fbpx
33 C
Nea Chalkidona
Παρασκευή, 19/07/2024

  Ελλάς, Μέση Ανατολή & Οικόπεδο “12”

  tasos1Γράφει ο Τάσος Κοσκολέτος,
  Πρόεδρος Τ.Ο. ΟΝΝΕΔ  Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας

  Με αφορμή τις πρόσφατες «θερμές» εξελίξεις νοτιοανατολικά της Κύπρου θα ήταν χρήσιμο να ρίξουμε φως στα γεγονότα, στα όσα διαδραματίζονται στη περιοχή της Μέσης Ανατολής και φυσικά στο ρόλο της Ελλάδας.

  Στις 10 Οκτωβρίου το ερευνητικό σκάφος “Barbaros” της Τουρκίας διεξάγει σεισμικές έρευνες ενόσω βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Λεμεσό. Δύο ημέρες αργότερα εντοπίζεται (υποστηριζόμενο από Τουρκικό στολίσκο – Φρεγάτες Goksu & Bartin) να συνεχίζει τις έρευνες του πλησίον του γεωτρύπανου της κοινοπραξίας ENI/KOGAS ανεβάζοντας έτσι το θερμόμετρο στη περιοχή και τεστάροντας την υπομονή μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών. Μη ξεχνάμε ότι η κοινοπραξία αυτή μεταξύ άλλων είναι και Ιταλικών συμφερόντων. Στις 13 Οκτωβρίου παρακολουθήσαμε τη Ρωσία να ζητάει και να κλειδώνει μια απόσταση 4.000 χιλιάδων μέτρων μεταξύ Κύπρου και Συρίας για ναυτικές ασκήσεις. Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας ήρξαντο πυρ από τις 7 το πρωί εκείνης της ημέρας με τους πίδακες νερού να σκάνε ο ένας πίσω από τον άλλον και να είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού από το ίδιο το barbaros! Όλα αυτά σαν μέρος μιας συγχορδίας διεξάγονταν παράλληλα με το Ισραήλ όπου και από αέρος αποφάσισαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στις ορέξεις της Τουρκίας. Γιατί όμως συμβαίνουν έτσι τα γεγονότα (;) οφείλει να αναρωτηθεί κάποιος! Γιατί ξαφνικά η Ρωσία και το Ισραήλ μας «προστατεύουν»;

  Η απαντήσεις υπάρχουν και κρύβονται πίσω από άλλα αίτια, πολύ λιγότερα ορατά. Η Τουρκία στη προσπάθεια της να γίνει αυτό που διακαώς επιθυμεί μια πραγματική «Περιφερειακή δύναμη» πρέπει πρώτα να αποκτήσει δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές. Αποκλεισμένη εδαφικά από τα κοιτάσματα του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν στο πίσω μέρος της, στρέφεται προς το νότο και ξέρει ότι αυτά τα κοιτάσματα που κρύβονται πλησίον της Κύπρου είναι το μέσο για να πραγματοποιήσει τα όνειρα της. Είναι διατεθειμένη να «προκαλέσει» εντάσεις, θερμές διενέξεις μέχρις ότου να επιτύχει του σκοπού της. Διότι προς στιγμήν βλέπει τον εαυτό της δίπλα στη πηγή και δεν μπορεί να πιεί νερό.
  Ο Αντώνης Σαμαράς φέρνει το θέμα ενώπιων των Ευρωπαίων ηγετών, το ρίχνει στο τραπέζι και εμφανίζει τη κατάσταση ως ακριβώς έχει. Η πλειοψηφία δείχνει να συμμερίζεται τη στάση της Ελληνικής πλευράς όχι όμως και η Βρετανία η οποία δε θέλει να πάει κόντρα στη Τουρκία, ελπίζοντας σε μια στροφή της τελευταίας , στο φλέγον ζήτημα του Ισλαμικού Κράτους (ISIL ή ISIS).

  Πως προέκυψε η ISIS; Αρκετοί καθηλώνονται μπροστά στις τηλεοράσεις και τα δελτία ειδήσεων βλέποντας τα γεγονότα, μα ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν. Ας πάμε να δούμε τα πράγματα που είναι ήδη ορατά και γνωστά στο κόσμο. Η Isis είναι ένα παρακλάδι της γνωστής σε όλους μας Al-Qaeda. Η Isis όμως φαίνεται πιο δυνατή, πιο φοβερή και δυστυχώς πιο αποτελεσματική. Αυτή τη στιγμή έχει καταλάβει μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας (με σύγχρονο οπλισμό) καθότι εκτελεί εντολές ενός πρώην και αφανούς μέχρι πρόσφατα (2009) στρατιωτικού ονόματι Al-Baghdadi. Αναδείχθηκε μέσα από τη διαμάχη που ξέσπασε στο εσωτερικό της Al-Qaeda ,χρησιμοποιεί –αν μου επιτρέπετε- ναζιστικές τακτικές που αναβιώνουν στο ευρύ κοινό μνήμες από τη δεκαετία του 40’ και του Χίτλερ.
  Εμείς ως Ελλάδα όπως και όλος ο ανεπτυγμένος κόσμος έχουμε (σωστά) καταδικάσει διαμέσου των υπουργών και της ηγεσίας μας την ύπαρξη αυτού του Χαλιφάτου. Μέχρι αυτό το σημείο καλά. Όλα όσα σας είπα είναι γνωστά λίγο ως πολύ στο ευρύ κοινό μέσω των ειδήσεων (παρά τις όποιες… διαστρεβλώσεις)

  Πάμε όμως να δούμε τι δεν φαίνεται! Και πως τα ερωτηματικά μας αποκτούν λύση και λύνεται και αυτός ο… γρίφος.
  Για όσους γνωρίζουν πραγματικοί σύμμαχοι της Αμερικής στην Μέση Ανατολή είναι παραδοσιακά η Σαουδική Αραβία και δευτερευόντως η Ιορδανία. Επίσης να αναφέρω ότι η Τουρκία έχει πάρει σαφή θέση υπέρ του ISIS (και έμπρακτα μάλιστα όπως και στη μάχη της πόλης Cobane)
  Όσοι θα προσέξατε πριν ανέφερα ότι o ISIS διαθέτει σύγχρονο οπλισμό. Το ερώτημα είναι ποιος τους τον έδωσε; Πως αυτοί οι άνθρωποι βγήκαν από την αφάνεια έτοιμοι και καταρτισμένοι στρατιωτικά και άρτια εξοπλισμένοι. Η απάντηση είναι η… Σαουδική Αραβία.

  Από εδώ ξεδιπλώνεται ο μίτος στο κουβάρι του μυστηρίου μας. Η Ευρώπη, ως γνωστόν, είναι ενεργειακά εξαρτημένη από τη Ρωσία. Τα αποθέματα της Gazprom είναι αυτά που στη συντριπτική πλειοψηφία ικανοποιούν μέχρι στιγμής τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών. Η Σαουδική Αραβία λοιπόν, σε συνεργασία με την Ιορδανία και τη Τουρκία αποφάσισαν να δημιουργήσουν-στηρίξουν την ISIS ούτως ώστε να δημιουργήσουν ένα νέο κράτος που θα «πατούσε» πάνω στα σημερινά κράτη της Συρίας και του Iraq. Χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα το Ισλάμ για να αποκτήσει τη γενική αποδοχή των πληθυσμών και να δημιουργήσουν έτσι το νέο «Ισλαμικό κράτος –ISIS- Islamic State of Iraq and Syria» μέσω του οποίου θα μπορεί να δημιουργηθεί ενιαίος αγωγός αερίου και ο οποίος θα μεταφέρει ενέργεια μέσω Σ. Αραβίας, Ιορδανίας, Ισλαμικού κράτους στη Τουρκία και από κει; Στην Ευρώπη!

  Έτσι θα ικανοποιούνταν η βασική ανάγκη της Τουρκίας για εισαγωγή και εξαγωγή ενέργειας και η ανάγκη της Σαουδικής Αραβίας για αμύθητα ποσά από τα χρηματικά διαθέσιμα των Ευρωπαϊκών κρατών. Φυσικά για τις ανθρώπινες ζωές που θα χαθούν για όλο αυτό το εγχείρημα; Ουδείς νοιάστηκε…

  Αυτό όμως το σχέδιο βρίσκει αντίθετους Ρωσία και Ισραήλ. Και διαμέσου του Ισραήλ και την Αμερική και όλο το Δυτικό κόσμο.
  Η Ρωσία φυσικά δε θέλει να χάσει τα πρωτεία και την αποκλειστικότητα παροχής ενέργειας στην Ευρώπη, και το Ισραήλ δεν επιθυμεί ένα εξτρεμιστικό τζιχαντικό (και μάλιστα Σουνιτικό(!)) καθεστώς να υπάρχει εξ’επαφής στα σύνορα της (Να θυμίσουμε ότι η Συρία του Μπασάρ Αλ Άσαντ επέτρεπε μια μορφή ανεξιθρησκίας στη περιοχή…)

  Η Ελληνική πλευρά καλά θα κάνει να συνεχίσει στο δρόμο που έχει επιλέξει με τους δυτικούς συμμάχους της (αναφέρομαι στη παρούσα χρονική στιγμή). Άλλωστε δεν είναι μικρό το γεγονός ότι ο Γ.γ. του NATO κύριος Jens Stolberg παρακολούθησε Εθνική Πολεμική άσκηση και όχι άσκηση της Συμμαχίας (πρώτη φορά συμβαίνει αυτό στην ιστορία της Ελλάδας και της Βορειοατλαντικής συμμαχίας) στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

   

  Υ.Γ. Συγχαρητήρια στον υπουργό Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για το γενναίο κονδύλι ύψους πάνω από 10 δις ευρώ που βρίσκεται προς έγκριση για εξοπλιστικά προγράμματα. Το είχαμε ανάγκη.
  Διότι από την εποχή του Θεμιστοκλή δεν έχουν αλλάξει και πολλά στο Αιγαίο.
  «Αν θες να χεις ασφάλεια, έχε πολλά καράβια»

  Νίκος Αντωνιάδης
  Νίκος Αντωνιάδης
  Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα