Η Λυδία Κονιόρδου επισκέφθηκε σήμερα το Ναύπλιο και τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ναυπλίου, ένα ιστορικό κτήριο στο οποίο διαδραματίστηκαν πολλά γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας, το οποίο χρήζει άμεσης συντήρησης, καθώς οι οροφές του και οι αγιογραφίες που βρίσκονται ζωγραφισμένες εκεί κινδυνεύουν άμεσα από τις φθορές του χρόνου και το νερό της βροχής που εισέρχεται από τα κεραμίδια της σκεπής, απειλώντας τον με κατάρρευση.

Ο ιστορικός ναός αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε πολύ ασταθή και επικίνδυνη κατάσταση και χρήζει άμεσα συντήρησης για την αποφυγή της κατάρρευσης του καθώς κινδυνεύουν από την υγρασία τόσο οι αγιογραφίες και τοιχογραφίες του όσο και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που απειλεί με ηλεκτροπληξία.

Μέσα στην Μητρόπολη, κάτω από την σκεπή που σχηματίζει θόλο, βρίσκεται ζωγραφισμένος πίνακας του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που αποτελεί έργο ανεκτίμητης αξίας, με υπόμνημα γραμμένο στην ελληνική από τον Έλληνα ερμηνευτή του διάσημου Ιταλού ζωγράφου του μεσαίωνα. Εφαπτόμενο δε κτήριο προς τον ναό αποτελεί το Ενετικό το οποίο επίσης κινδυνεύει.

Ο ναός έχει υποστεί νεροποντή τον περασμένο Νοέμβριο μετά από την οποία προσκλήθηκε στο Ναύπλιο η και εντάθηκαν οι πιέσεις για την συντήρησή του, συμπεριλαμβανόμενης έκκλησης από τον ιερέα του ναού, καθώς η ήδη δρομολογημένη μελέτη έχει καθυστερήσει την εφαρμογή της λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

Με την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ναύπλιο η κ. Λυδία Κονιόρδου, είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί απ’ευθείας από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου, σε συνάντηση που είχαν στην έδρα της Εφορείας παρουσία του βουλευτή Γιάννη Γκιόλα. Στην συνέχεια περιηγήθηκε στα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος του Ναυπλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.