Μπάμπης Καραηλίδης: Τα χαμένα νιάτα

του Μπάμπη Καραηλίδη,
υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου | Συμπαράταξη Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών – Η πόλη της καρδιάς μας

Αγαπητοί φίλοι συμπολίτισσες και συμπολίτες, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας ακόμη αυτοδιοικητικής τετραετίας  στην οποία  οι νέοι του υ μας έμειναν στο περιθώριο. Αυτοί που στην ουσία έπρεπε να είναι σε θέση οδηγού, ξεχάστηκαν στην “γαλαρία” από την διοίκηση της διοικητικής μιζέριας του δημάρχου Γιάννη Βούρου. Μαζί βέβαια με αυτούς, όπως είναι φυσικό, στο περιθώριο μπήκαν επίσης τα προβλήματα τους, οι αγωνίες  τους, οι ανάγκες τους, οι ανησυχίες τους, αλλά το χειρότερο: οι χρήσιμες απόψεις, οι πρωτοπόρες ιδέες και η δυναμική τους. 

Η νέα γενιά ,της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της πνευματικής αναγέννησης, αγνοήθηκε προκλητικά από την απελθούσα δημοτική αρχή, σε μια εποχή που η συμμετοχή και η συμβολή της θα ήταν καθοριστική και απαραίτητη.

Αντί οι νέοι μας της πόλης μας να είναι συν-δημιουργοί και συν-διοργανωτές του τος της πόλης αλλά και του δικού τους,  παρέμειναν απρόσμενα και εσκεμμένα  κομπάρσοι στην ταινία  “Τα χαμένα νιάτα” αποκλειστικής σκηνοθεσίας του Κου Βούρου και του τοπικού θιάσου του.

Οι νέοι μας δεν “χρησιμοποιήθηκαν πουθενά” και δεν ρωτήθηκαν για τίποτα ,αν και θα έπρεπε να έχουν κυρίαρχο ρόλο στην αναδόμηση και την πρόοδο του δήμου μας. Για να είχε γίνει όμως αυτό θα έπρεπε προηγουμένως να έχει δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα τους είχε εμπνεύσει, που θα τους είχε ενεργοποιήσει και θα τους δώσει το κίνητρο της συμμετοχής και της συν-απόφασης. 

Οι τομείς που θα μπορούσε και θα έπρεπε να συμμετέχουν και να προσφέρουν οι νέοι μας είναι  πολλοί, ποικίλοι και ουσιαστικοί.

Θα μπορούσαν να έχουν άποψη και  να λαμβάνουν μέρος  σε οικολογικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε σχέση με το περιβάλλον ,το πράσινο ,την καθαριότητα τον διαχωρισμό απορριμμάτων κλπ ,που θα είχαν σαν στόχο να τους ευναμώσουν την οικολογική συνείδηση και την τολογική τους κουλτούρα. Μην ξεχνάμε ότι αυτοί είναι που θα δώσουν την μεγάλη μάχη για να σώσουν τον πλανήτη από τις εγκληματικές επιπτώσεις της οικολογικής αδιαφορίας της προηγούμενης γενιάς.

Οι νέοι μας θα μπορούσε και θα έπρεπε να συνδιοργανώνουν και να συμμετέχουν, σε μαζικές εθελοντικές πράξεις και κοινωνικές παρεμβάσεις  αλληλεγγύης  έτσι ώστε να αποκτούν εθελοντική συνείδηση αλλά και να κοινωνικοποιούνται έτσι ώστε να λαμβάνουν το μήνυμα  “εμείς” και όχι “εγώ”  όπως τους προτρέπουν κάποιες ξενόφερτες δυτικές κουλτούρες του διαδικτύου και όχι μόνο.

Οι νέοι μας θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν άποψη για τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.

 Η διοίκηση του δήμου και ο δήμαρχος σαν άνθρωπος της τέχνης θα έπρεπε να ωθεί, να προτρέπει και να παροτρύνει  τους νέους έτσι ώστε να δημιουργούν θεατρικές ομάδες ,μουσικά σχήματα, ψυχαγωγικά events, εκθέσεις βιβλίου  ζωγραφικής ,γλυπτικής χειροτεχνίας κλπ. Με αυτό τον τρόπο θα δίνονταν διέξοδος  και βήμα σε πολλούς νέους του δήμου μας  που έχουν έφεση και ταλέντο για να εκφραστούν και γιατί όχι να μεγαλουργήσουν αργότερα επαγγελματικά.(για τον δήμαρχο και τους επιτελείς του πολιτισμός σημαίνει διοργάνωση συναυλιών με γνωστά αλλά ξενόφερτα ονόματα της νύχτας ) λυπάμαι που το λέω αλλά αυτό αποτελεί τρανή απόδειξη παντελούς έλλειψης πολιτιστικού ερείσματος και κουλτούρας. 

Οι νέοι μας θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχουν συμμετοχή σε φιλοζωικές ομάδες και δράσεις που θα είχαν σαν στόχο την βοήθεια και την προστασία των αδέσποτων αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της φιλοζωίας. Οι νέοι μας δικαιούνται και επιβάλλετε να συμμετέχουν σε ομιλίες και εκδηλώσεις λέγοντάς μας την άποψή τους για το σοβαρό θέμα του σχολικού εκφοβισμού(Bullying) για την ενδοοικογενειακή βία ,την σεξουαλική κακοποίηση και για την οπαδική βία ,φαινόμενα που μαστίζουν την νέα γενιά αλλά και εν γένει την σύγχρονη κοινωνία.

Το ζήτημα του διαρκούς  επαγγελματισμού προσανατολισμού, της επαγγελματικής αποκατάστασης και της εξασφάλισης ενός καλού επιπέδου διαβίωσης είναι επίσης ένα κυρίαρχο θέμα για την ζωή και το μέλλον των νέων που θα έπρεπε να ακούσουμε τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους.

Όπως βλέπουμε λοιπόν υπάρχουν αυτοί οι ουσιώδεις και σίγουρα και άλλοι πολλοί  εξίσου σοβαροί τομείς ,στους οποίους οι νέοι του δήμου μας θα έπρεπε και θα επιβάλλονταν να δώσουν το στίγμα τους και να λάμψουν με την παρουσία τους.

Δυστυχώς όμως  η απούσα δημοτική αρχή του Κου Βούρου και των λοιπών συγγενών τους το στέρησαν. όμως στα στερνά, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, τους κλείνουν πονηρά το μάτι για να τους στηρίξουν εκλογικά. 

Η απουσία όμως των νέων από αυτούς τους τομείς ,αλλά και η μη συμμετοχή τους στην χάραξη της αυτοδιοικητικής πολιτικής των επόμενων χρόνων  είναι οι λόγοι για τους οποίους η νεολαία αισθάνεται αποστροφή αλλά και απογοήτευση και  θα τους γυρίσει ταπεινά την πλάτη.

Η νεολαία μας είναι παιδιά μας, είναι το αύριο της πόλης και της χώρας μας, θέλουν να είναι πρωταγωνιστές στην ζωή τους και όχι κομπάρσοι.

Όσοι το γνωρίζουμε και το ασπαζόμαστε ,θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για τους δώσουμε το κίνητρο να πετάξουν ψηλά. 

ΓΙΑΤΊ ΕΊΝΑΙ ΥΠΟΧΡΈΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΉΚΟΝ ΜΑΣ  

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.