fbpx
12.5 C
Nea Chalkidona
Σάββατο, 20/04/2024

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΡΟΤΑ ΕΣΤΩ ΤΩΡΑ ;

    H επιχείρηση « Ελευθερία» ξεκίνησε. Ήδη ζούμε τις πρώτες ώρες της αρχής του τέλους. Ο εμβολιασμός ξεκίνησε και μαζί του μια πορεία μηνών κατά την διάρκεια της οποίας θα δίνουμε καθημερινά και παγκόσμια την μάχη για την μη επέκταση της πανδημίας και ταυτόχρονα θα οικοδομούμε το τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει στην νίκη. Δεν θα είναι μια εύκολη πορεία. Είναι όμως σίγουρο ότι θα προχωρήσει έστω και μέσα από δυσκολίες και ότι θα είναι νικηφόρα. Θα είναι μια μεγάλη νίκη της ανθρωπότητας, μια μεγάλη νίκη της Επιστήμης. Η ταχύτητα ανάπτυξης εμβολίου με υπερκαινοφανείς τεχνολογίες και επιστημονικές προσεγγίσεις αναδεικνύουν τις δυνατότητες της εποχής της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε. Μιλάμε για ένα θαύμα. Αυτό που άλλοτε θα απαιτούσε τρία , τέσσερα χρόνια τώρα απαίτησε οχτώ μήνες. Εκατομμύρια πιθανά ζωές θα έχουν σωθεί σ΄όλο τον πλανήτη.

    Είναι επομένως ώρα συστράτευσης. Θα έπρεπε μάλλον  να είναι ώρα κοινωνικής και πολιτικής  συστράτευσης. Όμως τίποτα το πιο δύσκολο από το αυτονόητο και ειδικά στην Ελλάδα. Ακόμα και τώρα φωνές ανοησίας και παραλογισμού ακούγονται, προβάλλονται ειδικά στα social media και προκαλούν. Αυτές τις ώρες κάποιοι ανακάλυψαν ότι όσοι από την πολιτική, επιστημονική, θρησκευτική ηγεσία εμβολιάστηκαν την πρώτη μέρα, εμβολιάστηκαν με …νερό ή απλά ορό! Άλλους τους πείραξε το φανελάκι του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ! Άλλοι πάλι συνέχισαν να εκφράζουν τον φόβο τους ότι μπορεί να μεταλλαχτούν ή ότι υπάρχει ένα σατανικό σχέδιο για να μας βάλουν τσιπάκι και έτσι να μας παρακολουθούν! Παράκρουση, ανοησία, τρέλα! Μη μας κάνει όμως και εντύπωση. Θα έλεγα ότι μάλλον έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Μην ξεχνάμε ότι το 30% απαντούσε κάποτε ότι μας ψεκάζουν. Τόσοι και παραπάνω υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε χρέος της χώρας και ότι όλος ο πλανήτης είχε συνωμοτήσει για να σβήσει την Ελλάδα ή ότι αν οι Ευρωπαίοι και το Δ.Ν.Τ έβλεπαν τον Α.Τσίπρα και τον Π. Καμένο , θα άρχισαν να τρέχουν. Τώρα όσοι υποστηρίζουν αντίστοιχες θεωρίες είναι περίπου το 15%-20% σύμφωνα με τις έρευνες. Χρειάζεται λοιπόν μια συστράτευση για να αντιμετωπιστεί αν μη τι άλλο ο ανορθολογισμός, η άρνηση της πραγματικότητας, η παράνοια. Ένα ακόμα και μικρό κομμάτι φανατικών προκαλεί ενίοτε μεγαλύτερη ζημιά από το μέγεθός του.

    Σ΄αυτούς δεν συμπεριλαμβάνουμε όσους πολίτες έχουν πραγματικά ερωτήματα, πραγματικές φοβίες και διλήμματα. Σ΄αυτούς χρειάζεται μια ολόκληρη προσπάθεια προσέγγισης , απάντησης σ΄αυτά που ρωτούν, πειθούς. Σ΄αυτούς θα μετρήσει η δύναμη του παραδείγματος και για αυτό ήταν σημαντική ουσιαστικά και επικοινωνιακά η εικόνα της πρώτης μέρας . Γι αυτό οι επιθέσεις στον Πρωθυπουργό , στον Σωτήρη Τσιόδρα και σε όσους εμβολιάστηκαν την πρώτη μέρα χρειάζονται απάντηση από τις δυνάμεις της λογικής, της μάχης για υγεία και ζωή, για επιστροφή στην κανονικότητα.

    Ωστόσο, αν αυτό που με απασχολεί περισσότερο, δεν είναι ότι υπάρχει ένα ποσοστό ανορθολογιστών που συχνά χρησιμοποιούν μάλιστα  αντισυστημικό λόγο, αναφερόμενοι από την πείνα στην Αφρική μέχρι τις πολυεθνικές και γιατί δεν έχει βρεθεί εμβόλιο κατά του καρκίνου μέσα από παραληρηματικούς συλλογισμούς. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η στάση πολιτικών δυνάμεων που με την συνεχή ανούσια γκρίνια τους και για την πανδημία, αλλά και για το εμβόλιο, δείχνουν να μη τους αρέσει και πολύ η ιδέα της νίκης κατά του κορωνοιού και να φλερτάρουν λιγότερο ή περισσότερο φανερά με αυτούς που κατοχυρώθηκαν πια ως « ψεκασμένοι». Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ακόμα και τώρα δημιουργούν ή προσπαθούν να προκαλέσουν ένταση.

    Ο κ. Γ. Βαρουφάκης για παράδειγμα εμβολιάστηκε την πρώτη μέρα. Όλα αυτά τα περί λίγων εμβολίων που έχουν έρθει ή περί « λίγων και εκλεκτών που θα εμβολιαστούν» τι ακριβώς είναι , που στοχεύουν; Δεν ξέρει τον πανευρωπαϊκό προγραμματισμό τροφοδοσίας όλων των χωρών ισόποσα με εμβόλια; Δεν ξέρει για παράδειγμα ότι όλες οι χώρες είχαν πάρει από 10.000 εμβόλια για αρχή; Αν πάλι το γνωρίζει , γιατί τα λέει; Απλά γιατί κάπως πρέπει να αντιπολιτευτεί; Δεν γνωρίζει ότι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι νοσοκομιακοί και οι ηλικιωμένοι; Αν το γνωρίζει, τι νόημα έχει αυτό το σχήμα των « λίγων και εκλεχτών» που αφήνει υπονοούμενα ταξικής επιλογής για το ποιοι θα εμβολιαστούν; Δεν φαντάζομαι να θεωρεί « λίγους και εκλεκτούς » τους νοσοκομειακούς…

    Ο Α. Τσίπρας πάλι, δεν εμβολιάστηκε την πρώτη μέρα. Μου είναι δύσκολο να κατανοήσω γιατί δεν εμβολιάστηκε την μέρα. Θα ήταν πολύ δυνατό μήνυμα να εμβολιαστούν την πρώτη μέρα  ο ένας μετά τον άλλο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Με εξαίρεση την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ που επικαλέστηκε ασθένεια, όλοι οι άλλοι δεν μίλησαν; Γιατί; Τι θα πάθαινε ο Α. Τσίπρας αν εμβολιαζόταν την ίδια μέρα με τον Πρωθυπουργό; Γιατί πάλι δεν θέλησε να υπάρχουν κάμερες ώστε να μεταδοθεί όσο πιο δυνατό το μήνυμα; Αφού φωτογραφίες έβγαλε. Εδώ δέχτηκε κάμερες σε κυβερνητική σύσκεψη για το Μάτι την ώρα που καίγονταν άνθρωποι και οι τότε κυβερνητικοί παρίσταναν  τους ανήξερους, τον πείραζαν οι κάμερες στον εμβολιασμό; Πρόκειται για απλές απορίες… Ωστόσο η αντιμετώπιση του εμβολίου από τον Α. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και ενθουσιώδης. Μόλις πριν δύο μήνες και ενώ σ΄όλο τον πλανήτη πανηγύριζαν για το μεγάλο επίτευγμα της Επιστήμης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε τον Πρωθυπουργό που έκανε δήθεν « εμπόριο ελπίδας» ! Λες και το εμβόλιο δεν ήταν ακριβώς η ελπίδα… Την ίδια δε χρονική περίοδο η « ΑΥΓΗ » δεν έβρισκε στήλη για να γράψει κάτι για το εμβόλιο αφού είχε να γράψει περιγραφές μας Ελλάδας που οι μισοί πεθαίνουν από κορωνοιό και οι άλλοι μισοί από την πείνα. Αφού δε οι βδομάδες πέρασαν , τώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φωνάζουν μαζί με τον Γιάνη για τα λίγα εμβόλια που ήρθαν …σε μικρή ποσότητα. Η αδιάβαστοι είναι και αυτοί ή πάλι άρχισαν τον λαϊκισμό, την άρνηση της πραγματικότητας. Σε λίγο θα καταγγέλουν την σειρά εμβολιασμού και μετά ; Κάτι θα βρουν. Πάντα κάτι βρίσκει κάποιος αλλά αυτό δεν είναι σοβαρή Αντιπολίτευση.

    Μ΄αυτά και μ΄αυτά, δεν είναι περίεργο που σύμφωνα με τα ευρήματα όλων των ερευνών, πολύ μεγάλα ποσοστά ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διστακτικά ή αρνητικά στον εμβολιασμό. Από την μία φαίνεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βοήθησε σε μια ιδεολογική και πολιτική όσμωση που οδήγησε σε μετάλλαξη από την συνάντηση ακροδεξιού και αριστερού λαϊκισμού. Από την άλλη ο συνεχής αρνητισμός σε όλα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ συμβάλει στην ενδυνάμωση τέτοιων συμπεριφορών.

    Σίγουρα πάντως η νίκη που έρχεται φαίνεται να φοβίζει δυνάμεις της Αντιπολίτευσης με πρώτο και καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρουν, δεν μπορεί να μην ξέρουν, ότι όταν τελειώνει ένας Πόλεμος τα οφέλη τα παίρνουν αυτοί που έδωσαν μάχη έστω και με λάθη και ολιγωρίες, όχι όσοι γκρίνιαζαν, κατακεραύνωναν, εξέπεμπαν θολό μήνυμα για το τι θέλουν και τι προτείνουν . Δυστυχώς σ΄αυτούς δεν έχουν πείσει ούτε τους ψηφοφόρους τους ότι ανήκουν στο μπλοκ των μαχητών. Το ερώτημα είναι λοιπόν: Γιατί δεν αλλάζουν ρότα έστω τώρα; Αφού όλα δείχνουν ότι αν συνεχίσουν με την ίδια τακτική, θα υποστούν ζημιές, μεγάλες ζημιές…

    Ζαχαρίας Ζούπης
    Ζαχαρίας Ζούπης
    Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι σύμβουλος επικοινωνίας - πολιτικός αναλυτής και ασχολείται στον χώρο των πολιτικών, κοινωνικών ερευνών, Διευθύνων Σύμβουλος της Opinion Poll. Έχει εκδώσει δύο βιβλία για την πορεία της χώρας στην Μεταπολίτευση και την Κεντροαριστερά. Γεννημένος το 1961 είχε ενεργή κεντρική πολιτική δράση , ενώ δραστηριοποιείται ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας από το 1990 ,έχοντας διατελέσει επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος Δημοτικών Επιχειρήσεων .

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα