fbpx
17.6 C
Nea Chalkidona
Πέμπτη, 18/04/2024

    Συνέντευξη του Άρη Βασιλόπουλου στην ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

    Μια πρώτη γνωριμία με τον Άρη Βασιλόπουλο

     

    Του Γιώργου Καραγιάννη

     

    basilopoulosΜε επίσημη της στις 5/11, η συντονιστική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστοποίησε ότι ο υποψήφιος δήμαρχος για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με την «Δύναμη ΠΟΛΙΤΏΝ»  θα είναι ο Άρης Βασιλόπουλος, φιλόλογος στο επάγγελμα.

    Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ, μέσω του συνεργάτη της Γιώργου Καραγιάννη, είχε μια πρώτη συζήτηση με τον κο Βασιλόπουλο με σκοπό να υπάρξει μια πρώτη επίσημη γνωριμία μαζί του. Κρίθηκε από πλευράς μας, ότι είναι σχετικά νωρίς ώστε η συζήτηση να επικεντρωθεί αποκλειστικά στα αυτοδιοικητικά και τυχόν προγραμματικές δηλώσεις για τον δήμο μας. Έτσι η συζήτηση γνωριμίας με τον κο Βασιλόπουλο κινήθηκε περισσότερο στο να μας γνωστοποιήσει τις απόψεις του για γενικότερα πολιτικά και αυτοδιοικητικά θέματα.

    Όταν αναλάβει και επίσημα τα ηνία της παράταξης και ξεκινήσει η προεκλογική διαδικασία, από τώρα έχουμε κλείσει το ραντεβού για την νέα συζήτηση μας, καθαρά πάνω στο πρόγραμμα της «Δύναμης ΠΟΛΙΤΏΝ».

     

    1. Κύριε Βασιλόπουλε, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνεστε για να τεθείτε επικεφαλής της παράταξης της «Δύναμης Πολιτών». Ακούγεται ότι υπάρχει η σκέψη, ώστε οι κατά τόπους επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ  για τις δημοτικές εκλογές του 2014 να αποκτήσουν μια ενιαία ονομασία, κατά τα πρότυπα της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στην περίπτωση που ισχύσει αυτό, η «Δύναμη Πολιτών» θα υιοθετήσει την νέα ονομασία ή λόγω της ήδη παρουσίας της στα τοπικά δρώμενα, θα επιλέξει να την διατηρήσει και για τις επερχόμενες εκλογές;

    Η πρόταση που έχει τεθεί προς συζήτηση στο Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ακόμη να υπάρχει κάποια απόφαση, είναι να υπάρξει ενιαία καταγραφή των σχημάτων που θα στηριχτούν από το ΣΥΡΙΖΑ στις Περιφέρειες. Το σκεπτικό της πρότασης είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αναδειχθεί ένα πιο ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και ο ενιαίος χαρακτήρας των παρατάξεων που θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες. Αυτή η πρόταση δεν αφορά σε καμία περίπτωση τις δημοτικές κινήσεις, ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα αλλαγής ονομασίας της Δύναμης Πολιτών. Ούτως ή άλλως όμως, ακόμη και αν υπήρχε τέτοια πρόταση, πιστεύω ότι μία τέτοια απόφαση θα μπορούσε να παρθεί μόνο από την ίδια την παράταξη και όχι από κάποιον πολιτικό φορέα.

    1. Μια πιθανή αλλαγή ονόματος, θεωρείτε ότι θα σας βοηθούσε να αλλάξετε κάποιες θέσεις ή αποφάσεις της παράταξης κυρίως στα Δ.Σ., που ενδεχόμενα δεν συμφωνείτε απόλυτα σαν νέος επικεφαλής και το βλέπετε σαν ευκαιρία για να δώσετε με τις λιγότερες επιπτώσεις, το δικό σας προσωπικό στίγμα;

    Η Δύναμη Πολιτών με επικεφαλής τον Θανάση Μάλλιο ήταν η παράταξη που ήδη από το 2010 είχε αναδείξει τον καταστροφικό ρόλο του Καλλικράτη και του μνημονίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και την ανάγκη ο Δήμος μας να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας και μοχλός αντίστασης στην κοινωνική καταστροφή όταν άλλες παρατάξεις είτε σιωπούσαν, είτε επαινούσαν τις «μεταρρυθμίσεις». Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν οι θέσεις αυτές – δυστυχώς – επιβεβαιώθηκαν. Αυτό σίγουρα σημαίνει ότι χρειαζόμαστε νέες επεξεργασίες και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αλλαγής πορείας στο Δήμο μας αλλά όχι και αλλαγή ονόματος. Τέλος,  με βάση και τις αρχές μας το προσωπικό στίγμα του επικεφαλής οφείλει να τίθεται στην υπηρεσία των συλλογικών θέσεων και δράσεων της παράταξης σε αντίθεση με προσωποκεντρικά μοντέλα που συναντά κανείς συχνά στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

    1. Ποια ή άποψη σας για τα όσα ακούγονται ότι πιθανώς θα ισχύσουν με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Πιστεύετε ότι αυτός, αν τελικά ισχύσει, θα φέρει κάτι νέο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα στους δήμους;

    Σίγουρα θα φέρει κάτι νέο, όμως τα τελευταία χρόνια ότι λανσάρεται ως νέο οδηγεί σε κάτι πολύ παλιό με τρεις σοβαρές συνέπειες στην προκειμένη περίπτωση. Πρώτον, στην εμπέδωση του παραγοντισμού στις τοπικές κοινωνίες μέσω της επικράτησης της λογικής των «ικανών και άξιων» προσώπων και όχι κυρίως των πολιτικών που αυτά πρεσβεύουν. Να πω εδώ ότι για εμάς ικανά και άξια πρόσωπα υπάρχουν, όμως το κριτήριο είναι αν μπορούν να οδηγήσουν το Δήμο σε επιβίωση και να σταθούν δίπλα στους δημότες απέναντι στα μνημόνια και τις συνέπειές τους. Δεύτερον, είναι ένας νόμος αντιδημοκρατικός, αφού το όριο του 5% που συζητείται ως πλαφόν για την εκλογή ενός συμβούλου στο ΔΣ νοθεύει τη βούληση του εκλογικού σώματος. Τρίτον, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει επιπλέον διοικητικά προβλήματα στους Δήμους, αφού φανταστείτε ένα ΔΣ με Δήμαρχο από μία παράταξη και δημοτικούς συμβούλους στην πλειοψηφία τους από τις υπόλοιπες. Παρόμοια εμπειρία έχουμε μάλιστα και στο Δήμο μας τα τελευταία χρόνια με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στη Διοίκηση του Δήμου.

    1. Αν αλλάξει ο νόμος, αυτό που θα δώσει την όποια «ταυτότητα» στον νικητή θα είναι καθαρά το πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου που θα εκλεγεί. Με δεδομένη την κομματική στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, νοιώθετε έτοιμος να σηκώσετε το βάρος να εκπροσωπήσετε ένα κόμμα που δημοσκοπικά είναι ψηλά στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος;

    Καταρχάς θέλω να διευκρινίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μου έκανε την τιμή να με προτείνει ως επικεφαλής της παράταξης, όμως αυτό μένει να τεθεί προς συζήτηση και έγκριση στην ίδια τη διαδικασία της παράταξης. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι η ταυτότητα ενός ριζοσπαστικού και προοδευτικού συνδυασμού διαμορφώνεται πρωτίστως από τη δημοκρατική συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση από όσους τον απαρτίζουν, σε αντίθεση με αρχηγικά μοντέλα που καθιστούν τον επικεφαλής απόλυτο ηγεμόνα. Τέλος, παρά την άμεση συνάφειά τους, θα ήταν λάθος να ταυτίσουμε τις δημοτικές με τις Βουλευτικές εκλογές,  και άρα τα ποσοστά της Δύναμης Πολιτών με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ. Η τοπική κοινωνία καλείται πρωτίστως να ψηφίσει για την πολιτική που θα ασκηθεί τα επόμενα χρόνια προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματά της. Παρόλα αυτά, ναι, νιώθω βάρος. Όμως το βάρος αυτό σχετίζεται με την ανάγκη να βρεθούμε το επόμενο διάστημα δίπλα σε κάθε δημότη και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά του μέσα σε μία πολύ δύσκολη εποχή για την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση.

    1. Σε μια εποχή που τα κόμματα αποτελούν «κόκκινο πανί» για τον πολύ κόσμο, ειδικά για τους νέους, εσείς σαν νέος άνθρωπος  τι πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε ώστε όλοι αυτοί να επιλέξουν να ψηφίσουν έναν συνδυασμό με ξεκάθαρη κομματική ταυτότητα;

    Είναι αλήθεια ότι τα κόμματα είναι απωθητικά για πολύ κόσμο, το ίδιο όμως ισχυει και για συνδυασμούς που θα στηριχτούν σε κομματικούς ή άλλου τύπου μηχανισμούς τη στιγμή που θα παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι. Ως νέος λοιπόν, εκτός από το να δώσω έμφαση στα προβλήματα της νεολαίας, θα αφιερώσω τις δυνάμεις μου ώστε να δημιουργηθεί ένας πραγματικά δημοκρατικός, συμμετοχικός, διαφανής και ανατρεπτικός συνδυασμός ικανός να έλξει νέο κόσμο που νιώθει μακριά από τα κοινά της πόλης μας.

    1. Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι συστήθηκε «5μελής επιτροπή, εξουσιοδοτημένη να προχωρήσει στις απαραίτητες συναντήσεις με πρόσωπα, συλλογικότητες και φορείς της περιοχής με στόχο τη διεύρυνση της παράταξης». Μήπως η κομματική ταυτότητα είναι αποτρεπτική μια παρόμοια επιδίωξη;

    Ίσα – ίσα, που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, όπως είναι γνωστό, θέτει στο επίκεντρό του την ανάγκη διαμόρφωσης ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή των μνημονίων λιτότητας. Το ίδιο ευελπιστούμε να κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο, απευθυνόμενοι ισότιμα σε όλους εκείνους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς και τους δημότες που είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε μία αλλαγή πορείας στο Δήμο μακριά από τις μνημονιακές και καλλικρατικές πολιτικές. Επιπλέον, τα ίδια τα πρόσωπα που έχουν στελεχώσει αυτήν την επιτροπή είναι άνθρωποι αναγνωρισμένοι για τους αγώνες τους στην πόλη, ικανοί να απευθυνθούν στην κοινωνία πέρα από τα στενά «κομματικά τείχη».

    1. Ο Θανάσης Μάλλιος τι ρόλο θα έχει στο νέο ξεκίνημα της «Δύναμης Πολιτών»;   

    Πιστεύω ότι ο Θανάσης θα παραμείνει ενεργός και θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην παράταξη. Είναι γνωστή η 30χρονη ενασχόλησή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η αγωνία του για τα τοπικά ζητήματα, γεγονός που αποδείχτηκε και το 2010 όταν και σήκωσε στις πλάτες του το δύσκολο εγχείρημα να εκπροσωπήσει ένα νέο δημοτικό συνδυασμό. Οι γνώσεις, η εμπειρία και το ήθος του Θανάση Μάλλιου θα είναι πολύτιμος και αναγκαίος βοηθός στην προσπάθειά μας για μία δημιουργική σύζευξη παλιού και νέου.

    Κύριε Βασιλόπουλε ευχαριστώ και ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα, με καθαρά αυτοδιοικητική ατζέντα, όταν προχωρήσετε και ετοιμάσετε το πρόγραμμα σας για το τι επιδιώκετε για τον Δήμο μας.

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    Σχετικά άρθρα