Έρχεται πρόγραμμα για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

59

Πρόγραμμα για την της αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών μέσα στο 2022, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – τι χαρακτηριστικά αναμένεται να έχει.

Μεταξύ των μέτρων για την ακρίβεια που ανακοίνωσε ο είναι κι το πρόγραμμα για ηλεκτρικών συσκευών παλιών και συνήθως ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» μέσα στο 2022, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές μέχρι σήμερα οι λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ είπε ότι «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα τρέξει το πρόγραμμα». Επίσης, τόνισε ότι έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του φιλόδοξου αυτού προγράμματος.

Στόχος σύμφωνα με τον υπουργό είναι όλα τα σπίτια «να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, ώστε να μειώσουμε και το κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε το περιβάλλον και να έχουν οι πολίτες μια πολύ καλύτερη οικοσκευή στο σπίτι τους».

Οι κρίσιμες λεπτομέρειες είναι τα κριτήρια τα οποία θα τεθούν, αν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια στην αλλά και αν θα μπει ηλικιακό όριο στις συσκευές που θα αντικατασταθούν και ποιες θα είναι αυτές οι συσκευές που θα επιδοτεί το πρόγραμμα.

Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Μια άποψη σχετικά με αυτές τις λεπτομέρειες δίνει το αντίστοιχο πρόγραμμα που τρέχει εδώ και κάποιες μέρες στην Κύπτο. Εκεί το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά στα ευάλωτα νοικοκυριά. Κάτι που σημαίνει πως έχουν τεθεί εισοδηματικά κριτήρια.

Η φτάνει τα 600 ευρώ ανάλογα με τις συσκευές. Οι συσκευές που μπορούν να αντικατασταθούν είναι: ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και κλιματιστικά, ενώ οι δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν μέχρι πέντε συσκευές και πιο συγκεκριμένα, μέχρι τρία κλιματιστικά, ένα πλυντήριο και ένα ψυγείο.

Υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια που θα αντικατασταθούν οι παλιές συσκευές θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και το 50%.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της επιδότησης αντικατάστασης στην Κύπρο είναι μεταξύ άλλων:

  • του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • δημοσίου βοηθήματος από Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας
  • βοηθήματος βαριάς αναπηρίας
  • επιδόματος φροντίδας σε παραπληγικά και τετραπληγικά άτομα
  • χορηγίας σε τυφλούς
  • Χαμηλοσυνταξιούχοι
  • Πολύτεκνες ή πενταμελείς οικογένειες

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.