fbpx
14.3 C
Nea Chalkidona
Παρασκευή, 19/04/2024

    Γ. Παπανδρέου: Το Κίνημα Δημοκρατών – Σοσιαλιστών θα γράψει ιστορία

    Τις βασικές αρχές και τις προθέσεις του ξεκαθάρισε στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την ίδρυση του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών». Θα γράψουμε ιστορία, ανέφερε, τονίζοντας ότι στη βάση των αρχών του νέου κόμματος είναι ο ανθρωπισμός, η δέσμευση για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. “Μας εμπνέουν τόνισε οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού. Μας εμπνέουν, είπε, οι αρχές του σοσιαλισμού και η πίστη μας στη Δικαιοσύνη και οι αξίες της οικολογίας”.

    γαπ-2

    Θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, “μια κοινωνική συμμαχία της δικαιοσύνης και της δημιουργίας. Αυτή τη συμμαχία πρέπει να σφυρηλατήσουμε.
    Αναφέρθηκε στις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη και ειδικότερα στην πτυχή της εθνικής απελευθέρωσης, για να τονίσει ότι σήμερα, το 2015, καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος”.

    “Απαίτηση των Ελλήνων πολιτών, είναι η απελευθέρωσή μας από μια νέα εξάρτηση, που έχει τη ρίζα της στην αιχμαλωσία των δημοκρατικών μας θεσμών. Αιχμαλωσία από μηχανισμούς ενός οικονομικού, πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου, που υπηρετείται από ένα πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης.

    Παρά τα μεγάλα επιτεύγματα των προοδευτικών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, πελατειακές δομές, αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, επιβιώνουν, διαχέονται και κυριαρχούν. Αυτές ευθύνονται για την υπονόμευση των δημοκρατικών λειτουργιών, την περιθωριοποίηση του πολίτη από την πολιτική, την εξάρτηση της αυτοδιοίκησης από ένα συγκεντρωτικό κράτος, τη γιγάντωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη στρεβλή ανάπτυξη και τελικά, τη σπατάλη του πλούτου και των δυνάμεων του Ελληνικού λαού.

    Οι στρεβλώσεις και οι εξαρτήσεις αυτές, αντί να αντιμετωπιστούν δημιουργώντας ένα κράτος δικαίου, ενισχύθηκαν συνειδητά από συντηρητικές κυβερνήσεις. Ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας από τη συντήρηση μας κατέστησε ευάλωτους στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και έκθετους όσον αφορά στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων. Πέραν του ότι παρέδωσε ελλείμματα και χρέη, υπονόμευσε τη διεθνή μας αξιοπιστία και οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα μιας νέας εθνικής τραγωδίας, στο φάσμα μιας χρεοκοπίας, και την κοινωνία σε μια σκληρή δοκιμασία”.

    Για τα όσα λέγονται εναντίον του από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: “Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος, θα βολευόμουν σε αυτά που μου πρότειναν. Τη σιγουριά της επανεκλογής, τη σίγουρη βουλευτική έδρα. Με αντάλλαγμα, τι; Τη σιωπή μου σε μια επίπλαστη ενότητα, που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά “καταπίνουν” δημοσίως. Αυτό θα έκανα, αν είχα προσωπική ατζέντα, θα σιωπούσα – θα βολευόμουν”.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και στελέχη όπως οι κ.κ. Δ. Ρέππας, Π. Γερουλάνος, Γ. Πεταλωτής, Γρ. Νιώτης, Ι.Διαμαντίδης, Ροδούλα Ζήση, Δ. Δρούτσας, Ν. Ν. Σηφουνάκης, Θ. Μωραΐτης, Φίλ. Σαχινίδης, Συμ. Κεδίκογλου, Χρ. Αηδόνης, Χρ. Μαγκούφης, Α. Μακρυπίδης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού κ. Ν. Παπανδρέου, η πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Ελσα Παπαδημητρίου, ο κ. Ν. Αθανασάκης, η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη κ.α.

    Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ.Παπανδρέου την ιδρυτική δήλωση του νέου κόμματος.

    Το κόμμα, όπως ήδη έχει γράψει η «Κ», ονομάζεται «Κίνημα- Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

    Η κίνηση του κ. Παπανδρέου έχει προκαλέσει από χθες μετωπική σύγκρουση μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και της Χαριλάου Τρικούπη, που τον κατηγορεί για «εν ψυχρώ προσπάθεια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ».

    Ο κ. Παπανδρέου σε σύντομη δήλωσή του την Παρασκευή υπογράμμισε ότι «συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό». Ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφει το υπό σύσταση κίνημα ως όχημα διασφάλισης των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στο επόμενο Κοινοβούλιο, ενώ προανήγγειλε τη διενέργεια «συμμετοχικού, ανοιχτού συνεδρίου», το οποίο θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές με σκοπό «να αποφασιστούν τα πάντα».

    Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη, που έκανε λόγο για «η ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη», ενώ ο ίδιος κ. Παπανδρέου περιγράφεται ως «κληρονόμος που θέλει να καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του».

    Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ συνέχισε και σήμερα, Σάββατο, σε υψηλούς τόνους, αναφέροντας σε άτυπο σχόλιό του πως «”σηκώθηκε το παραβάν”. Όσοι φεύγουν ήταν αναμενόμενοι. Είναι όσοι δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές».

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα