Απεβίωσε σήμερα 6/9 ο πρόεδρος και απελευθερωτής της Ζιμπάμπουε από την Γαλλική αποικιακή κράτηση μέχρι το 2017 από την απελευθέρωσή της Ρόμπερτ Μουγκάμπε σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης όπου νοσηλευόταν από τον περασμένο Απρίλιο του 2019.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε κυβέρνησε την Ζιμπάμπουε συνεχόμενα από την απελευθέρωσή της την οποία πρόσφερε στην χώρα του μέχρι την εξέγερση του 2017 την οποία τον καθαίρεσε από την εξουσία του αρχηγού του κράτους όταν τα στρατιωτικά τάγματα αντελήφθησαν την πρωτοβουλία να τον διαδεχτεί στην προεδρία της χώρας η σύζυγός του Grace κατά διαδοχή.

Ο λαός γέμιζε ολόκληρα γήπεδα σταδίων εκφράζοντας ικανοποίηση και παραδοχή για το δημοκρατικό πολίτευμα εγκατεστημένο μετά τις εκλογές το 2017 από δεκαετιών.

Γεννήθηκε το 1924 στην Βρετανική αποικία της Ροδεσίας και φυλακίστηκε για δέκα χρόνια χωρίς να δικαστεί απευθείας από τις αρχές για την πρωτοβουλία του να απελευθερώσει την Αφρικανική ήπειρο από τους Ευρωπαίους δυνάστες. Οι ομιλίες του προς τον λαό υπήρξαν βαθύτατα εμπνευσμένες από τους απελευθερωτικούς αγώνες με κινήματα της ανεξαρτησίας.

Λέγοντας ότι η δημοκρατία δεν θα κηρυχτεί από τους Άγγλους δασκάλους διατηρώντας την για την χώρα τους αντί του να ευδοκιμήσει και να γεννηθεί από τον λαό και στην χώρα του.

Αποφυλακισμένος κατά το 1974 από το 1964 για την διακήρυξη της πλειοψηφίας στις τότε αποικίες των Άγγλων και Γάλλων και Ολλανδών μετέβη στην Μοζαμβίκη όπου κατέστη ηγέτης του κόμματός του της Αφρικανικής Εθνικής Ενότητας της Ζιμπάμπουε συμβάλλοντας την απελευθέρωση της χώρας. Το 1980 κέρδισε τις εκλογές της χώρας του με το κόμμα από τον πρωθυπουργό και αργότερα από πρόεδρος το 1986 αναδιαρθρώνοντας την υγεία και την και συντηρώντας τις παραδοσιακές οικονομικές πολιτικές σε συνδυασμό με τις σοσιαλιστικές πρακτικές και μαρξιστικές ιδεολογίες τις οποίες υιοθέτησε και μεταχειρίστηκε.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.