήλωσης στην μεγαλοσυνδικαλοκρατία. Είναι σημαντικό να οραματίζεσαι το καλύτερο μέσα από την συμπόρευση, την κινητοποίηση, την ευθύνη σου στα πράγματα …

  Ενημερωθήκαμε λίγο νωρίτερα -κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης- ότι συμμετείχε ο ΠΑΣΥΜΗΤΕ και τα υπόλοιπα σωματεία, χωρίς να πληρώσουν τη συνδρομή που αναλογούσε στην ομοσπονδία για τη συμμετοχή τους στο 30ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο ΠΟΣΠΕΡΤ. Βάση ποιάς απόφασης πραγματοποιήθηκε αυτό; Έγινε διακανονισμός οφειλών; Υπήρχε δικαστικός αντιπρόσωπος; Είναι νόμιμες οι αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν;  

  • Ως προς τα οικονομικά θέματα που αφορούν στις υποχρεώσεις του σωματείου μας για το μεσοδιάστημα 2013-2015 τι αποφάσεις έχουν ληφθεί; Το ύψος της εισφοράς θα μειωθεί, όπως είχε αποφασιστεί στο ΔΣ ΠΑΣΥΜΗΤΕ 13/10/2016;

  Με σύνθεση ποιου ΔΣ ΠΟΣΠΕΡΤ πάρθηκαν αποφάσεις και καλύφθηκαν τα έξοδα από 2013 και μετά; Πως μπορούμε να έχουμε ενημέρωση; Όσα ακούγονται ότι εισαγγελέας έχει ασχοληθεί με το θέμα του ταμείου της ΠΟΣΠΕΡΤ λόγω του ότι υπήρξαν ελλείμματα ισχύουν;

  • Ως προς για το καθεστώς λειτουργίας της ΕΡΤOPEN. Πού στεγάζεται, ποιος/ποιοι καλύπτουν το κόστος λειτουργίας; Ποια η εμπλοκή του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διοικητικής Ιεραρχίας της ΕΡΤ; Αποτελείσυνδικαλιστικό ραδιόφωνο; Ποια η θέση του Συλλόγου μας; Είναι σημαντικό να υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενες οργανώσεις, απλά χρειάζεται και να είναι! Υπάρχει αντίφαση η Ε.Ρ.Τ. ΑΕ να έχει και την ΕΡΤOPEN.

  Θα παρακαλούσα για μια απάντηση από τον Γραμματέα του Συλλόγου μας, κ. Κούνη ο οποίος είναι και ο Γενικός Γραμματέας και πρώην Ταμίας της ΠΟΣΠΕΡΤ και είχε μιλήσει στη Βουλή το 2015, ως εκπρόσωπος της ΕΡΤOPEN μαζί με τη συνάδελφο δημοσιογράφο κ. Νικολάρα.

  • Ως προς τη Διοικούσα Επιτροπή Εστίας Υπαλλήλων Ε.Ρ.Τ. ΑΕ. Απ’ όσο γνωρίζω ως τέως αντιπρόεδρος Εστίας Υπαλλήλων ΕΡΤ υπήρχαν αρκετές νομικές και οικονομικές εκκρεμότητες. Τακτοποιήθηκαν; Έχει προχωρήσει η δημιουργία νέας Εστίας Υπαλλήλων; Γιατί το πολιτιστικό αυτό κομμάτι δεν εντάσσεται στις δημόσιες σχέσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ;

  Κάθε προσπάθεια υποκατάστασης των θεσμικών οργάνων δεν λειτουργεί θετικά.

  • Ως προς την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας που βρισκόμαστε; Υπάρχει Ιατρός & Τεχνικός Ασφαλείας; Τα φάρμακα στην τσάντα πρώτων βοηθειών είναι ληγμένα εδώ και καιρό… Η επίσκεψη τελευταία φορά του Τ.Α. στην Κατεχάκη έγινε στις 9/2/2018.

