Γράφει ο

Ο Κυβερνήτης της Αμερικανικής πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου πρόκειται να τιμηθεί με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την συμβολή του στην προσπάθεια ανέγερσης και λειτουργίας του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στην στην βάση του Νέου Εμπορικού Κέντρου, δηλαδή του ουρανοξύστη που στέκει στην θέση των δίδυμων πύργων που καταστράφηκαν στο ολοκαύτωμα του 9/11 (11 Σεπτεμβρίου 2001).

Ο νέος Ναός του Αγίου Νικολάου θα έχει αρχιτεκτονική βασιζόμενη σ’αυτήν της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, και αυτή θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή Κυκλαδίτικη νησιωτική αρχιτεκτονική του κατεστραμμένου Ναού, ο οποίος ήταν αξιοσημείωτα το μόνο κτίριο που καταστράφηκε κατά το ολοκαύτωμα πλην των ίδιων των δίδυμων πύργων. Οι εργασίες ανέγερσης έχουν ήδη ξεκινήσει, και σχετικές πληροφορίες και περιηγήσεις στο τωρινό εργοτάξιο και τον μέλλοντα ναό δίνει η επίσημη ιστοσελίδα του σχεδίου ανέγερσής του https://www.stnicholaswtc.org/, όπου τα φιλοδωρήματα γίνονται ευπρόσδεκτα.

Η τελετή της απονομής του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου 2016 στο ξενοδοχείο Marriot Marquis της Νέας Υόρκης, και το βραβείο στον Άντριου Κουόμο θα απονείμει το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και θα το επιδώσει ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ.κ. Δημήτριος, ως Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, βοηθούμενος από τον Διοικητή του Τάγματος των Αρχόντων Δρ. Αντώνιο Λυμπεράκη.

Ο τελευταίος δήλωσε ότι «για τους Χριστιανούς και μη Χριστιανούς ανά τον κόσμο η στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα από τα πλέον σπουδαία οικοδομήματα στον κόσμο. Τώρα, με την ανοικοδόμηση του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Εμπορικό Κέντρο, το Δυτικό Ημισφαίριο θα αποκτήσει την δική του μικρή «Αγία Σοφία», ως μία αληθινή μαρτυρία της Ελληνικής Ορθόδοξης Πίστης μας και της Μητρός Εκκλησίας μας Κωνσταντινουπόλεως, καθώς επίσης και ως σύμβολο της θρησκευτικής ελευθερίας του οποίου η λάμψη θα λάμπει σ’ολόκληρο τον κόσμο. Κι αυτό το οφείλουμε στον κυβερνήτη κ. Άντριου Κουόμο, ο οποίος είναι ο πλέον άξιος για να λάβει το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής, «ο κυβερνήτης κ. Άντριου Κουόμο, ο οποίος είναι ο δυναμικός υποστηρικτής της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία εξασφάλισης της συμφωνίας με τη Λιμενική Αρχή Νέας Υόρκης – Νέας Ιερσέης αναφορικά με την επανοικοδόμηση και ανάσταση του Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού και εθνικού προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, στο Εμπορικό Κέντρο, ο οποίος καταστράφηκε από τα τρομοκρατικά πλήγματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001».

Το 2012 ο τιμώμενος με το βραβείο είχε πει στην Αρχιεπισκοπή, «επιτρέψτε μου να σας πω τούτο για τον ναό του Αγίου Νικολάου, σας συγχαίρω γ’ αυτό που έχετε κάνει, ο Αρχιεπίσκοπος είναι πολύ ευγενικός, αλλά εγώ κάνω αυτό που οφείλω να κάνω, κάνω τη δουλειά για την οποία εκλέχτηκα να κάνω».

«Αλλά η μάχη που δώσατε για τον Άγιο Νικόλαο επί μία δεκαετία είναι αξιοσημείωτη. Αντιμετωπίσατε κάθε εμπόδιο, σας ελέχθη «όχι» πολλές φορές. Δώσατε μάχη εναντίον της γραφειοκρατίας αναρίθμητων κυβερνητών, αναρίθμητων διευθυντών της Λιμενικής Αρχής, αλλά δεν δεχθήκατε το «όχι» ως απάντηση και συνεχίσατε να επανέρχεστε κι αυτή είναι μία θαυμάσια ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας, οργάνωση, κινητοποίηση, άρνηση να παραδοθείτε, άρνηση να χάσετε. Κι αυτό που ήταν το πλέον ομορφότερο από όλα ήταν πως δεν επρόκειτο για σας, δεν ήταν για οικονομικό κέρδος, δεν ήταν για την προαγωγή κάποιου, αλλά ήταν η βασική πίστη της Ελληνικής Κοινότητας, που είναι κοινότητα και πίστη και φιλανθρωπία».

19145826682_6677734430
Η ανέγερση του Ιερού Ναού βρίσκεται σε εξέλιξη

banner-donate

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.