Η λίστα μεταρρυθμίσεων προς τους εταίρους – Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 15.00

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συγκάλεσε ο επικεφαλής του Eurougroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για σήμερα και ώρα Ελλάδος 15.00.

Αντικείμενο της συνάντησης αναμένεται να είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους εταίρους την Παρασκευή.

Αν η απάντηση του Eurogroup είναι θετική, τότε θα σηματοδοτήσει την άμεση έναρξη της διαδικασίας επικύρωσης της τετράμηνης παράτασης από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης.


Όπως τονίζουν πηγές του Μεγάρου μαξίμου, η διαρροή μέρους του κειμένου που θα αποσταλεί σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup είναι αποσπασματική και λανθασμένη. Όπως επισημαίνουν, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται τα εξής:

 1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

 2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

 3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

  1. Δίκαιο

  2. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

  3. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς

  4. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).

  5. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

 4. Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές  συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

 5. Επίσης δεν  γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη να συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

 6. Τέλος δεν γίνεται αναφορά  σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει,  αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.