Αγγλία – Η πρώτη ουσιαστική αντίδραση σε υπαίθρια απαγόρευση καπνού σε «απελευθερωμένες» κομητείες

0
135

Πέντε Βρετανικές κομητείες συμπεριλαμβάνοντας του Μάντσεστερ με τελευταία αυτήν της Οξφόρδης αποφάσισαν για μετά την πανδημία να εξακολουθήσουν την πολιτική των περιορισμών εκτοπίζοντας το κάπνισμα από τους γειτονικούς τους χώρους εκτός των μπαρ και εστιατορίων και των κέντρων κατανάλωσης καφέ διαφημίζοντας την νέα απελευθερωμένη τους ιδιότητα από τον καπνό και εξαπολύοντας τα σχέδιά τους για τους γνωστούς τετριμμένους στόχους του 2025 οπότε κανείς πλέον δεν θα ήθελε για να χρειαζόταν να καπνίσει.

Η αντιπολίτευση που συναντήθηκε από τα δημοτικά συμβούλια της αποκέντρωσης των χώρων αυτών υπήρξε από δύο δημοτικούς συμβούλους και την διάσημη ιδιοκτήτρια κέντρων διασκέδασης Νταϊάν Έρβινγκ οι οποίοι αντιτέθηκαν και πρόβαλλαν διευρυμμένα κι εναλλακτικά επιχειρήματα κατά της πανδημίας αλλά όχι υπέρ μιας καινούργιας εκλαμβάνοντας ως την επιδημία το κάπνισμα και την εναπομένουσά του «εξάπλωση» υφιστάμμενη τοπικά ως συρρίκνωση λόγω των τιμών και κρατικής αισχροκέρδειας ασκούμενης μέσω των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Η περιοχή της Αγγλίας της Καμβρίας είναι στρατηγικά κατάλληλα τοποθετημένη νοτίως της συνοριακής γραμμής με την Σκωτία από όπου οι απαγορεύσεις εξαπλώθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο και Βορείως της πόλης του Λίβερπουλ όπου συντάχθηκε η επανάσταση της δεκαετίας του 1960 και ο δήμαρχος αστικού κέντρου από την Καμβρία και δημοτικός σύμβουλος της πόλης δήλωσε ότι,

«Δεν θα ήθελα να δω ένα μεγάλο τμήμα της τοπικής μας κοινότητας να εξοστρακίζεται. Νομίζω ότι πρέπει να βλέπουμε προς μια διυβριδική λύση. Πρέπει να υπάρχουν μέρη που να μπορούν και να μην μπορούν να επισκεφθούν οι καπνιστές ώστε να δίδεται σε όλους μια επιλογή. Ας μην ξεχνάμε ότι η απουσία προσείκειου συνωστισμού εμπεδώνει τα προβήματα ψυχικής υγιεινής.».

Απεναντίας ένας άλλος δημοτικός σύμβουλος της περιφέρειας της Καμβρίας δήλωσε απαντώντας και σχετικά με το κλείσιμο της πανδημίας και τον ορθοποδισμό των επιχειρήσεων πως,

«Θα έλεγα απλούστατα πως δεν θα θέλαμε να πράξουμε οτιδήποτε θα δυσκόλευε τις μικρές επιχειρήσεις να ορθοπόδισαν αφού ανοίξαμε [μετά την πανδημία]. Οπωσδήποτε θα προτιμούσα σαν πολλούς να δειπνώ κάπου όπου οι υπόλοιποι δεν καπνίζουν αλλά θεωρώ το προσωπικό υπεύθυνο να ρυθμίζει την κατάσταση και δεν θέλουμε να τους παρέχουμε έναυσμα πρόσθετης αστυνόμευσης του κοινού. Οι επιχειρήσεις υπέμειναν τόσα δεινά κατά την διάρκεια της πανδημίας που δεν χρειάζονται τίποτε περισσότερο.».

Η διάσημη ιδιοκτήτρια κέντρων διασκέδασης και βραδυνής διανομής μπύρας από το Καρλάιλ της Κάμβριας Νταϊάν Έρβινγκ εξέδωσε δήλωση καταδικάζοντας τον αμέριστο καταποντισμό των επιχειρήσεων αυτών συνδεδεμένο με το εκτεταμμένο κλείσιμό τους κατά των εκατοντάδων και συνολικά χιλιάδων μέχρι στιγμής λέγοντας ότι,

«Προσπαθούμε να διακανονίζουμε την κατάσταση για τους καπνιστές κατά το δυνατόν με αποκλειστικά διαχωρισμένες ζώνες. Τους τοποθετούμε στα πρόθυρα λόγου χάρη των καταστημάτων για να μην επηρεάζονται οι υπόλοιποι και να τους παρέχεται χώρος. Για μένα να το περιορίσουμε κι αυτό θα ερχόταν παραπανήσια από τα προβλήματα της εστίασης επίσης αχρείαστα. Θα μπορούσαμε να το κοιτάξουμε πιο μακροπρόθεσμα καθώς το κάπνισμα χάνει την δημοτικότητά του ωστόσο προς το παρόν οι χώροι αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως με το κοινό που στέκεται και ο συγκεκριμένος περιορισμός θα στεκόταν ως ανούσιος. Ήδη το κοινό δεν προσέρχεται λόγω κωλύμματος με κρατήσεις των θέσεων και αλλεπάλληλες μετακινήσεις και η έλλειψη της άνεσης θα εκτόπιζε αυτούς που καπνίζουνε με τον κόσμο. Είναι κάτι που μπορεί να εξέλιπε, ο χρονισμός του είναι ανεπαρκής σε καιρό προσπάθειας να ορθοποδίσουμε.».

Η ασκημμένη αντιπολίτευση στην απόφαση των κέντρων τοπικής αυτοδιοίκησης αναμένεται να αντιταχθεί ή να χρειαστεί να αντιταχθεί πριν προχωρήσει και προβεί στην ανάθεση πρόσθετων υποχρεώσεων στους καπνιστές των περιοχών αυτών μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες.

Προηγούμενο άρθρο«Η Ε.Ε. δεν κατέχει την κυριαρχία αντί για τα κράτη των μελών της» δήλωσε Ευρωβουλευτής της Ο.Δ.Γ.
Επόμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Βέττος
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπουδάζω ασύρματη μηχανολογία υπολογιστών με το πρώτο πτυχίο μου σε Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield Adult Learning Centre, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδυνές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.