Ανοικτή επιστολή στα σωματεία, τους αθλητές και τους φίλους του σκακιού

Αγαπητοί σκακιστές και φίλοι του σκακιού

Είναι σίγουρα θετικό που η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία αποφάσισε ότι είναι καιρός να προχωρήσει σε ένα, γενικόλογο έστω, προγραμματισμό για το πως θα συνεχιστεί η ζωντανή σκακιστική δραστηριότητα.

Ο τρόπος όμως που το έκανε είναι χωρίς αμφιβολία εξαιρετικά δυσάρεστος για τα σωματεία και τους σκακιστές.

Φαίνεται πως η συνεχιζόμενη κρίση δεν άγγιξε τους διοικούντες, ούτε ότι αυτοί έχουν κάποια στοιχειώδη επαφή με τα σωματεία και τους σκακιστές και τα σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, σε μεγάλο βαθμό και οικονομικής φύσης.

Διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός πως το μόνο σχετικό που τους απασχόλησε είναι ότι «Συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα της μείωσης της επιχορήγησης κατά 40.000,00…».

Και μετά από αυτή την ενδελεχή συζήτηση, αποφάσισαν ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να εισάγουνε μια πανδαισία από χαράτσια στις πλάτες των σκακιστών και των σωματείων.

Θαυμάστε:

  *   Η διοίκηση της Ε.Σ.Ο. αποφάσισε πως για πρώτη φορά στα χρονικά, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να εισάγει παράβολο 30 ευρώ για κάθε νέο σκακιστή/σκακίστρια που εκδίδει δελτίο αθλητή.

  *   Για τα νεανικά πρωταθλήματα κ8-16, εισάγεται παράβολο 60 ευρώ για κατοίκους Αθήνας/Θεσσαλονίκης και 30 ευρώ για τους υπόλοιπους.

  *   Για τα πρωταθλήματα μαθητών-μαθητριών, διατηρείται και εδώ η πολιτική των υπέρογκων παραβόλων με  50 ευρώ για κατοίκους Αθήνας/Θεσσαλονίκης και 30 ευρώ για τους υπόλοιπους. Εδώ βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να σημειώσουμε την κοινωνική ευαισθησία για πρόβλεψη εξαίρεσης από το παράβολο από το 3ο παιδί και πάνω για τις πολύτεκνες οικογένειες !
 
 *   Και βεβαίως, το νέο επονομαζόμενο “πρωτάθλημα Α’ Εθνικής”, με περισσότερες από 100 ομάδες να έχουν δικαίωμα συμμετοχής και χαράτσι 700 ευρώ για τις ομάδες Αθήνας/Θεσσαλονίκης με τον ισχυρισμό πως αυτές δεν έχουν έξοδα μεταφοράς και διαμονής. Που βεβαίως, ακολουθώντας την λογική της ίδιας της Ομοσπονδίας, θα περίμενε κάποιος το παράβολο να μοιραζεται στις ομάδες της επαρχίας και όχι να κατέληγε κι αυτό στον κορβανά των διοικούντων.

Για το πρωτάθλημα αυτό, ως διοργάνωση, έχουν βεβαίως ήδη λεχθεί αρκετά και σίγουρα θα πρέπει να γίνει αντικείμενο περαιτέρω συζήτησης, δεδομένου ότι πλέον ο χαρακτηρισμός Α’ Εθνική μάλλον ειρωνικός ακούγεται. Το σίγουρο πάντως είναι πως  μιας τέτοιας κλίμακας ριζική αλλαγή στην μορφή, που προβλέπεται μάλιστα πως θα δεσμεύει και τις διοργανώσεις των επόμενων ετών, έγινε χωρίς να προηγηθεί απολύτως καμία διαβούλευση με σωματεία και σκακιστές.

Είναι άρα προφανές πως εδώ η κρίση δεν ήταν η αιτία αλλά η δικαιολογία.

Τέλος, μια ιδιαιτέρως ανησυχητική διάσταση που καταδεικνύουν οι ανωτέρω αποφάσεις είναι ότι αντί για ενίσχυση και υποβοήθηση διενέργειας των διάφορων τοπικών προκριματικών φάσεων ή κάποιων εξ’ αυτών, έστω και καθυστερημένα (π.χ. Π.Ο.Α., νεανικά, σχολικά κλπ), προκρίνεται μια τάση κατάργησης τους, στο όνομα πάντα της εισπρακτικής πολιτικής, με προφανείς κινδύνους για την ανάπτυξη του σκακιού στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ταυτόχρονα και η διάσταση της δημόσιας υγείας, αφού αυτή ακριβώς την περίοδο προωθούνται τέτοιου μεγέθους διοργανώσεις.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Νέας Φιλαδέλφειας  θεωρεί πως τα ανωτέρω καταδεικνύουν εμφατικά την πλήρη διάσταση της παρούσας διοίκησης από την σκακιστική και οικονομική πραγματικότητα που η κρίση της πανδημίας έχει δημιουργήσει στα σωματεία και στους σκακιστές και θεωρούμε πως πρέπει να υπάρξει δυναμική αντίδραση προκειμένου να ανατραπούν οι επικίνδυνες για την ανάπτυξη του σκακιού και εκτός κάθε πραγματικότητας ανωτέρω αποφάσεις.
 
Νέα Φιλαδέλφεια-  Νέα Χαλκηδόνα, 1 Ιουλίου 2020
 
Το ΔΣ του ΣΟΝΦ
 
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Πλατεία Κολοκοτρώνη 12-15 (Συγκρότημα ΟΕΚ Τρωάδος & Μανδηλαρά),
Νέα Φιλαδέλφεια 143 42 – τηλ  2117056447  –  www.sonf.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.