17.8 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 28/05/2024

  Ασφάλεια των σχολικών εκδρομών και μετακινήσεις μαθητών

  Επείγουσα επιστολή του κ. Γούλα Αλέκου προς την Υφυπουργό Παιδείας με την οποία γίνεται αναφορά στην ανευθυνότητα και αμέλεια κάποιων τουριστικών γραφείων που πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές με λεωφορεία και στην αναγκαιότητα περαιτέρω λήψης μέτρων για την ασφάλεια των σχολικών μετακινήσεων και εκδρομών. Αφορμή στάθηκε η τριήμερη εκδρομή της Α΄τάξης του 2ου ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας με προορισμό το Βόλο και το Πήλιο. Αναλυτικά η επιστολή :

  << Κυρία Υφυπουργέ,
  Στις 13 Απριλίου 2003 συνέβη στα Τέμπη ένα από τα πιο τρομακτικά τροχαία δυστυχήματα που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Το τρομακτικό αυτό τροχαίο έκοψε τόσο πρόωρα το νήμα της ζωής σε 21 μαθητές της Α' Λυκείου. Στα αίτια της σύγκρουσης αναφέρθηκαν τότε:
  Ο οδηγός του φορτηγού, ο οποίος οδηγούσε πάνω από τις επιτρεπόμενες ώρες χωρίς διάλειμμα, τα ελαστικά του οχήματος τα οποία δεν ήταν σε καλή κατάσταση, η λανθασμένη πρόσδεση του φορτίου και η παλαιότητα του λεωφορείου που μετέφερε τους μαθητές, το οποίο έπρεπε να είχε αποσυρθεί από την κυκλοφορία.
  Είκοσι ένα χρόνια μετά και η ανευθυνότητα κάποιων τουριστικών γραφείων που πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές με λεωφορεία φαίνεται να μην έχει όρια.
  Συγκεκριμένα, στις 13 Απριλίου 2024, και λίγο πριν αναχωρήσουν οι μαθητές της Α' Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας με τους συνοδούς καθηγητές για την τριήμερη σχολική τους εκδρομή προς Βόλο και Πήλιο και κατά τον προβλεπόμενο έλεγχο της τροχαίας σε εφαρμογή της εγκυκλίου «Οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων των υπ' αριθμ. Φ.14/89494/ΓΔ4/9-7-2020 (B΄ 2888) και 20883/ΓΔ4/12-2-2020 (Β΄ 456) Υπουργικών Αποφάσεων αναφορικά με την ασφαλή διενέργεια μαθητικών οδικών μετακινήσεων» διαπιστώθηκε πως το διώροφο λεωφορείο που θα μετέφερε τους μαθητές και καθηγητές έφερε φθαρμένα ελαστικά ηλικίας άνω των 10 ετών, επομένως το όχημα κρίθηκε ακατάλληλο για να πραγματοποιηθεί η εκδρομή. Η Διεύθυνση του σχολείου, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί και η τροχαία έπραξαν τότε το αυτονόητο: Ζητήθηκε η αντικατάσταση του οχήματος. Όπως προβλέπεται επίσης, αφαιρέθηκαν οι πινακίδες του και κατέφθασε γερανός για να το παραλάβει. Δυο άλλα λεωφορεία έφτασαν μετά από μία περίπου ώρα στο σημείο της αναχώρησης. Δυστυχώς, ένα εκ των δύο λεωφορείων που ήρθαν ως αντικατάσταση του παλαιού, κρίθηκε και πάλι ακατάλληλο αφού δεν αναγραφόταν καν η ημερομηνία κατασκευής των εμφανώς φθαρμένων ελαστικών του. Χρειάστηκε να έρθει και τέταρτο λεωφορείο, ώστε να καταστεί τελικά εφικτή η αναχώρηση έπειτα από τρίωρη περίπου αναμονή.
  Κυρία Υφυπουργέ,
  Η επιμονή της Διεύθυνσης του σχολείου και των συνοδών εκπαιδευτικών για την τήρηση της νομοθεσίας και η σχολαστικότητα που επέδειξε η τροχαία λειτούργησαν προληπτικά για την ασφάλεια όλων.
  Ως γονέας αλλά και ως Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας αναρωτιέμαι σε ποιο βαθμό μπορεί να φτάσει η ανευθυνότητα και η αμέλεια τουριστικών γραφείων, στην προκειμένη περίπτωση ενός από τα πιο γνωστά γραφεία, που πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές.
  Διερωτώμαι εν τέλει, πώς εκτελούνται μετακινήσεις με λεωφορεία όπως αυτά που κρίθηκαν ακατάλληλα εντός και εκτός ορίων πόλεως με συμμετέχοντες πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ΚΑΠΗ και τουρίστες, όπου μάλιστα δεν απαιτείται έλεγχος σύμφωνα με τις παραπάνω Υπουργικές Αποφάσεις.
  Θεωρώ ότι η διενέργεια επιτόπιου τροχονομικού ελέγχου των εκδρομικών λεωφορείων είναι πράγματι απολύτως αναγκαία και παρακαλείστε για τυχόν περαιτέρω λήψη μέτρων για την ασφάλεια των σχολικών μετακινήσεων και εκδρομών.>>
  Μπορεί να είναι εικόνα βαν
  Η ομάδα του Καφενείου
  Η ομάδα του Καφενείου
  Το ΚΑΦΕΝΕΙΟ δημιουργήθηκε με σκοπό κάθε αναγνώστης να μπορεί να διαβάσει όλα τα νέα της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, να ενημερωθεί για δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και να βρεί όλες τις ειδήσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον κόσμο, τα αθλητικά και την ΑΕΚ, το lifestyle, την τεχνολογία και το gaming καθώς και όλες τις επιστημονικές εξελίξεις που τον αφορούν.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα