«Βουλή» θύμισε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

0
51

Παραβρέθηκαν εκτός του υπ. Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της ΝΔ, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο ΓΓ του ΚΚΕ και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων παραβρέθηκε το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου στην ετήσια γενική συνέλευσή της, ενώ όλες οι πλευρές άφησαν αιχμές για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης, τη σύσταση νέας δικαστικής Ένωσης, κ.λ.π.


Με την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, σχεδόν όλων των αρχηγών κομμάτων και με την παρουσία εκατοντάδων δικαστών και εισαγγελέων πραγματοποιήθηκε σήμερα η τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης των Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής,
ο πρόεδρος της ΝΔ, , η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης,
o πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και Ξένη Δημητρίου, αντίστοιχα, οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Νικόλαος Παρασκευόπουλος, πρώην πρόεδροι και εισαγγελείς, πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, πρόεδροι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.

Σταύρος Κοντονής

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, τόνισε ότι «όπου υπάρχει κοινό μέτωπο η διαφθορά και η διαπλοκή θα ηττηθούν κατά κράτος», ενώ εξήγγειλε την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, κάτι που αποτελεί δέσμευση για την κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι νομοθετικά η Δικαστική Αστυνομία έχει συσταθεί εδώ και δεκαετίες και η υλοποίησή της έχει εξαγγελθεί από πολλές κυβερνήσεις κατά το παρελθόν.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κοντονής απευθύνθηκε στους δικαστές και τους εισαγγελείς, σημειώνοντας με σαφήνεια πως οι πραγματικοί κίνδυνοι για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη προέρχεται από διαδίκους, οικονομικούς παράγοντες και ποδοσφαιρικές ομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι τυχόν συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών, έστω κι αν εμφανίζονται επιλύονται και κρίνονται πάντα από τον λαό.

«Παρεμβάσεις από διαδίκους και οικονομικούς παράγοντες, ακόμα και ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της Δικαιοσύνης αποτελούν εστίες παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντονής, προσθέτοντας: «όλοι αυτοί διαθέτουν μηχανισμούς χειραγώγησης στη δικαστική συνείδηση και ανεξαρτησία προκειμένου να την κατευθύνουν. Αυτοί είναι οι σημαντικοί κίνδυνοι και όχι οι συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών. Κι αν υπάρχουν τέτοιες, θα αποδοθούν ευθύνες από τον λαό. Ούτε κράτος δικαστών, όπως πολλοί δολίως λένε θα υπάρξει, ούτε η Δικαιοσύνη θα γίνει υποχείριο της κυβέρνησης», παράλληλα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση σε θέματα διαφθοράς.

«Μας κάνουν μαθήματα εντιμότητας και μάλιστα καταθέτουν προτάσεις. Είναι δικαίωμά τους. Το αμείλικτο όμως ερώτημα παραμένει. Γιατί δεν τα έπραξαν αυτά 30 χρόνια. Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα που έλαμψαν στο πολιτικό στερέωμα δεν πήραν αυτές τις πρωτοβουλίες και κρούουν θύρες ανοικτές παραπληροφορώντας» αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνοντας την κριτική του στην αξιωματική αντιπολίτευση και ειδικώς στις πρόσφατες προτάσεις της για τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής.

Ακόμη, ο  υπουργός Δικαιοσύνης αφού αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη, επεσήμανε ότι οι δικαστές έχουν συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, σημειώνοντας με νόημα πως «η διαπλοκή θα ηττηθεί η διαπλοκή ηττήθηκε» ενώ αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις τόνισε «ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων είτε συμφωνεί είτε όχι».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο της Δικαιοσύνης κάνοντας λόγο για σωρεία παρεμβάσεων, υποβάθμιση της Δικαιοσύνης ακόμα και στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών προσωπικά αλλά και από τρομοκρατικές οργανώσεις. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει «να πληγεί η Δικαιοσύνη από την πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης, καθώς πλέον, όπως είπε έχουμε φαινόμενα και καθεστώς τρομοκρατίας δικαστήκαν, ειδικά το τελευταίο διάστημα, με κίνδυνο της ζωής τους, στοχοποίησης τους ακόμα και από τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς, υπονομεύει τη δικαιοσύνη και δημιουργεί  κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία.  Θα λάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να αναχαιτιστούν φαινόμενα σωρείας κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις, να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Πολάκης, να μπεί τέλος σε σχέδιο απαξίωσης της Δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων. Είναι αδιανότητο ο πρωθυπουργός να συναντάται με την ηγεσία της Δικαιοσύνης την παραμονή μιας σημαντικής απόφασης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα πραγματικά προβλήματα της Δικαιοσύνης, αποκλείοντας κάθε δυνατότητα ρύθμισης για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών, λέγοντας πως μια τέτοια συζήτηση είναι  «άκαιρη» και μόνο στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί.

