Ενσυναίσθηση: Ο σημαντικότερος παράγοντας για την υγεία των σχέσεων

0
358

Το πιο συνηθισμένο «αγκάθι» στις ανθρώπινες σχέσεις είναι το να μην υπάρχει η διάθεση να μπει ο ένας στα παπούτσια του άλλου. Όλοι οι θεραπευτές ζεύγους και φυσικά οι περισσότεροι άνθρωποι ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό και καλούμαστε να κατανοήσουμε και να καταδείξουμε γιατί η ενσυναίσθηση είναι τόσο σημαντική και πως αυτή επιτυγχάνεται.

Τι εννοούμε με τον όρο Ενσυναίσθηση;

Δεν πρέπει να την συγχέουμε με την λεγόμενη «συμπάθεια», η οποία αφορά την ικανότητα να συμπάσχουμε στις δυσκολίες των ανθρώπων. Η Ενσυναίσθηση έχει να κάνει με την δυνατότητα μας να συνδεθούμε και να κατανοήσουμε τα συναισθήματα του ανθρώπου με τον οποίο σχετιζόμαστε.

Γιατί η Ενσυναίσθηση είναι τόσο σημαντική;

Νομίζω, πως είναι αυτονόητο το γεγονός ότι όλος ο κόσμος θα ήταν ευτυχισμένος, εάν υπήρχε σε μεγάλο βαθμό μπολιασμένη μέσα μας η ενσυναίσθηση.

Γιατί αυτή:

  • Γεφυρώνει τα χάσματα. Πολλές σχέσεις διαλύονται, επειδή κανένας δεν μπορεί να καταλάβει και να αποδεχθεί αυτό που πρεσβεύει ο άλλος. Οι απόψεις αντιμετωπίζονται απειλητικά και ως κάτι «εξωγήινο». Οι αφορμές πολλές και η διαφορετικότητα δεδομένη.

  • Βοηθά να δίνεται η απαιτούμενη προσοχή. Πόσο σημαντικό είναι στις συζητήσεις, που γίνονται να δίνει ο ένας στον άλλο την απαραίτητη προσοχή σε αυτά, που εκφράζει. Πως θα καταλάβεις, εάν δεν ακούσεις και αν δεν επικεντρωθείς; Πως θα κατανοήσεις την ανάγκη του άλλου, εάν δεν αφιερώσεις ουσιαστικό χρόνο να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει;

  • Αποφέρει θετικότητα στην σχέση. Όσο δύσκολα κι αν είναι αυτά, που έχουν δύο άνθρωποι να αντιμετωπίσουν, όταν μπορείς να μπεις στην θέση του άλλου, λύνονται και πιο εύκολα, πιο γρήγορα και δίνει περισσότερες πιθανότητες σε μία αίσια έκβαση των καταστάσεων.

  • Ενισχύει την αρετή της Υπομονής: Πόσα δηλητηριώδη λόγια εξαπολύονται και πόσες άστοχες και ανούσιες κινήσεις γίνονται, όταν δεν έχει κάποιος καλλιεργήσει την αρετή της υπομονής. Η ψυχραιμία πάντα βοηθά στο να υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα και περιορίζει αρκετά τις πιθανότητες λάθους.

  • Βοηθά στο να δουλέψει κανείς πάνω στα ελαττώματα του. Όταν ο άλλος σου καθρεφτίζει κάτι, που τον ενοχλεί για παράδειγμα σε σένα, σου δίνεται η ευκαιρία να το αναγνωρίσεις πιο εύκολα και να το δουλέψεις, για να το στρογγυλέψεις σαν χαρακτηριστικό και να το κάνεις πιο λειτουργικό πάνω από όλα και για τον ίδιο σου τον εαυτό.

Πως επιτυγχάνεται η Ενσυναίσθηση;

Βασική προϋπόθεση για να καταφέρει κάποιος να αναπτύξει αυτή την ικανότητα είναι η αυτεπίγνωση. Επίσης, είναι εκ των ων ουκ άνευ η αποδοχή της διαφορετικότητας ως κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Δεν είναι εύκολο να δεις με τα μάτια του άλλου, εάν δεν έχεις μέσα σου συμφιλιωθεί με την μεγάλη αλήθεια της ζωής: ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας, αλλά μπορούμε πάντα να βρίσκουμε την «χρυσή τομή» στα πράγματα από την στιγμή που νιώθουμε ότι δεν κινδυνεύει η ατομικότητα μας.

Κανένας δεν καπελώνεται με την Eνσυναίσθηση, γιατί η κατανόηση δεν απαιτεί την υποχώρηση και την ανοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.