   

  • Ως προς την σύνθεση του ΔΣ της ΕΡΤ, πότε θα αυτό θα γίνει 7μελές; Ποιος ευθύνεται για τη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας; Μήπως κάποιοι περίμεναν, απλά να τους δοθεί το ‘’δαχτυλίδι’’ ; Υπάρχει θεσμική συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων ΕΡΤ & ΕΡΤ3; Αναμένουμε τακτική ενημέρωση και από τους ιδίους για τα όσα διαδραματίζονται στα ΔΣ της εταιρείας. Είναι αδιανόητο να κάνουμε ρεπορτάζ στο διαδίκτυο για να μαθαίνουμε τι συμβαίνει στην ΕΡΤ.

   

  • Ως προς το Ταμείο Αλληλοβοήθειας θα μας ενημερώσει η κ. Βαρβαρέκου μέλος του ΔΣ του συλλόγου μας και Ταμίας ΠΟΣΠΕΡΤ (απουσιάζει λόγω μετακίνησης εκτός έδρας) ο Γενικός Γραμματέας και πρώην Ταμίας της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Κούνης; Ποια είναι η σύνθεσή του; Πως μπορούμε να κάνουμε χρήση ως εργαζόμενοι; Το ταμείο αφορά όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ή μόνο τους «κοντινούς»; Με ποια σύνθεση ΔΣ Ταμείου Αλληλοβοήθειας ΠΟΣΠΕΡΤ πάρθηκαν αποφάσεις και καλύφθηκαν τα έξοδα από 2013 και μετά;

   

  Ενημερωθήκαμε λίγο νωρίτερα -κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης-  από τον Γραμματέα του Συλλόγου μας, κ. Κούνη, ο οποίος είναι και ο Γενικός Γραμματέας και πρώην Ταμίας της ΠΟΣΠΕΡΤ & Ταμείου Αλληλοβοήθειας, ότι αποφάσισαν την αναστολή λειτουργίας του. Πότε και γιατί έγινε αυτό;

   

  Η διοίκηση του συλλόγου, καθώς και οι συνάδελφοι-μέλη του συλλόγου που εκλέγονται στις Αρχαιρεσίες για την εκλογή Οργάνων Διοίκησης & Αντιπροσώπων στις Δευτεροβάθμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΠΟΣΠΕΡΤ & ΕΚΑ, οφείλουν να ενημερώνουν τα μέλη για τις διαδικασίες και τα γεγονότα.

   

  • Με την εφαρμογή της ΚΥΑ τι προβλέπεται; Θα λάβουμε κάποια ενημέρωση; Ποιό το αποτέλεσμα της προσφυγής της ΠΟΣΠΕΡΤ στο ΣΤΕ πέρυσι τέτοια εποχή;

   

  • Με τα εξαιρέσιμα από 11ο 2012 – 6ο 2013 τι προβλέπεται; Υπάρχει ενημέρωση από τον Ειδικό Διαχειριστή (ν. 4487/2017);

   

  • Με το ανθυγιεινό επίδομα τι προβλέπεται; Πότε θα αρχίσει να δίνεται;

   

  • Με τον ΕΔΟΕΑΠ τι προβλέπεται; Ποιες οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσειςπου μας αφορούν; 11ο/2017 είχε ψηφιστεί ο σχετικός νόμος. Τι έχουν κάνει τα αρμόδια Υπουργεία και η Διοίκηση; Περιμένουν την απάντηση από τας Ευρώπας; Τελικά ενισχύθηκε ή όχι ο ΕΔΟΕΑΠ; Υπάρχει θεσμική συνεργασία με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων ΕΡΤ;

   

  • Με την αξιολόγηση των εργαζομένων τι προβλέπεται;

   

  • Με τις προσλήψεις τι προβλέπεται; Για ποιο λόγο τόσα χρόνια διασπείρονται ψεύδη; Όπως γνωρίζουμε αυτές γίνονται μέσω εταιρειών, κατ’ εξακολούθηση, γιατί; Μήπως θα έπρεπε να έχει δοθεί περισσότερο βάρος και μελέτη στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις που διέπουν την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. ; Είναι γεγονός ότι η αναβίωση ήταν μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης. Πώς επηρεάζονται από δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας;

