Επανεκκίνησε η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής

Γράφει ο

kitis-kostas

Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., το 95% των μετοχών της οποίας κατέχονται από την Καναδική εταιρία Eldorado Gold και το υπόλοιπο 5% από την εταιρία κατασκευής και διεξαγωγής έργων του Γιώργου Μπόμπολα ΕΛΑΚΤΩΡ, επανεκκίνησε την εξόρυξη χρυσού στο χρυσωρυχείο των Σκουριών Χαλκιδικής, μετά από έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργού Παναγιώτη Σκουρλέτη της Τεχνικής Μελέτης που σύνταξε η εταιρία, ακολουθώντας την απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο είχε προσφύγει.

Οι εργασίες εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές είχαν διακοπεί τον περασμένο Ιανουάριο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για την αυθόρμητη εκτέλεση του έργου από την εταιρία χωρίς να πληρούνται βασικές νομικές και τυπικές διαδικασίες και προϋποθέσεις αδειοδότησης και έγκρισης του κράτους και των τοπικών αρχών. Επιπλέον η εταιρία είχε κατηγορηθεί ότι πραγματοποίησε το δειγματοληπτικό πείραμα για την διαδικασία τήξης του χρυσού σε εργαστήριο στην Φινλανδία, αντί για να γινόταν επί τόπου για λόγους προσαρμογής της περιβαλλοντολογικής μέριμνας στις ίδιες συνθήκες, κάτι το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα προβλεπόταν από την σύμβαση λειτουργίας του έργου.

Το κόστος συντήρησης του εργοταξίου και της εκπλήρωσης των περιβαλλοντολογικών προϋποθέσεων και απαιτήσεων κατά αυτό το ανήλθε για την εταιρία σε ένα εκατομμύριο δολλάρια τον μήνα. Οι εργασίες τώρα θα επικεντρωθούν σε διάνοιξη υπόγειας σήραγγας για την εξόρυξη του χρυσού, και σε επιπρόσθετες επιφανειακές κατασκευές για κάθε μία από τις οποίες χρειάζονται επιμέρους αδειοδοτήσεις. Η εταιρία είχε επενδύσει στο χρυσωρυχείο των Σκουριών συνολικά μέχρι το 2012, 450 εκατομμύρια δολλάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.