Ακόμα και τα μάτια λένε ψέμματα

0
557

Ίσως έχετε ακούσει κι εσείς αυτή τη φράση για τα μάτια· ξέρετε για ποιο πράγμα μιλάω. Αυτό το παραμύθι που μας δίδαξε ο Chico στο Scarface κι εμείς το πιστέψαμε και δεν το αμφισβητήσαμε, μέχρι που είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια το αντίθετο. Διότι τα μάτια δεν λένε πάντοτε την αλήθεια – όσο κι αν θέλουμε να το πιστεύουμε.

Ορισμένα μάτια έχουν μάθει να εξαπατούν και να μπερδεύουν – άλλοτε εσκεμμένα και άλλοτε όχι. Εν τούτοις, σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι μία. Ακόμη και τα μάτια λένε ψέματα· κι αυτά τα ψέματα πληγώνουν και τσακίζουν – όσο κι αν δεν θέλουμε να το δεχτούμε. Θεωρούμε πως είμαστε άθραυστοι – για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας – ωστόσο διαλυόμαστε τόσο εύκολα· είμαστε μικροί καθρέπτες έτοιμοι να ραγίζουν και εν τέλει να σπάσουν.

Δεν υποτιμώ τον άνθρωπο. Θεωρώ πως έχουμε κρυμμένες δυνάμεις που μπορούν να εκδηλωθούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Παρ’ όλα αυτά, στα θέματα καρδιάς φαντάζουμε αβοήθητοι και μικροί. Ακόμη και οι πιο σκληροί άνθρωποι, σπάνε· η σκληράδα τους είναι απλώς ένα προσωπείο, μία πλασματική απεικόνιση μέσω του καθρέπτη τους – την οποία χρησιμοποιούν για να ξεγελάσουν τους άλλους.

Όλοι μας έχουμε δεχτεί τα ψέματα των άλλων. Όμως μερικά μας ταράζουν περισσότερο· εισβάλουν μέσα μας και μαυρίζουν την ψυχή μας. Μερικές φορές τα προσωποποιούμε και τα αφήνουμε να μας καταβάλουν. Άλλες φορές απλώς τα αποδεχόμαστε και προχωράμε – όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό για την ψυχή μας. Επιλέγουμε να συγχωρέσουμε και να δεχτούμε τις καταστάσεις, από το να βασανίζουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας.

Όπως και να ‘χει – ανεξάρτητα από την εκάστοτε αντίδραση και διαχείριση των ψεμάτων – το γεγονός είναι ότι όλοι μας καλούμαστε να τα υποστούμε στη ζωή μας. Και το χειρότερο είναι πως καλούμαστε να διαχειριστούμε τόσο τα ψέματα των άλλων όσο και τα δικά μας ψέματα. Να παλέψουμε με τις τύψεις και να τις νικήσουμε – όσο ψυχοφθόρο κι αν είναι αυτό. Διότι πρέπει να κατορθώσουμε να επιβιώσουμε και να επιζήσουμε παρ’ όλη τη φθορά που έχουμε υποστεί.

Για να επανέλθω, ωστόσο, στην αρχική διαπίστωση. Φίλε Chico, ακόμη και τα μάτια λένε ψέματα· και τα ψέματα που λένε είναι τόσο όμορφα συγκαλυμμένα πίσω από τον εκάστοτε γυαλιστερό καθρέπτη που συχνά απλώς αρνούμαστε να τα δούμε. Δεν είμαστε σε θέση να τα διαχειριστούμε και προτιμούμε να παραμείνουμε στην άγνοια, παρά να ανοίξουμε τον ασκό του Αιόλου και να αφήσουμε τους αέρινους δαίμονες να εισβάλουν μέσα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.