fbpx
30.3 C
Nea Chalkidona
Σάββατο, 27/07/2024

    Το 58% των Βρετανών αντίθετοι με την σταδιακή κατάργηση του καπνίσματος

    Το 58% των Βρετανών δήλωσαν από πλειοψηφία σε δημοσκόπηση της Yonder ότι είναι αντίθετοι με την προτεινόμενη σταδιακή κατάργηση του καπνίσματος από τον πρωθυπουργό της χώρας Ρίσι Σουνάκ σύμφωνα με την οποία θα απαγορευόταν η προμήθεια καπνού για τους ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 2008.

    Η γενεαλογική κατάργηση του καπνίσματος καταργήθηκε από την κυβέρνηση συνασπισμού της Νέας Ζηλανδίας δύο ελευθεριακών (του ACT και του NZ First) και ενός δεξιού (Εθνικού Κόμματος) κόμματος ενώ είχε υπερψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών υπό την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν η οποία αργότερα παραιτήθηκε.

    Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προέκυψε από τις εκλογές που έγιναν την 24η Νοεμβρίου και σκοπεύει να καταργήσει τον νόμο με τις σχετικές τροπολογίες μέχρι τον Μάρτιο του 2024 και να αποκαταστήσει τον αριθμό των νόμιμα αδειδοτημένων σημείων λιανικής πώλησης καπνού στο αρχικό τους πλήθος των 6.000 αντί για 600.

    Ο Ρίσι Σουνάκ και κυβερνητικοί παράγοντες από την Βρετανία δήλωσαν ωστόσο ότι δεν πτοούνται γιατί ο νομοθετικός περιορισμός που προτείνουν δεν βρίσκει εφαρμογή πουθενά αλλού στον κόσμο και ότι η πρόταση που έκανε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας στο ετήσιο κομματικό του συνέδριό που υποστηρίζεται εξολοκλήρου από την αντιπολίτευση του Εργατικού κόμματος και από λιγότερους δικούς του βουλευτές πρόκειται να εξεταστεί και να προχωρήσει. Η περισυλλογή απόψεων από το κοινό και από ενδιαφερόμενους σχετικά με την απαγόρευση προμήθειας καπνού ενηλίκων έγινε μέχρι την 6η Δεκεμβρίου 2023.

    Λίγες μέρες πριν από την είδηση κατάργησης της σταδιακής κατάργησης του καπνίσματος από την Νέα Ζηλανδία την οποία καλοσώρισε η Βρετανική ένωση καπνιστών FOREST, πραγματοποίησε συνάντηση με διάσκεψη των μελών της με το ίδιο θέμα και την αντιμετώπισή του την οποία διοργάνωσε αυθημερόν από τον λόγο του Βασιλιά στο κοινοβούλιο όπου προαναγγέλθηκε η ίδια πρόθεση του πρωθυπουργού. Η πρόθεσή του αυτή αποτέλεσε και προεκλογική υπόσχεση για το κόμμα των Συντηρητικών, όμως δεν βρίσκει την απήχηση της πλειοψηφίας των Βρετανών σύμφωνα με δημοσκόπηση της Yonder με δείγμα 2.005 ερωτηθέντων το 58% των οποίων απάντησε ότι αντιτάσσονται στην απαγόρευση προμήθειας καπνού ενηλίκων επειδή γεννήθηκαν ως την νέα γενιά μετά το 2008. Το 32% ήταν όσοι συμφώνησαν με την θέσπιση απαγόρευσης προμήθειας καπνού ενηλίκων και το 10% δήλωσαν αναποφάσιστοι.

    Η δημοσκόπηση της Yonder πάνω στην απαγόρευση καπνίσματος ενηλίκων των 2.005 ερωτηθέντων διεξήχθη μεταξύ 1ης και 3ης Δεκεμβρίου 2023, από έξη έως και εννέα ημέρες μετά την αναγγελία ανάκλησης του ιδίου περιορισμού από την Νέα Ζηλανδία.

    Αντιδρώντας στο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης καταδεικνύοντας την προτίμηση της πλειοψηφίας ο πρόεδρος και διευθυντής της ένωσης καπνιστών FOREST Σάιμον Κλαρκ δήλωσε ότι «Μόλις είστε νόμιμα ενήλικας, θα πρέπει να σας αντιμετωπίζουν σαν έναν τέτοιο και να σας επιτρέπεται να αγοράσετε καπνό, αν αυτή είναι η επιλογή σας. Δεν μπορούμε να έχουμε μια κοινωνία δύο ταχυτήτων στην οποία ορισμένοι ενήλικες επιτρέπεται να αγοράζουν τσιγάρα και άλλοι στερούνται την ίδια ευκαιρία. Η απαγόρευση της πώλησης καπνού στις μελλοντικές γενιές ενηλίκων είναι πολιτική χειρονομία από έναν πρωθυπουργό που έχει ξεμείνει από ιδέες και θέλει απεγνωσμένα να αφήσει μια κληρονομιά. Αγνοεί τις συνέπειες για τους νομοταγείς λιανοπωλητές, οι οποίοι θα πρέπει να επιβάλουν αυτήν την παράλογη πολιτική, και οδηγεί ένα στοίχημα στην καρδιά των παραδοσιακών συντηρητικών αξιών, όπως η ελευθερία επιλογής και η προσωπική ευθύνη».

    Κώστας Κητής
    Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
    Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα