Τρίτη και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα;

Παρότι στο δυτικό κόσμο και κυριότερα στις Αγγλοσαξονικες, Γερμανικές και Πορτογαλλικές περιοχές έχει επικρατήσει η Παρασκευή και ως κακότυχη ημέρα συνοδευόμενη με το 13ο άτομο (τον Ιούδα) στο Μυστικό Δείπνο που έγινε ημέρα Παρασκευή, στην Ελλάδα η παράδοση θέλει την Τρίτη και 13 ως γρουσούζικη μέρα.

Η πιο γνωστή αιτία είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους. 29 Μαΐου 1453 έπεσε η Πόλη όποτε γιατί όχι 29; Η απάντηση κρύβεται στην αριθμητική. Το άθροισμα της ημερομηνίας της Άλωσης (1+4+5+3=13) βγαίνει… 13 και αφού η Πόλη έπεσε Τρίτη, Τρίτη και 13 λοιπόν θεωρείται πλέον γρουσούζικη ημέρα.

Γενικώς όμως το είναι για το λαό μας ένα γρουσουζικο νούμερο.

-Το 13 «κατηγορείται» γιατί… χαλάει την τελειότητα του 12!
-12 οι θεοί του Ολύμπου
-12 οι μήνες
-12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας
-12 οι άθλοι του Ηρακλή
-12 τα ζώδια.

Το 12+1 θα συμβόλιζε μια νέα αρχή. Αλλά επειδή αυτές είναι πάντα δύσκολες, δεν άργησε το να κατηγορηθεί για όλα τα κακά του κόσμου! Και συνδέθηκε με κακοδαιμονίες, δεισιδαιμονίες και καθετί κακό!

Λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β’, λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμά του δίπλα σε αυτά των θεών του Ολύμπου.

Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου.

Στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.