Εξάλλου, η ΝΔ σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του ωραρίου των δικαστηρίων, αλλαγής του τρόπου επιλογής των πρόεδρων των ανωτάτων δικαστηρίων κ.λπ.

Φώφη Γεννηματά

H  πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράτασης, Φώφη Γεννηματά, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το έργο της στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας τον λόγο του υπουργού, «διχαστικό, δηλητήριο σε μια εποχή που όπως είπε, «ολοι πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική και εκείνοι που έδεσαν τη χώρα για εκατό χρόνο στους δανειστές της».

Ακόμη, ανέφερε  οτι «μιλούν αυτοί που έχουν τοποθετήσει στη θέση του υπουργού, τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ επί ΝΔ» κάνοντας λόγο «για χαραμάδες για ενδεχόμενες εκτροπές, με παράκαμψη των συνταγματικών κανόνων και την εργαλιοποίηση της δικαιοσύνης για την επίτευξη πολιτικών στόχων».

Η κυρία Γεννημάτα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μεθοδεύσεις αυτές δεν θα περάσουν». «Είμαστε πολλοί αυτοί που είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στηρίζοντας τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», τόνισε ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της δικαιοσύνης και των δικαστών.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού έκανε αναφορά στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας τόνισε πως «δεν ταυτίζουμε το θεσμό της Δικαιοσύνης με τους δικαστές και τους εισαγγελείς. Όλους εσάς που εργάζεστε και αντιμετωπίζετε τις συνέπειες της αντιλαικής  πολιτικής. Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε δίκαιο αίτημά σας. Ο κ. Κουτσούμπας, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο της Δικαιοσύνης, στηλιτεύοντας τη στάση του πρωθυπουργού που δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις», γεγονός που το χαρακτήρισε απαράδεκτο και εκδήλωσε την αντίθεςή του σε ενδεχόμενη διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση των ανώτατων από τους λοιπούς δικαστές.

«Εφαρμόζουν τη γνωστή πρακτική του διαίρει και βασίλευε. Το αίτημα ανώτατων δικαστών για την αύξηση του ορίου ηλικίας, πρόσθεσε  δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα δικαστών και εισαγγελέων».

Χριστόφορος Σεβαστίδης

Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης ξεκίνησαν με την κεντρική ομιλία του πρόεδρου της  ΕΔΕ Χριστόφορου Σεβαστίδη, ο οποίος κατ΄ αρχάς, επανέλαβε την αντίθεση της Ένωσης στην ίδρυση της νέας «διασπαστικής» όπως τη χαρακτήρισε Ένωση Ανωτέρων και Ανωτάτων Δικστικών Λειτουργών, ενώ επισήμανε την αντίθεσή του στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, κάτι με το ισχύον Σύνταγμα δεν μπορεί να γίνει.

Μάλιστα, τόνισε ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης είναι αντισυνταγματική, δηλαδή είναι «στρέβλωση του νοήματος του Συντάγματος». Δεν παρέλειψε ο κ. Σεβαστίδης να τονίσει ότι έφτασε η ώρα να πάψουμε πια να αποτελούμε τον αδύναμο κρίκο, το σάκο του μποξ που δέχεται αδικαιολόγητες επιθέσεις και μάλιστα πολλές φορές στην ίδια την ηθική μας υπόσταση».

Ακόμη, ο κ. Σεβαστίδης άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, κυρίως ως προς τη  δημόσια τοποθέτηση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου για παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών παρά τη σαφή συνταγματική απαγόρευση.

Κάλεσε μάλιστα να λάβουν θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα όλα τα πολιτικά κόμματα η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι επιστημονικοί φορείς.

Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης συνεχίζονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.