   

  • Με τους υπό συνταξιοδότηση τι προβλέπεται; Από πριν το 2012 κάποιοι φεύγουν σε σύνταξη και ότι αυτό συνεπάγεται. Καθημερινά επί σειρά ετών κοιτούν/συζητούν και ασχολούνται μόνο με σύνταξη. Προτείνω στο νέο οργανόγραμμα να προβλεφθεί τμήμα «Προς Σύνταξη» και να τοποθετηθούν όλοι μαζί εκεί. Ίσως τότε λειτουργήσει σωστότερα η ΕΡΤ.

   

  • Ως προς το Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης τι προβλέπεται; Που θα στεγαστεί τελικά; Θα επικαιροποιηθεί η μελέτη ή απλά για επικοινωνιακούς λόγους θα χρησιμοποιείται κάθε τόσο η παλιά (2009);

   

  • Ως προς το Αρχείο της ΕΡΤ τι προβλέπεται; Πώς διασφαλίζεται το υλικό όταν βγαίνει από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ;

   

  • Ως προς τις κορώνες για την απεξάρτηση από τη DIGEA έχει ασχοληθεί κανείς σοβαρά με το θέμα; Έχει γίνει τεχνικοοικονομική μελέτη; Είναι γνωστό ότι στην επόμενη τριετία θα ελαττωθεί το ανθρώπινο τεχνικό δυναμικό λόγω συνταξιοδοτήσεων. Πώς και με ποιους θα λειτουργεί τότε το επίγειο δίκτυο της ΕΡΤ; Οι κορώνες ποιον/ποιους εξυπηρετούν;

   

  • Ως προς την «ΕΡΤ Δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής – ΕΡΤnet A.E.» τι προβλέπεται; Πώς θα υλοποιηθεί η συνεργασία με την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.;

   

  • Με τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ τι προβλέπεται; Αλήθεια τα κτίρια της Κατεχάκη σε ποιο θεσμικό πλαίσιο εντάσσονται; Θα επιστραφεί η χρήση τους στην ΕΡΤ; Στο ΚΕ Αυλίδος προχώρησε η μελέτη ΣΔΙΤ; Το κτίριο της Μουρούζη θα ξαναδιατεθεί σε φορείς που το ζητούν με ενοικίαση; Το οικόπεδο της Περαίας, των Ιωαννίνων, της Ζακύνθου, …; Οι εγκαταστάσεις των Κέντρων Εκπομπής που αφορούν στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Λειτουργίας Δικτύου Εκπομπής Ραδιοφώνου & Τηλεόρασης ανήκουν στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. ή ανήκουν ακόμη στο Υπουργείο Οικονομικών; Προτείνω να γίνουν τεχνικοοικονομικές μελέτες και μέσω ΣΔΙΤ να αξιοποιηθεί μέρος της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ, να κτιστούν νέα σύγχρονα κτίρια που να στεγάσουν τις υπηρεσίες της ΕΡΤ, της ΕΡΤ3 και των Περιφερειακών Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών και να συντηρηθούν/αναπαλαιωθούν ιδιόκτητα κτίρια και Κέντρα Εκπομπής, όπου κριθούν κατάλληλα. Η Ελλάδα άλλωστε βρίσκεται στην 3η θέση παγκοσμίως στα έργα ΣΔΙΤ. Οι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι συμβάσεις, κατά κανόνα μακροχρόνιες, οι οποίες συνάπτονται μεταξύ ενός δημόσιου και ενός ιδιωτικού φορέα, με σκοπό την εκτέλεση έργων ή/και την παροχή υπηρεσιών.

  Επίσης, με τη συνεργασία ΣΔΙΤ και ΕΣΠΑ να προκύψουν κονδύλια για την αναβάθμιση του τεχνικού και τεχνολογικού εξοπλισμού της ΕΡΤ, καθώς ο προϋπολογισμός αδυνατεί να καλύψει το κόστος και γίνονται μπαλώματα.

  • Με την προμήθεια πομπών & αναμεταδοτών τι προβλέπεται; Χρειάζεται να διερευνηθεί από τις υπηρεσίες του Δημοσίου και της ΕΡΤ πώς και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει απευθείας ανάθεση προμήθειας εξοπλισμού, όταν η εταιρεία που καλύπτει τις ανάγκες και τις προδιαγραφές είναι μόνο μία. Ποιος ο λόγος να χρονοτριβούμε τόσο, όταν κάποια θέματα είναι δεδομένα;

   

  • Ποιο το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των οργανικών μονάδων της ΕΡΤ Α.Ε., σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 35 του Ν. 4024/2011, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από την εταιρία KORN FERRY πού όρισε το ΔΣ της ΕΡΤ με την απόφαση αρ. πρωτ. 1365/10.2016;

   

  • Πότε και από ποιον θα ενημερωθούμε θεσμικά τι και πως πρέπει να λειτουργήσουμε εν καιρώ εντάσεων;

  Το καλοκαίρι του 2013 ο ΠΑΣΥΜΗΤΕ -θεσμικά- δεν είπε  τίποτε φρικτό, μόνο κάποια πραγματάκια, απολύτως αληθινά! Αγωνίστηκε και διεκδίκησε σε συνέχεια των αποφάσεων των συνελεύσεων που γίνονταν! Είναι πολύ κρίμα που χάθηκε τόσος χρόνος λόγω συνδικαλιστικού εγωισμού κάποιων και … κάποιων … αφελών χειρισμών… Ποιον/ποιους εξυπηρέτησε ο διχασμός του Συνδικαλισμού στην ΕΡΤ, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε;

  Για να μπορέσουμε ως Σύλλογος και ως ΕΡΤ να πάμε πιο πέρα και για  να το πετύχουμε αυτό απαιτείται σχέδιο.

  Τι σημαίνει όμως σχέδιο;

  • Σημαίνειέγκυρες διασταυρωμένες πληροφορίες για την πραγματικότητα και όχι φήμες και ατομικούς  εντυπωσιασμούς.
  • Σημαίνεινα διακρίνω την ομάδα και τις ανάγκες της και τα άτομα καθένα ξεχωριστά και τις ανάγκες του.
  • Σημαίνει κατανόηση της διαφορετικότητας.
  • Σημαίνεικατανόηση της ανάγκης σταδιακής πολιτισμικής γεφύρωσης και κοινωνικοποίησης.
  • Σημαίνειστόχους που διαπιστωμένα είναι πρώτης προτεραιότητας και όχι τυχαίοι.
  • Σημαίνει προσπάθεια να διαμορφωθεί μια συλλογικότητα που θα λύνει σταθερά και όχι ευκαιριακά τα προβλήματα.
  • Σημαίνεισυμφωνία για στόχους για το καλύτερο για τους εργαζόμενους, αλληλεγγύη και όχι εξάρτηση, ανειλικρίνεια, εύνοια, αρχηγισμός, ατομισμός.

  Το συνδικαλιστικό κίνημα αν σέβεται τον εαυτό του, αν θέλει να ξεφύγει απ’ αυτό τον διαρκή κύκλο φθοράς και υποχώρησης, οφείλει επειγόντως να αλλάξει. Και μάλιστα το ταχύτερο και με τρόπο δυναμικό, που θα κινητοποιεί τους εργαζόμενους. Και τις προσδοκίες τους να συνεγείρει και τις φιλοδοξίες τους να ανυψώνει.  Γιατί αλλιώς θα επικρατήσει ένα καταθλιπτικό όραμα και τους πάντες θα βυθίσει. Και τέτοια μοίρα δεν ταιριάζει ούτε στην ΕΡΤ, ούτε στους εργαζόμενους της. Επιβάλλεται να αποτραπούν φαινόμενα αλαζονικών συμπεριφορών και καθεστωτικών νοοτροπιών. Οι θεσμοί πρέπει να γίνουν πιο μαζικοί και πιο συμμετοχικοί. Είναι απαραίτητη η ανάγκη για διαφάνεια στα οικονομικά των σωματείων και της ομοσπονδίας. Ανοιχτοί ισολογισμοί, ανοιχτά στοιχεία δίνουν μία βεβαιότητα για την ορθή διαχείριση. Χρειάζεται να αποτραπεί η αποστασιοποίηση και η δυσπιστία των εργαζομένων απέναντι στον συνδικαλισμό και για να γίνει τούτο πρέπει να αλλάξουμε.

  Είναι καιρός να αναζητηθεί ένα νέο μοντέλο συνδικαλισμού μακριά από πελατειακές, κομματικές γραφειοκρατικές δεσμεύσεις που δε θα αποτυπώνει απλώς ότι έχει χαθεί, αλλά που θα τολμήσει να προχωρήσει και ένα βήμα μπροστά.

  Εδώ θέλω να κάνω  προτάσεις :

  1. Να θεσπιστεί όριο θητείας μέχρι έξι (6) χρόνια (συμμετοχή μέχρι 2 αρχαιρεσίες)
  2. Να λαμβάνουν θέσεις διοίκησης στο Σύλλογο και στην Ομοσπονδία άτομα μέλη, που έχουν ακόμη τουλάχιστον τρία (3) χρόνια πραγματικής εργασίας.
  3. Να μη μπορούν οι συνδικαλιστές να λάβουν διοικητική ή/και βουλευτική έδρα πάρα μόνο αν περάσει ορισμένο χρονικό διάστημα, μετά τη λήξη της θητείας τους σε συνδικαλιστικό όργανο.
  4. Τα γραφεία της ΠΟΣΠΕΡΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης), κλαδικής ομοσπονδίας, να μεταφερθούν εκτός εγκαταστάσεων ΕΡΤ και να λειτουργούν αυτόνομα.
  5. Η ΕΡΤOPEN να λειτουργεί ως αυτοδιαχειριζόμενος φορέας και να μην καλύπτεται λειτουργικά και οικονομικά από την Ε.Ρ.Τ. ΑΕ, την ΠΟΣΠΕΡΤ και τον Σύλλογο μας. Όποιος θέλει μπορεί να ενισχύσει το ταμείο της ατομικά.
  6. Να ληφθεί μέριμνα στο νέο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ. ΑΕ το ιατρικο-νοσηλευτικό προσωπικό της ΕΡΤ να πλαισιωθεί από επιστήμονες της Υγείας (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κ.α.).
  7. Να βελτιωθεί η επικοινωνία με όλα τα μέλη, μέσω διαδικτύου, καθώς και με τη φυσική παρουσία των μελών του ΔΣ

   

   Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!

   

   Μηλιά Κοτσιώνη

  Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΤΕ

  Τέως πρόεδρος ΠΑΣΥΜΗΤΕ

  Τέως Αναπλ. Εκπρόσωπος Εργαζομένων ΕΡΤ

  Τέως Αντιπρόεδρος ΕΣΤΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΡΤ

  Η ομάδα του Καφενείου
  Η ομάδα του Καφενείου
  Το ΚΑΦΕΝΕΙΟ δημιουργήθηκε με σκοπό κάθε αναγνώστης να μπορεί να διαβάσει όλα τα νέα της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, να ενημερωθεί για δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και να βρεί όλες τις ειδήσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον κόσμο, τα αθλητικά και την ΑΕΚ, το lifestyle, την τεχνολογία και το gaming καθώς και όλες τις επιστημονικές εξελίξεις που τον αφορούν.

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αλήθεια τις ανησυχίες της αυτό ” το παιδί”, πως και δεν τις είχε 10 χρόνια πρίν; Τότε που έφερνε καφέδες στον μηχανισμό του τότε κομματικού σωλήνα;

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα