Τσίπρας σε Αναστασιάδη: «Αν δεν διεκδικείς δεν παίρνεις τίποτε, αν διεκδικείς παίρνεις περισσότερα»

Έχουν δημιουργηθεί ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε ο πρωθυπουργός - Δεν επιζητούμε μια λύση που να αφήνει νικητές και ηττημένους δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος

109

«Αν δεν διεκδικείς δεν παίρνεις τίποτε, αν διεκδικείς παίρνεις περισσότερα» επεσήμανε με νόημα το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού έγινε με αφορμή τη χθεσινή θετική στάση, όπως είπε ο κ Τσίπρας, του κοινοτικού επιτρόπου Eνέργειας σχετικά με τις ενεργειακές συμφωνίες της Ελλάδας που θα έχουν την έγκριση της ΕΕ.

Ακόμη ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι θετικό ότι αποχώρησε το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός από την Κυπριακή ΑΟΖ και αυτό όπως είπε θα βοηθήσει στην επανέναρξη του διάλογου.

Συγκρατημένος ως προς το ενδεχόμενο αυτό ήταν ο Κύπριος Πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έκβαση των συνομιλιών εξαρτάται από τους Τουρκοκύπριους. «Στο επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν αν εννοούν αυτά που λένε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κύρια Μέρκελ στις 14 Απριλίου για να την ευχαριστήσει για τη θετική στάση που τήρησε στην Φινλανδία αναφορικά με τις συμφωνίες συνεργασίας Κύπρου -Ρωσίας.

Έχουν δημιουργηθεί καλύτερες συνθήκες για λύση στο Κυπριακό

Για διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών προκειμένου να προχωρήσουν οι διακοινοτικές συνομιλιές για μια δικοινοτική, διζωνική λύση με μια εθνική κυριαρχία και μια ιθαγένεια στο Κυπριακό έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Άμεσος στόχος είναι και θα παραμείνει στη συνέχιση μέχρι τελικής ευόδωσης των δικοινοτικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη για τη διεξαγωγή τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου την αμέσως επόμενη περίοδο στη Λευκωσία προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή «αποτελεί έναυσμα, πρόσκληση και προς άλλες δυνάμεις». «Δεν θεωρούμε ότι αυτή η συνεργασία αφορά στενά τις τρεις χώρες, αποτελεί πρόσκληση σε άλλες χώρες για συμμετοχή επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου αλλά με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας» διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε ερώτρηση για το θέμα διευκρίνισε «θα ήμουν ευτυχής αν στην πορεία ακόμα και με την τουρκία θα μπορούσαμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζει και να συνεργαζόμαστε πάντα, όμως, με σεβασμο στο διεθνές δίκαιο και μετά την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων»

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της γεωπολιτικής δυναμικής της χώρας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής πολιτικής «και αυτό γιατί θεωρούμε ότι το τελευταίο δίαστημα η Ελλάδα έχει χάσει μέρος της δυναμικής της αλλα όχι τη γεωπολιτική δυναμική της».

«Σε αυτό το πλαίσιο είναι φάρμακο η αξιοποίηση της γεωοπολιτικής δυναμικής και η επίλυση του κυπριακού μπορεί να αποτελέσει βήμα ενίσχυσής της».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για την άδολη συμπαράσταση και βοήθεια στο Κυπριακό σημείωσε ότι μετά την απόσυρση του Μπαρμπαρός και την μη ανανέωση της NAVTEX, «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που επιτρεπουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Δεν επιζητούμε μια λύση που να αφήνει νικητές και ηττημένους, θέλουμε να δημιουργήσουμε συθνήκες διαρκούς ειρήνης ώστε να υπάρχει προοπτική για το μέλλον» πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Όσον αφορά το θέμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «εις το μέτρο το δυνατοτήτων είμαστε και θα είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη που θα νοιάζεται όχι μόνο για τη λεγόμενη νομισματική σταθερότητα αλλά και για τις ανθρώπινες ανάγκες»

Σε ερώτηση για την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «Ελλάδα και Κύπρος είναι κυρίαρχα κράτη που ανήκουν στην Ευρωπαική οικογένεια, έχουν δεσμεύσεις και δυνατότητες. Έχουμε τους βαθμούς ελευθερίας για να συνάψουμε εμπορικές σχέσεις με μια σειρά χώρες και όχι μόνο αυτό δεν επηρεάζει τις σχέσεις με την ΕΕ αλλά κάθε δυνατότητα που μας δίνει δυνατότητα ανάπτυξης θα ενισχύσει και την Ευρώπη»

Όσον αφορά το θέμα της συνεργασίας με το Ισραήλ ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει συνεργασία και σχέσεις με το Ισραήλ, έχουμε και διαφορές σε μια σειρά από ζητήματα» ανακοινώνοντας ότι το επόμενο διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Τελ Αβίβ.

Παυλόπουλος: Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει από το Κυπριακό

Το Κυπριακό είναι η του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι, όπως είχε αναφέρει και στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους, η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών δεν περνάει μόνο μέσα από τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και από την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Επίσης, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν, εφόσον δεν υπάρχουν προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Επανέλαβε, δε, την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς, ζητώντας λύση συμβατή με το ευρωπαικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο.

Ο Έλληνας Πρόεδρος σημείωσε και οτι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, του οποίου η επίλυση θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και άρα θα πρεπει να αφορά και την ΕΕ.

«Είμαστε δίπλα σας» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης αναγνώρισε το ειλικρινές και άδολο ενδιαφέρον από την Ελλάδα να ξεπεραστεί η απαράδεκτη κατάσταση που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Κύπριος πρόεδρος πρόσθεσε ότι φαίνεται πως τώρα εξομαλύνεται η κατάσταση, έπαψαν οι προκλήσεις του «Μπαρμπαρός» και επιτρέπουν να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα η Τουρκία να είναι ενεργά παρούσα και ζήτησε από την πλευρά του λύση βιώσιμη και λειτουργική

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Αναστασιάδη

Μετά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ο κ. Παυλόπουλος, στο οποίο θα παρευρεθεί και ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Κύπρου θα έχει, επίσης, χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.