Δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς άδεια από την εργασία τους, για να ενημερωθούν για τη σχολική επίδοση των παιδιών τους;

0
122

Σύμφωνα με το α. 9 του ν. 1483/ 984 οι γονείς που εργάζονται και έχουν ηλικίας μέχρι δεκαέξι (16) χρόνων, τα οποία φοιτούν σε σχολεία στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένου του νηπιαγωγείου, δικαιούνται  να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη ημέρα από την τους προκειμένου να επισκεφτούν το σχολείο των παιδιών τους για την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης. Το δικαίωμα της άδειας αυτής, έχουν και οι θετοί γονείς.

Η διάρκεια της άδειας  μπορεί να φθάσει μέχρι και τις τέσσερις (4) ημέρες κάθε έτος, ανεξάρτητα από το πλήθος των παιδιών ακόμη και αν πηγαίνουν σε διαφορετικά σχολεία και είναι άδεια με αποδοχές, ενώ δεν συμψηφίζεται με τις άλλες άδειες που δίνονται στους εργαζόμενους για οποιοδήποτε λόγο.

Σύμφωνα με  την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση 2008 – 2009 άρθρ. 4, η άδεια απουσίας για παρακολούθηση της σχολικής πορείας των παιδιών ορίζεται σε 4 τέσσερις ημέρες το χρόνο για κάθε παιδί και χρήση κάνει ο ένας από τους δύο γονείς.

Η άδεια χορηγείται στον εργαζόμενο γονέα, ανεξάρτητα αν ο/η σύζυγος εργάζεται ή όχι έξω από το σπίτι και ανεξάρτητα από τον αριθμό ατόμων που απασχολούνται στην επιχείρηση.

Η άδεια αυτή χορηγείται στα πλαίσια της καλής πίστης, το χρονικό διάστημα απουσίας εξαρτάται κάθε φορά από τα πραγματικά περιστατικά (π.χ. απόσταση από το σχολείο) και δεν είναι δυνατό να δοθεί σε εποχή που δεν λειτουργεί το σχολείο, ή για δύο συνεχόμενες ημέρες, ενώ ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον γονέα- εργαζόμενο προσκόμιση βεβαίωσης από το σχολείο για την παρουσία του γονέα εκεί κατά το χρονικό  διάστημα της άδειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.