15.1 C
Nea Chalkidona
Δευτέρα, 04/12/2023

  Δεν πάει φυλακή ο Παπακωνσταντίνου

  Ένοχος για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος, κρίθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Αθωώθηκε για την κατηγορία της απιστίας. Επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με αναστολή. Του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

  Το χρονικό της παραπομπής Παπακωνσταντίνου

  Υπενθυμίζεται πως ο πρώην Οικονομικών φέρεται ότι αφαίρεσε τα ονόματα τριών εξαδέλφων του από το CD που στάλθηκε από την πρεσβεία μας στη Γαλλία με τα 2.062 αρχεία.

  Τα 2.062 αυτά αρχεία περιείχαν αντίστοιχα ονόματα προσώπων που είχαν καταθέσεις στην Τράπεζα HSBC της Γενεύης (Ελβετίας).

  Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο  πρώην υπουργός Οικονομικών αφαίρεσε από το CD τα αρχεία: 1. «B9010138503.xls», 2. «B9010140694.xls» και 3. «B9010140695.xls».

  Τα αρχεία αυτά αφορούσαν τρία συγγενικά του πρόσωπα: α) τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, πρώτης ξαδέλφης του πρώην υπουργού, β) τον Συμεών Σικιαρίδη, σύζυγο της Ελένης Παπακωνσταντίνου, πρώτης ξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου και γ) την Ελένη Παπακωνσταντίνου σύζυγο Συμεών Σικιαρίδη, πρώτη και πάλι ξαδέλφη του κ. Παπακωνσταντίνου.

  Ο κ. Παπακωνσταντίνου για τις ενέργειες του αυτές που φέρεται ότι διέπραξε αντιμετωπίζει δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

  -Το πρώτο αμα είναι αυτό της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμο 1608/1950 που προβλέπει αύξηση των ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου.
  -Το δεύτερο αδίκημα είναι της απόπειρας  απιστίας και πάλι με τις επιβαρυντικές διατάξεις  του Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.


   

  Απολογία Παπακωνσταντίνου

  «Είμαι αθώος» ανέφερε στην απολογία του στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και, απαντώντας στην επισήμανση του πρόεδρου πως, αν θέλει, μπορεί να καθίσει ενώ θα απολογείται, ο πρώην υπουργός είπε: «Όχι, κύριε πρόεδρε, ευχαριστώ, θα απολοθώ όρθιος».

  Ειδικότερα, μιλώντας απόλυτα ψύχραιμος και ήρεμος, ο κ. Παπακωνσταντίνου, στην απολογία του στην κατάμεστη αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου, ανέφερε: «Είμαι απολυτός αθώος, αρνούμαι τις κατηγορίες. Στο τέλος της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού του 2010, μάλλον μήνα Μάιο, με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο κ. Μπίκας. Είναι εποχή που η χ βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, δέχεται κερδοσκοπικές επιθέσεις, έχει υπογραφεί το πρώτο Μνημόνιο. Είναι μια εποχή που η ΕΥΠ προσπαθεί να συνδράμει τη χώρα. Πολλές φορές ήμασταν μάρτυρες μιας φήμες ότι δεν θα υπήρχαν ΑΤΜ. Ο κ. Μπίκας σε συζήτηση μαζί μου, μου είπε ότι ο ομόλογος του στη Γαλλία του είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που έχουν κλαπεί και αφορούν σε καταθέσεις φορολογουμένων… Σε ένα από τα Eurogroup, στο περιθώριο των συζητήσεων, «πιάνω» την ομόλογό μου Κριστίν Λαγκάρντ και της μεταφέρω τη συζήτηση που είχα με τον Μπίκα. Η κυρία Λαγκάρντ επιφυλάσσεται και δεν μου απάντησε αμέσως. Επανέρχεται στο επόμενο Eurogroup τον Ιούλιο και μου λέει «ναι,, έχουμε τα στοιχεία αλλά είναι κλεμμένα από ελβετική τράπεζα. Η χρήση τους πρέπει να είναι εμπιστευτική, δεν θα πείτε ότι τα πήρατε από εμάς».

  Συμφώνησα και μου έδωσε το όνομα Γάλλου αξιωματούχου. Επιστρέφω στην Αθήνα με όνομα και τηλέφωνο καλώ τον κ. Πλασκοβίτη και του ζητάω να έρθει σε επαφή με το άτομο στο τηλέφωνο που μου δόθηκε. Όταν ο κ. Μπίκας με επισκέφθηκε, ήταν η πρώτη φορά που κάναμε κουβέντα για τη λίστα Φαλτσιανί.. Είμαστε στο Σεπτέμβριο του 2010 και ο Πλασκοβίτης μου λέει έκανα τη συνεννόηση, είμαστε έτοιμοι. Ο καλύτερος τρόπος ήταν να έρθουν τα στοιχεία μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι».

  Το Σεπτέμβριο πήγα στο Παρίσι για ένα και στο πλαίσιο εκείνης της επίσκεψης ο κ. Χαλαστάνης, που ήταν τότε ο πρέσβης μας στο Παρίσι, ενημερώθηκε ότι θα μας δοθούν απόρρητα στοιχεία από Γαλλία. Δεν θυμάμαι κατά πόσο κουβεντιάσαμε πως θα έλθουν τα στοιχεία με σάκο, ή με άνθρωπο».

  Κάποια στιγμή Σεπτέμβρη (του 2011) η διευθύντρια του γραφείου μου η κ. Χατζή μου είπε ότι ήρθε ένας φάκελος από την πρεσβεία μας στο Παρίσι. Αυθορμήτως της είπα ότι είναι τα στοιχεία με καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό».

  Στη συνέχεια είπε ότι έβαλε το CD στον υπολογιστή και είδε χιλιάδες ονόματα. Πάντως, τόνισε ότι στοχευμένη αναζήτηση δεν έκανε στο CD.

  Ακολούθως, έθεσε θέμα ότι τα δεδομένα που υπήρχαν στο CD ήταν παράνομα, όπως εξάλλου του είχε πει και η κυρία Λαγκάρντ.

  «Είχα στα χέρια μου ένα υλικό που θέλω να το χρησιμοποιήσω, αλλά έχω ενδοιασμούς
  και αποφασίζω να δώσω στο ΣΔΟΕ ένα δείγμα από τα αρχεία που υπάρχουν στο CD» τόνισε.

  Και συμπλήρωσε: «Δίνω στο συνεργάτη μου κ. Γιώργο Αγγελόπουλο να βγάλει τα μεγαλύτερα ποσά και πράγματι μετά από την επιστροφή μου από το εξωτερικό, μου έδωσε μια λίστα σε χαρτί και μου είπε ότι είναι περίπου δύο δισ.».


  Το βαρύ κατηγορώ της εισαγγελέως

  Η εισαγγελική  λειτουργός κατά την 5ωρη αγόρευση της ήταν καταπέλτης σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών και δεν άφησε αναπάντητο κανένα επιχειρήματα του.

  Δεν παρέλειψε να τονίσει η εισαγγελέας της έδρας «ο κ. Παπακωνσταντίνου ό,τι έκανε το έκανε μόνος του», ενώ εξέφρασε και την απογοήτευση της στο πρόσωπο του κατηγορουμένου.

  Η κυρία Δημητρίου επισήμανε ότι ο κατηγορούμενος τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί, αλλά και η στάση του με απογοήτευσε, γιατί ήταν ένας άνδρας με προσόντα με μια  αξιοπρεπή  οικογένεια και έπρεπε να είναι ειλικρινής και προσέθεσε: «Η Δικαιοσύνη δεν εξοντώνει αλλά προσπαθεί με γνώμονα την επιείκεια να δείχνει όλη την μεγαλοσύνη που πρέπει».

  Απευθυνόμενη  προς τα 13 μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας της έδρας τους επισήμανε ότι ο μόνος που είχε συμφέρον να διαγράψει τα αρχεία από την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ ήταν ο κύριος  κατηγορούμενος είτε για να ωφελήσει τους συγγενείς του είτε για να προστατεύσει το δικό του όνομα στη πολιτική και να μη φανεί ότι τρεις συγγενείς του ελέγχονται για φοροδιαφυγή.

  Σε άλλο σημείο της αγόρευσης της η εισαγγελέας ανέφερε ότι σταματάει η μνήμη του κατηγορούμενου και δεν θυμάται  σε ποια από τις 7 γραμματείς του  έδωσε το CD για φύλαξη, ούτε όμως θυμάται τι έγινε το συνοδευτικό έγγραφο -διαβιβαστικό του CD που στάλθηκε από την Γαλλία.

  Ακόμη, η κυρία Δημητρίου αναφερόμενη στον πρώην υπουργό Οικονομικών  τόνισε ότι «μιλάει για σκευωρούς που «φύτευσε» ανοίγματα στους υπολογιστές για να τον ενοχοποιήσουν και δεν παραδέχεται ότι είναι ο ίδιος που άνοιξε τον υπολογιστή με τον συγκεκριμένο κωδικό».

  Σε μια αποστροφή της αγόρευσής της η εισαγγελέας ανέφερε ότι εάν ο κάποιος ήθελε να βλάψει τον κ. Παπακωσταντίνου θα ήταν προτιμότερο να αφήσει τα ονόματα στη λίστα και να διαδώσει ότι πρόκειται για συγγενείς του υπουργού, παρά να τα διαγράψει.

  Όλα ήταν προφάσεις από την  πλευρά του κατηγορουμένου, είπε η εισαγγελέας και προσέθεσε ότι  καταρρέει κάθε επιχείρημα του κατηγορούμενου.

  Αόριστα κατηγορεί τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Διώτη, ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός, ενώ  ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει στα χέρια του τις πραγματογνωμοσύνες των ειδικών εμπειρογνωμόνων.


  Η απόφαση του Ειδικού δικαστηρίου

  Ένοχο για πλημμεληματική πράξη της νόθευσης εγγράφου έκρινε τον Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό  Γιώργο Παπακωνσταντίνου σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

  “Μη καίτοι αμαρτάνετε”

  Κατα πλειοψηφία, το  δικαστήριο αποφάσισε ποινή φυλάκισης 1 έτους, ενώ η μειοψηφία του Ειδικού Δικαστηρίου έκρινε ότι η ποινή φυλάκισης θα πρέπει να είναι 3 έτη.

  Τέλος το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει τριετή αναστολή.

  Κατά τη λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος Νικ. Πάσσος απευθύνθηκε στον Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας:  “Το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκειά, του κ. κατηγορούμενε. Με την ευχή να αποτελέσει έναν οδηγό για την υπόλοιπη ζωή σας αν και όπως έχω αντιληφθεί έχετε εγκαταλείψει την πολιτική. Κατά το διάστημα αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικός γιατί ενδεχομένως να εκτελεστεί και αυτή η ποινή, εάν διαπράξετε άλλο αδίκημα. Μη καίτοι αμαρτάνετε”.

  Η εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή φυλάκισης 4 ετών με την υπεράσπιση να ζητά την ελάχιστη των ποινών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

  Ένοχος για νόθευση, αθώος για απιστία

  “Ήρθε η στιγμή της αλήθειας” είπε ο πρόεδρος, ενώ ζήτησε από τον κατηγορούμενο να ακούσει όρθιος την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης.

  Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η καταδίκη για την πλημμεληματική νόθευση εγγράφου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία “διέγραψε τα τρία αρχεία, είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα”, όμως “δεν αποδείχθηκε ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 150000 ευρώ”.

  Κατά τη γνώμη 5 μελών από τους 13, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της έδρας, ο κατηγορούμενος έπρεπε να αθωωθεί για τη νόθευση εγγράφου λόγω αμφιβολιών, ενώ 2 εξ αυτών έκριναν πως το usb Παπακωνσταντίνου αποτελεί προϊόν υποκλοπής.

  Η μειοψηφία που αποτελείται από τρεις δικαστές, ο κατηγορούμενος “έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος όπως αποδίδεται” δηλαδή για κακούργημα, καθώς “από πρόθεση διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του για να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα” αποδεχόμενη δε τη βλάβη του ελληνικού Δημοσίου με ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

  Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Γ. Παπακωνσταντίνου για το κακούργημα της  απόπειρας απιστίας, ενώ υποστήριξε πως δεν συντρέχει περίπτωση εξάλειψης αξιόποινου λόγω παραγραφής.

  Η υπεράσπιση από την πλευρά της αιτήθηκε να αναγνωριστεί στον πρώην υπουργό το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, με την εισαγγελέα να προτείνει την απόρριψη του αιτήματος λέγοντας: “από τη διαδικασία προέκυψε ενώ έχει φοβερές περγαμηνές στο ενεργητικό του, αυτά τα προσόντα του αναιρούν το αίτημα αυτό, γιατί δεν έπρεπε να βάλει τη χώρα σε περιπέτεια. Δεν είναι η δίκη του Παπακωνσταντίνου, είναι η δίκη που ευτέλησε τον λαό και κόστισε σε αυτόν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Για αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό”.

   

   

  Νίκος Αντωνιάδης
  Νίκος Αντωνιάδης
  Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα