fbpx
26.8 C
Nea Chalkidona
Σάββατο, 14/09/2024

    3 βασικοί εχθροί της αυτοπεποίθησης και πως να τους πολεμήσεις…

    Συνήθως λέμε στους ανθρώπους πως να χτίσουν την αυτοπεποίθηση και να βελτιώσουν την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους και όχι ποιοι είναι οι εχθροί της. Αν γνώριζες ποιοι είναι οι παράγοντες που καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση θα ήσουν ικανή να τους παλέψεις ή τουλάχιστον να τους αποφύγεις και να έχεις έτσι υψηλότερη αυτοεκτίμηση.

    Η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα σου αναλύει τους τρεις βασικότερους εχθρούς και σου εξηγεί πως να τους χειριστείς ώστε να βγεις κερδισμένη…

    ΕΧΘΡΟΣ 1ος: Ο τρόπος σκέψης
    Οι άνθρωποι δεν έχουν ή τους λείπει η αυτοπεποίθηση όχι γιατί είναι κακοί ή ανεπαρκείς. Χάνουμε σταδιακά την αυτοεκτίμησή μας σαν αποτέλεσμα των αρνητικών σκέψεων που περνούν από το μυαλό μας. Δεν είναι ο τρόπος που είναι τα πράγματα, αλλά μερικές φορές ο τρόπος που τα βλέπουμε.

    Η αυτοπεποίθηση καταστρέφεται από τον αρνητικό τρόπο που μιλάμε για τον εαυτό μας, τη λανθασμένη/ διαστρεβλωμένη ερμηνεία των γεγονότων, τις περιορισμένες αντιλήψεις που τρέφει κάποιος για τον εαυτό του και τα λανθασμένα μοτίβα σκέψης.

    Αν κάποιος που είχε αυτοπεποίθηση ανταλλάξει “μυαλά” και όχι απαραίτητα παρελθόν/εμπειρίες (απορρίψεις ή αποτυχίες) με κάποιον που μέχρι τώρα του λείπει αυτοεκτίμηση, πιστέψτε με και ο πρώτος θα χάσει την αυτοεκτίμησή του πολύ γρήγορα. Μόνο και μόνο απ’ την ανταλλαγή του τρόπου σκέψης.

    ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ…
    Δοκίμασε να δεις πως σχηματίζονται οι αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σου και πως αυτές καταστρέφουν την αυτοπεποίθησή σου. Να παρατηρήσεις τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και πως αυτά διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και τα γεγονότα. Πόσο συχνά τα χρησιμοποιείς; Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι σκέψης που θα μπορούσες να αναπτύξεις;
    Παρατήρησε και κατάγραψε την αρνητικολογία για τον εαυτό σου που βοηθά στην αργή και υπόγεια καταστροφή της αυτοπεποίθησης.

    ΕΧΘΡΟΣ 2ος: Ο λανθασμένος τρόπος ανατροφής
    Ο καλύτερος τρόπος να καταστρέψεις την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση ενός παιδιού και να δημιουργηθεί τελικά ένας ενήλικας γεμάτος ανασφάλεια, αρνητισμό και αμφιβολία για τον εαυτό του και τις ικανότητές του είναι:
    -Π.χ. το ξύλο και οι σωματικές τιμωρίες. Αυτές γεννούν φόβο και τρόμο. Ένα παιδί μαθαίνει να πιστεύει πως ό,τι κάνει είναι λάθος, εκείνο ΟΛΟΚΛΗΡΟ είναι ένα λάθος και για αυτό το λάθος πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα. Το αποτέλεσμα στην ενήλικη ζωή; Μεγάλοι άνθρωποι, ενήλικα άτομα που δυσκολεύονται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, να πάρουν αποφάσεις και που πιστεύουν ότι δεν αξίζουν και για αυτό δεν αξιώνουν, ούτε διεκδικούν την καλή συμπεριφορά των άλλων. Ενήλικες κακοποιημένοι, αυτοτιμωρητικοί, υποτακτικοί, θύματα.
    -Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η υπερβολική κριτική, εχθρότητα και αμφισβήτηση των ικανοτήτων του παιδιού. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το ίδιο με τα σωματικά χτυπήματα. Και εδώ το παιδί “χτυπιέται” και τα σημάδια που μένουν μπορεί να είναι μη ορατά και βαθύτερα. Μεγαλώνοντας γίνονται ενήλικες που πιστεύουν ότι είναι άχρηστοι, ανίκανοι και ανεπαρκείς, ανάξιοι για το καθετί.

    ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ…
    Το παρελθόν ευτυχώς ή δυστυχώς δεν διορθώνεται. Το κουβαλάει κανείς μαζί του σαν προσωπικό παράσημο. Το γεγονός, όμως, ότι δεν διορθώνεται κάτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει καταδικαστικό για το υπόλοιπο της ζωής. Θυμήσου! Τα πάντα είναι τρόπος σκέψης. Κάθε άνθρωπος είναι καλός σε κάτι. Βρες τις επιτυχίες σου. Βρες τον τομέα στον οποίο έχεις πετύχει κάτι. Κατάγραψε τα στοιχεία του εαυτού σου που αγαπάς και θαυμάζεις, τα καλά σου στοιχεία. Ζήτησε από τους οικείους σου να κάνουν το ίδιο και κυρίως αν όλοι υπήρξαν σκληροί μαζί σου, εσύ απόφυγε να κάνεις το ίδιο. Αντιμετώπισε τον εαυτό σου με επιείκια και συγχώρεση. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τελειότητα, αλλά το να γίνει ο καθένας το καλύτερο που μπορεί.

    ΕΧΘΡΟΣ 3ος: Τα τοξικά άτομα της ζωής σου

    Αυτοί δηλαδή που έχουν δηλητηριώδη επίδραση πάνω σου, που θολώνουν την ικανότητά σου να αξιολογείς, να αντιμετωπίζεις και να κρίνεις δίκαια τον εαυτό σου. Υπάρχουν εκείνοι που σε περιτριγυρίζουν και σαν συναισθηματικά βαμπίρ απομυζούν ακόμα και την τελευταία ρανίδα δύναμης δικής σου για να την καρπωθούν για τη δική τους επιβίωση. Άνθρωποι που ξέρουν μόνο να παίρνουν, υλικά και συναισθηματικά, μερικές φορές ενδεδυμένοι πανέξυπνα με τον πανίσχυρο μανδύα του θύματος, άνθρωποι που σε αφήνουν άδεια, χωρίς αυτό το συναίσθημα που συνοδεύει την καθαρτική διαδικασία της προσφοράς. Αυτοί είναι η μία κατηγορία. Η άλλη, που κατά τη γνώμη μου είναι χειρότερη γιατί είναι δυσδιάκριτη, είναι η κατηγορία των ανθρώπων εκείνων που είναι οι κρυφοί, προσωπικοί σας σαμποτέρ. Που δεν ενισχύουν, που δεν υποστηρίζουν, που θα τονίσουν το ελάττωμα, την αδυναμία σου, που απειλούνται από τη δική σου πρόοδο και δυσανασχετούν όταν σε βλέπουν να ανθίζεις. Θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από το πρόσωπο της καλύτερής σου φίλης, του συντρόφου ή των γονέων σου. Άτομα εκ φύσεως ανταγωνιστικά και γεμάτα ανασφάλειες που φθονούν ό,τι ή όποιον πάει να τα ξεπεράσει.

    ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ…
    Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο, θα έλεγα σε περίπτωση που δεν μπορείς να αποφύγεις τέτοια άτομα, να τα χρησιμοποιήσεις στη ζωή σου σαν ενισχυτικό της επιθυμίας σου για αυτοβελτίωση. Μερικές φορές αυτοί οι άνθρωποι είναι καλύτεροι κι από εχθροί! Το εμπόδιο που τοποθετούν στο δρόμο σου κράτησέ το για να δεις αν έμαθες να πηδάς ψηλότερα απ’αυτό. Για να γίνει βέβαια κάτι τέτοιο θα πρέπει πρωτίστως να έχεις αναγνωρίσει τους τοξικούς της ζωής σου και να εκλαμβάνεις τη δράση τους σαν κάτι δεδομένο που έχει να κάνει με εκείνους και όχι με τη δική σου προσωπική αξία και ικανότητα. Κάνε αυτά τα άτομα τους προσωπικούς εκγυμναστές της αυτοπεποίθησής σου.
    Υπάρχουν κι άλλοι πιο επιφανειακοί αλλά εξίσου αποτελεσματικοί τρόποι τόνωσης της αυτοπεποίθησης. Για παράδειγμα, η βελτίωση της σωματικής σου εικόνας, μέσω γυμναστικής και/ή ενός προσεγμένου στιλ. Να θυμάσαι, βέβαια, ότι όπως ξαφνικά δεν μπορούμε να αποκτήσουμε την προσωπικότητα κάποιου άλλου, έτσι δεν μπορούμε να αποκτήσουμε και την όψη κάποιου άλλου. Μπορούμε, όμως, να βελτιώσουμε αυτό που έχουμε.

    Επίσης, πρέπει να έχεις ένα στόχο που να είναι ρεαλιστικός, εφικτός. Αυτός ο στόχος για την καθεμία από εσάς μπορεί να είναι διαφορετικός.Πρώτα πρέπει να αποφασίσεις τι ακριβώς θέλεις να πετύχεις κι έπειτα με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό.

    Καλή τύχη κορίτσια

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα