17.8 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 28/05/2024

  Υπερψήφισαν την σταδιακή κατάργηση του καπνίσματος οι Άγγλοι βουλευτές

  Σύμφωνα με το νομοσχέδιο πρωτοβουλίας του Ρίσι Σουνάκ «για τον καπνό και το άτμισμα», το οποίο υπερψηφίστηκε στην Βρετανία σήμερα από την Βουλή των Κοινοτήτων, οι ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 2009 δεν θα επιτρέπεται να προμηθεύονται καπνό και μετά το 2027 όταν θα ενηλικιωθούν οι γεννηθέντες κατά το ίδιο έτος, ενώ αυτό θα επιτραπεί μόνο σε όσους γεννήθηκαν πριν από το 2009, μια σταδιακή απαγόρευση αγοράς καπνού από όλες τις μελλοντικές γενεές με στόχο την σταδιακή αλλά σταθερή και επαληθευμένη της εκμηδένιση.

  Το νομοσχέδιο «για τον καπνό και το άτμισμα» με την αντίστοιχη σταδιακή απαγόρευση αγοράς καπνού συζητήθηκε σήμερα Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, η οποία ολοκληρώθηκε με ελεύθερη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου. Το άτμισμα θα εξακολουθούσε να επιτρέπεται για ώριμους ενήλικες, αλλά οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού και οι συσκευές θα εμπίπτουν στα προϊόντα καπνού και στην σταδιακή απαγόρευση του καπνού.

  Σχεδόν όλοι οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος αναμένεται, όπως έχουν δηλώσει από κοινού, να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου που δεν θα ψηφιστεί από πολλούς από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Η Liz Truss είναι μία από αυτούς που ήταν μεταξύ πολλών άλλων βουλευτών που μίλησαν κατά του νομοσχεδίου φέρνοντας πολλά και σημαντικά επιχειρήματα για να το αντιμετωπίσουν και να το αντιταχθούν. «Αυτό το νομοσχέδιο θα περάσει, αλλά θα περάσει με τις ψήφους των Εργατικών», προέβλεψε ο εκπρόσωπος της εκλογικής περιφέρειας Ealing Southall, ο οποίος ζήτησε να εξαιρεθούν τα προϊόντα θέρμανσης καπνού από την σταδιακή απαγόρευση αγοράς καπνού.

  Η υπουργός Υγείας Victoria Atkinson εισήγαγε το νομοσχέδιο στην κάτω Βουλή των Κοινοτήτων κάνοντας πολλές επισημάνσεις σε σχέση τόσο με το κάπνισμα όσο και με το άτμισμα, χαρακτηρίζοντας το άτμισμα ως απειλή για τους νέους, που τυχαίνει να προωθείται κυνικά προς τους ανήλικους σε πάγκους καταστημάτων και ταμεία που εμφανίζουν συσκευές ατμίσματος στο ίδιο μέρος με σοκολάτες και πατατάκια. Και κάνοντας αναφορά στην πίεση που ασκείται στους πολιτικούς από τις βιομηχανίες ατμίσματος και καπνού για την πρόληψη του νομοσχεδίου, είπε ότι εισάγει μια προσπάθεια «να απομακρυνθούμε από την ιδέα ότι οι νέοι θα μπορούν να αγοράζουν τσιγάρα στα 18», η οποία θα μπορούσε σίγουρα να μειώσει τα ποσοστά καπνίσματος κοντά στο 0 μέχρι το 2040. Αν αυτά που συμβαίνουν θα τιμωρηθούν από το νόμο που προσπαθεί να επιβάλει με πρόστιμα τα έσοδα των οποίων παρακρατούν οι τοπικές αρχές για επανεπένδυση, όπως ανέφερε. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι δεν θα είναι εντάξει για τους 18χρονους να αγοράζουν καπνό και ότι, κοιτάζοντας πίσω, θα σκεφτόμασταν πώς θα μπορούσε ποτέ να είναι.

  Η υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση και το κράτος απειλούν το επιχειρηματικό μοντέλο της καπνοβιομηχανίας, το προϊόν της οποίας λέει ότι «καθυστερεί την παραγωγικότητα και οδηγεί στην οικονομική αδράνεια» και θα κοστίσει τη ζωή μισού εκατομμυρίου μέχρι το 2030, δαπανώντας 17 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως για το κόστος υγειονομικής περίθαλψης ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ το νομοσχέδιό της μπορεί να συνεισφέρει έως και 56 δισεκατομμύρια λίρες στη συνολική οικονομία έως το 2026.

  Αφού ένας βουλευτής του Εργατικού Κόμματος πρότεινε μια γενιά χωρίς νικοτίνη που αποτελείται από μια γενιά χωρίς καπνό παράλληλα με μια γενιά χωρίς άτμισμα, μίλησε ο σκιώδης υπουργός Υγείας Wes Streeting και κατονόμασε πολλά υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο υποτιμώντας τα επιχειρήματά τους και τον τόνο τους. Ο Wes Streeting επιβεβαίωσε ειρωνικά ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυντηρητικό, όπως πολλοί υποστήριξαν όπως και η Liz Truss, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι ένα νομοσχέδιο των Εργατικών ενόψει του κόμματός του που απαγόρευσε το κάπνισμα το 2007 και ηγήθηκε της αντικαπνιστικής εκστρατείας που έγινε η επίσημη άποψη του κράτους. Αμφισβήτησε το επιχείρημα υπέρ της ελευθερίας συγκρίνοντάς το με το να είναι ο καθένας ελεύθερος να κάνει ό, τι θέλει σε αυτό που περιέγραψε ως ελευθεριακή δυστοπία που υποστηρίζεται από αυτά τα άλλα μέλη και συντηρητικούς αντιπάλους.

  Ο Winston Churchill που κατανάλωσε 160.000 πούρα στη ζωή του αναφέρθηκε επίσης από τον Wes Streeting, ο οποίος είπε ότι ήταν λόγω του Εργατικού Κόμματος που επιλέχθηκε να ηγηθεί της χώρας από το υπόλοιπο Συντηρητικό Κόμμα, καθιστώντας τον ηγέτη του. Προ ημερών περιγράφηκε σε ομιλία του στον Καναδά ως αδιανόητο από τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον το κόμμα του και του Winston Churchill να απαγορεύει τον ίδιο τον καπνό τον οποίο χρησιμοποιούσε χωρίς τον οποίο δεν έχει φωτογραφηθεί σχεδόν ποτέ.

  Η ημέρα δεν πέρασε χωρίς αναφορά στην ποτοαπαγόρευση που διήρκεσε στην Αμερική μέχρι την δεκαετία του 1920 και σε τι οδήγησε, ή αναφορά στην εθιστική ιδιότητα του αλατιού και της ζάχαρης και των έτοιμων τροφίμων, τα οποία δεν θα έπρεπε κατά συνέπεια να απαγορευτούν. «Λίγο κάθε τόσο είναι καλό για την πνευματική σας υγεία», είπε ένας άλλος βουλευτής. Η υφιστάμενη σχέση με τα ναρκωτικά αναφέρθηκε όταν ειπώθηκε ότι βρέθηκαν διπλάσιοι έφηβοι να καπνίζουν κάνναβη από μια συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια από εκείνους που κάπνιζαν καπνό και η σχετική σύγκριση έγινε γιατί να επιβληθούν απαγορεύσεις καπνού επιπλέον της υφιστάμενης επιβολής για τα ναρκωτικά.

  Η Liz Truss ξεκίνησε αναφέροντας ότι καταψήφισε όλες τις προηγούμενες απαγορεύσεις, όπως θα κάνει με την παρούσα. Πρόκειται για ένα τεχνοκρατικό κατεστημένο που προσπαθεί να περιορίσει την ελευθερία, κάτι που είναι θεμελιωδώς λάθος, είπε. Δεν είμαστε καλύτεροι για τη λήψη αποφάσεων για τους ανθρώπους από τους ίδιους τους ανθρώπους, με εξαίρεση τους νεότερους ανθρώπους που δεν έχουν πλήρη ικανότητα λήψης αποφάσεων και χρειάζονται την υποστήριξή μας. Το νομοσχέδιο δεν προέρχεται από τον λαό αλλά από μια ομάδα ανθρώπων που εργάζονται με επαγγελματική ιδιότητα και εργάζονται για αυτές τις προτάσεις, δήλωσε η Liz Truss, και δεν είναι το τελευταίο που θέλει να προωθήσει η «αστυνομία υγείας», για το πώς ντυνόμαστε, τι τρώμε, πώς διασκεδάζουμε. Δεν υποστηρίζουν την ελευθερία, δήλωσε η Liz Truss, αλλά η κυβέρνηση ή το κράτος γνωρίζουν καλύτερα. Αναφέρθηκε στο ιδιωτικό νομοσχέδιό της για την απαγόρευση των αποκλειστών της εφηβείας και των ορμονών που αποφράχτηκε από τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, το οποίο είπε ότι είναι αυτό που πρέπει να απαγορευτεί αντί για τα τσιγάρα και ως εκ τούτου αν οι άνθρωποι θέλουν ελευθερία, ψηφίζουν Συντηρητικούς και διαφορετικά ψηφίζουν Εργατικούς. Επανέλαβε ότι ο καπνός δεν προκαλεί τη ζημιά στην κοινωνία που προκαλούν τα ναρκωτικά.

  Οι περίφημες παρατηρήσεις περιελάμβαναν ότι «η ελευθερία δεν είναι ελεύθερη [δωρεάν]» που είναι χαραγμένη σε μάρμαρο στη Νέα Υόρκη, αλλά οι άνθρωποι πριν από εμάς έχουν πεθάνει για την ελευθερία που απολαμβάνουμε σήμερα και ότι «Αν οι άνθρωποι είχαν επιλογή, θα επέλεγαν την ελευθερία», όπως είπε περίφημα η Μάργκαρετ Θάτσερ. Άλλοι βουλευτές είπαν ότι αυτό που θεωρείται ελευθερία επιλογής περιορίζεται στο άναμμα του πρώτου τσιγάρου, μετά το οποίο η επιλογή αποσύρεται λόγω της ανάπτυξης εξάρτησης. Επισημάνθηκε επίσης από τον βουλευτή του Windsor, ο οποίος ψήφισε κατά της απαγόρευσης των γενεών, ότι η σταδιακή απαγόρευση του καπνού νομοθετεί την ανισότητα βάσει του νόμου για τους πολίτες που χωρίζονται με βάση τη γενιά στην οποία ανήκουν και ότι η αύξηση της νόμιμης ηλικίας που απαιτείται για την αγορά καπνού στα 21 έτη δεν καθιστά αυτή την ανισότητα.

  Ο πρώην υπουργός Υγείας από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, Sajid Javid, υποστήριξε ότι η νικοτίνη είναι διαβρωτική για την προσωπική ελευθερία και αυτενέργεια και ότι πολλοί οδηγούνται να πιστεύουν ότι το κάπνισμα είναι μια προσωπική επιλογή, ενώ η νικοτίνη είναι ένα εθιστικό ναρκωτικό που διαβρώνει την προσωπική βούληση και ως εκ τούτου όποιος υπερασπίζεται τη στάση κατά του νομοσχεδίου υποστηρίζει την παροχή πρόσβασης στα ναρκωτικά· όπως χαρακτήρισε το κάπνισμα καπνού στην ομιλία του, ενώ ένας άλλος βουλευτής υποστήριξε ότι εάν τα τσιγάρα σχεδιάζονταν σήμερα δεν θα είχαν περάσει τις δοκιμές ασφάλειας των καταναλωτών.

  Ο Sir Simon Clarke είπε ότι σε αυτή τη χώρα είμαστε αρκετά τυχεροί που έχουμε τα δικαιώματά μας από τη γέννησή μας και δεν ελέγχονται από το κράτος όπως σε άλλες χώρες, ενώ οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα έρχονταν σε αντίθεση με αυτό. Επισημάνθηκε επίσης σε ένα στάδιο ότι η επιλογή του ατόμου πρέπει να είναι υψίστης σημασίας, και κατά τη διάρκεια ενός άλλου ότι τα κράτη νταντά δημιουργούν αδύναμα άτομα.

  Ωστόσο, οι 67 βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο δεν βρέθηκαν τελικά με την πλειοψηφία που ήταν 383 ψήφοι υπέρ του νομοσχεδίου για τον καπνό και το άτμισμα σε δεύτερη ανάγνωση, με πλειοψηφία 317 ψήφων και προφανώς 200 βουλευτές δεν ήταν παρόντες για να ψηφίσουν καθόλου. Από τους 67 βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, οι 59 προέρχονταν από το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών. Έχοντας περάσει από την δεύτερη του ανάγνωση, το νομοσχέδιο πρόκειται προσεχώς να περάσει αναθεωρητικά από την Βουλή των Λόρδων καθώς και από την τρίτη του ανάγνωση στην πάνω και στην κάτω βουλή, πριν να υπογραφεί από τον Βασιλιά Κάρολο που αποτελεί το τελικό στάδιο θέσπισης των νόμων στην Βρετανία.

  Κώστας Κητής
  Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
  Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα 2016-2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα