Η τοποθέτηση του Ν. Σερετάκη για τον απολογισμό του 2021

Έστησε στον τοίχο τον Κοπελούσο ο Ν. Σερετάκης

 Έχουμε τη δύναμη να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις

Τα βασικά στοιχεία των εξελίξεων είναι αναμφίβολα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, που κινείται σε κατεύθυνση κλιμάκωσης, με ενίσχυση του κινδύνου γενίκευσής του,  αλλά και η γενικότερη όξυνση των ανταγωνισμών, τόσο ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο (ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ) με το υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό (Ρωσία, Κίνα), όσο και στο εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών, ειδικά αυτών της ΕΕ. Ταυτόχρονα είναι σοβαρό το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης στην Ευρωζώνη με βαριές συνέπειες για τη χώρα μας.

Οι λαοί ήδη πληρώνουν, άλλοι με το αίμα τους και άλλοι και με το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος, τον πόλεμο, τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», τους ανταγωνισμούς του μοιράσματος της «πίτας» των ενεργειακών πηγών.

Στη χώρα μας ενισχύεται η λαϊκή δυσαρέσκεια, εκδηλώνεται αμφισβήτηση για την εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανονατοϊκά σχέδια.  Στους κόλπους της αστικής τάξης εκδηλώνεται προβληματισμός  για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, για την ευρύτερη συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στη βάση της. Κλιμακώνεται ο αυταρχισμός, η καταστολή και ο αντικομουνισμός καθώς το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να οργανώσει και να δώσει προοπτική στη λαϊκή πάλη

Μέσα στο 2021 ψηφίστηκαν συνολικά 111 νέοι νόμοι, σε πάρα πολλούς εκφράστηκε η στρατηγική συμφωνία των αστικών κομμάτων σ.  Ξεχωρίζουν ο άθλιος νόμος Χατζηδάκη και η υπογραφή της επικίνδυνης ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας  όπου η ΝΔ ολοκληρώνει την προεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον απεργοκτόνο νόμο του 2018 και τους εναγκαλισμούς με τον διαβολικά καλό Τράμπ .

Με αυτή την προίκα του 2021 συνεχίζει η αντιλαϊκή επέλαση και φέτος. Μόλις χτες από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν από κοινού τη μονιμοποίηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα» με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βρούτση να ευχαριστεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την θετική τους ψήφο και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ Αλεξιάδης να δηλώνει ότι «είναι καλή ευκαιρία αυτό το νομοσχέδιο για να δείξουμε και μια διάθεση συναίνεσης»…

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έδειξαν όμως ότι μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους αν πάρουν «διαζύγιο» από το δηλητήριο της αναμονής, από την παγίδα της αναζήτησης δήθεν προοδευτικών λύσεων, αν πολλαπλασιαστούν οι εστίες της διεκδίκησης.  Οι δεκάδες χιλιάδες  χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις μεγάλες απεργίες του 2021, στις απεργίες της «e-food», των λιμενεργατών της COSCO, σε μεγάλους κλάδους, η λαϊκή αυτενέργεια των πυρόπληκτων  έκαναν σύνθημα προοπτικής το «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Ξεκάθαρος πλέον ο αντιλαϊκός σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής ΝΔ-ΚΙΝΑΛ

  • ·   Προώθηση της παράδοσης του Ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτη με επιστρατεύοντας κάθε μέσο: σοβαρές παρατυπίες, απειλές και ασφυκτικές πιέσεις  σε εργαζόμενους, μηνήσεις κατά του σωματείου, φίμωση δημοτικού συμβουλίου. Η ιδιωτικοποίηση της ανταποδοτικής υπηρεσίας του ηλεκτροφωτισμού υπόσχεται εγγυημένα κέρδη. Για αυτό κάθε λίγο και λιγάκι βλέπουμε παρεμβάσεις που διευκολύνουν την εκχώρησή της σε ιδιώτες (νόμος Ραγκούση -τέως ΠΑΣΟΚ νυν ΣΥΡΙΖΑ-, αναπτυξιακός νόμος 2019 της ΝΔ)
  • ·     Επιχείρηση μετατροπής του Άλσους σε πάρκο εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Λιγότερο δάσος, περισσότερες μπίζνες, αυτή είναι η κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής με την συναίνεση και των άλλων δυνάμεων.
  • ·         Εγκληματική διαχείριση της πανδημίας αφήνοντας στο έλεος της τους εργαζόμενους του Δήμου, χωρίς ΜΑΠ , αδιαφορία για την κατάσταση στην ΠΦΥ κτλ
  • ·         Προώθηση προσαρμογών του αστικού ιστού στα επιχειρηματικά σχέδια: άρση των εμποδίων επιχειρηματικής δράσης στον προσφυγικό,  πάρτι εκατομμυρίων για την πάρτη ολίγων για τη λεγόμενη “Αστική ανάπλαση του κέντρου” με βάση «επιστημονική» μελέτη για το στάδιο… Καραϊσκάκη (!).
  • ·         Αποκαλυπτήρια της πλήρους γύμνιας της πολιτικής προστασίας και σε αυτόν τον κρίκο του αστικού κράτους. Δέκα ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στο κρύο στην περιοχή Απομάχων το Φλεβάρη του 21, για να μην θυμίσουμε την Αγία Μαρίνα όπου νεφροπαθής έμεινε 5 μέρες χωρίς ρεύμα 
  • ·         Τα θέματα των εργαζομένων στα αζήτητα: Κατά τον πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού δε ζητήθηκε καν η την κάλυψη  των κενών θέσεων που υπάρχουν ακόμα και σε αυτόν τον πετσοκομμένο ΟΕΥ. Απόλύσεις στο ΕΣΤΙΑ το Γενάρη του 2021, αξιοποιώντας την πάσα που της έδωσε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που όλες οι άλλες παρατάξεις και άρνηση ακόμα και συζήτηση για το θέμα . Κατά τα άλλα η Βούρου συνεχίζει στα της προηγούμενης για τις προσλήψεις στο πράσινο, δεν δίνει ο ανθυγιεινού που χρωστάτε στο πράσινο, άφησε ως έχει την  αθλιότητα στις εγκαταστάσεις του πράσινου, του γκαράζ, οι συνθήκες στα ΚΕΠ κοκ

Το όργιο αυταρχισμού και εργοδοτικής τρομοκρατίας δεν πέρασε!

Συνοδευτικό της αντιλαϊκής πολιτικής ήταν ο ορυμαγδός πιέσεων, απειλών, εκβιασμών προς εργαζόμενους του δήμου, επιθέσεων στη συνδικαλιστική δράση,  που έφτασε μέχρι την αγωγή κατά των εργαζομένων του Δήμου και του Σωματείου τους , την οποία καταχωρείτε ως επίτευγμα στον απολογισμό σας.προκειμένου να κάμψετε την αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού.

Είδαμε και άλλα: προέδρους του Δημοτικού Συμβουλίου  να κλείνουν μικρόφωνα , να αποβάλλουν  συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης, να διαλύουν πραξικοπηματικά συνεδρίαση για να μην βγει απόφαση, να παραβιάζουν κατάφωρα ακόμα και αυτόν τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εισακουστήκατε καθώς φαίνεται από τον κ Βορίδη και επενέβη η κυβέρνηση με την πρόσφατη διάταξη παραπέρα φίμωσης των Δημοτικών Συμβουλίων.

Ενόχλησαν το 2021τα πανό του σωματείου εργαζομένων για την Παλαιστίνη, ο κ Δήμαρχος  απαγόρευσε με φιρμάνι την ανάρτηση πανό και αφισών ενάντια στο έκτρωμα Χατζηδάκη στο  Δημαρχείο «στο πλαίσιο καθαριότητας της πόλης» και κατέβασε τα πανό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού. Την ίδια στιγμή  δεν ενοχλούν ποσώς οι παράνομες διαφημίσεις μέσα στο σχολικό γυμναστήριοκαλύπτει ο κ Δήμαρχος τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες με τους οποίους συναγελάζεται και φωτογραφίζεται.

Κοινωνική πολιτική: Αδιαφορία για τους παιδικούς σταθμούς, εξώσεις για τους

Σε ότι αφορά στην κοινωνική πολιτική, μάλλον θέλετε να ξεχάστε ότι τον Οκτώβρη αφήσατε χωρίς γάλα τους παιδικούς σταθμούς και  χωρίς ψωμί τα γεύματα των απόρων.

Παρεμπιπτόντως διαβάζουμε για άλλη μια χρονιά “Επισημαίνεται ότι από το έτος 2017 λειτουργούν δύο (2) βρεφικά τμήματα, συγκεκριμένα ένα στον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό Νέας Φιλαδέλφειας και ένα στον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό Νέας Χαλκηδόνας, χωρίς να υπάρχει σχετική αναθεωρημένη άδεια για τα δύο αυτά τμήματα. Για το γεγονός αυτό έχει ενημερωθεί πολλάκις προφορικώς και εγγράφως η διοίκηση του Δήμου.” Μήπως να το ονομάσουμε συνοδό έργο μπας και επιλυθεί;

Αφιερώνουμε στη Δημοτική Αρχή, αλλά και σε όλες τις άλλες παρατάξεις που συνέβαλλαν με την ψήφο τους, την καταγγελία κόλαφο της Δ ΕΛΜΕ για την έξωση τυφλού πολύτεκνου πρόσφυγα από τη Συρία, μαζί και πολλών άλλων στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

Σχολεία: δεν ξέρετε ούτε ποια είναι, πως να δείτε το χάλι τους…

Αν όμως για κάτι έκανε πράγματι γνωστή την πόλη το 2021 αυτό ήταν τα σχολεία μας. Παρεπιπτώντος τα συγχαρητήρια μας γιατί καθώς διαβάζουμε στον απολογισμό συνεχίζετε ανελλιπώς να συντηρείτε την ΕΠΑΣ, παρά το γεγονός ότι έχει πάψει να υφίσταται εδώ και 9 χρόνια. “Ξεχνάτε” και ένα νηπιαγωγείο αλλά μπροστά στην συνολική εικόνα απότελεί πταίσμα.

Εδώ ο κ Βούρος σε έγγραφο του της 18/10 προς απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης του ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι «στον Δήμο μας δεν λειτουργούν Τμήματα Προσχολικής Αγωγής σε χώρους άλλων σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.»  Και όπως είναι φυσικό εάν κανείς δεν βλέπει ή αγνοεί την ύπαρξη του 1ου Νηπιαγωγείου Νέας Φιλαδέλφειας που πλημμύρισε και αυτό μαζί με όλο το συγκρότημα πως είναι δυνατόν να ασχοληθεί μαζί του; Τα ίδια και για το 5ο Νηπιαγωγείο.

Οι εικόνες ντροπής σε ένα σχολικό συγκρότημα που απέχει μόλις 300 μέτρα από το Δημαρχείο και λίγα μέτρα παραδίπλα από τις εμβληματικότερες δημόσιες και όχι μόνο επενδύσεις στην ,  επιβεβαιώνει ότι οι λαϊκές ανάγκες δε χωράνε στο πάρτι εκατομμυρίων – που κατά τη ρήση του κ Λέκκα γίνεται στην περιοχή- για τα επενδυτικά και γενικότερα σχέδια του κεφαλαίου

Μαζί με το πλημμυρισμένο 2o Δημοτικό, 1ο Νηπιαγωγείο, 1o Γυμνάσιο και Λύκειο, είδαμε κάθε φορά που βρέχει νερά να τρέχουν από το ταβάνι του 6ου Νηπιαγωγείου, είδαμε και το σχολείο που επαίνεσε η κ Κεραμέως, 3ο Λύκειο, να μένει 3 βδομάδες δίχως ρεύμα! Είναι πράγματι το σχολείου του 21ου αιώνα που επιφυλάσσει ο καπιταλισμός για τα φτωχά λαϊκά στρώματα: χωρίς πόσιμο νερό οι βρύσες, με 3 λειτουργικές τουαλέτες, χωρίς κανένα σύστημα θέρμανσης. 

Παρεπιπτώντος δυστυχώς κατά πως φαίνεται  η κ. Υπουργός Παιδείας -την οποία υποδεχθήκατε μετά Βαϊων και κλάδων- αλλά δυστυχώς επισκέφθηκε το Δήμο μας μέρες που πάσχατε από αφωνία και δεν άκουσε κάτι για τα τραγικά προβληματα, ούτε καν για τους μαθητές  στο διπλανό σχολείο από εκείνο που επισκέφθηκε οι οποίοι πάγωναν εκείνες τις ημέρες από το κρύο.

Οι χώροι εκπαίδευσης δεν είναι οικόπεδα προς αντιπαροχή

Και με την ευκαιρία. Από που και ως που θεωρείτε οικόπεδά σας τους χώρους των σχολείων και τους τάζετε αριστερά και δεξιά; Εσείς που όταν είναι να γίνει με το στανιό μια εργασία στο πιο ταλαιπωρημένο συγκρότημα βρίσκετε κάθε απίθανη δικαιολογία περι του ιδιοκτησιακού και ότι άλλου.

Τώρα καταλαβαίνουμε καλύτερα γιατί  εξαιρέσατε τα σχολικά κτήρια των Ε.ΠΑΛ και του συγκροτήματος της ΡΕΝΩ γενικότερα από το δευτεροβάθμιο αντισεισμικό έλεγχο. Αυτό που σας απασχολεί είναι πως θα γκρεμιστούν μια ώρα αρχύτερα.

Η άποψη σας για τα ΕΠΑΛ, όπου φοιτούν παιδιά από κατ εξοχήν φτωχές λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενοι μαθητές καταγράφεται στην εικόνα τους, στο γεγονός ότι 3 χρόνια τώρα το 1ο ΕΠΑΛ παραμένει άστεγο, ότι έχει να πέσει πινελιά πάνω από 20 χρόνια στο Εργαστηριακό Κέντρο – ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα της Αττικής.

Από που και ως που λοιπόν διαφημίζει σε άσχετο τόπο και χρόνο ο κ Δήμαρχος ότι χώροι εκπαίδευσης θα γίνουν ότι άλλο; Γιατί δεν μαζεύει τους φορείς των δασκάλων, των καθηγητών, των γονιών, των μαθητών να τους εξηγήσει  τι  δρομολογεί πίσω από την πλάτη τους;

Και γιατί να μη χτιστεί εκεί ο 3ος ΒΝΣ του οποίου το οικόπεδο και τη μελέτη χαρίσατε στη Μητρόπολη, ένα φορέα άσχετο με την προσχολική αγωγή;. Ή τέλος πάντων που είναι το οικόπεδο που θα οικοδομήσετε τον 3ο δημοσιο δημοτικό ΒΝΣ που εσείς είπατε πέρσι ότι έχετε βρει;

Η πολιτική της Δημοτικής Αρχής έχει καταδικαστεί στους αγώνες και τις συνειδήσεις

Tα πεπραγμένα Δημοτικής Αρχής του 2021 είναι καταγεγραμμένα: στη στάση απέναντι στους εργαζόμενους, στο χάλι των σχολείων, στην ακύρωση του 3ου Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού, στη σωρεία καταγγελιών από το Σωματείο Εργαζομένων, στην αδράνεια γύρω από τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και την ολόψυχη στήριξη που δίνει στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Προτεραιότητές σας οι επιθυμίες του κεφαλαίου: η παράδοση του Άλσους και του δημόσιου χώρου στα επιχειρηματικά συμφέροντα, η δρομολόγηση  αλλαγών χρήσεων γης σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, η επιτάχυνση του αντιλαϊκού σχεδιασμού για τα απορρίμματα, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, η απαλλαγή των επιχειρηματιών από κάθε δυνατό κόστος 

Να χρυσοπληρώνει ο λαός και να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αυτό είναι το  το “όραμα” ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που ενώνει τους επίδοξους τοπικούς άρχοντες.

Πίσω από τον αχό και τις άσφαιρες αντιπαραθέσεις εντυπωσιασμού δεν μπορεί να κρυφτεί η συναίνεση των άλλων δυνάμεων σε κομβικά ζητήματα.

Η πολιτική της Δημοτικής Αρχής έχει όμως καταψηφιστεί στο σύνολό της από τις μεγάλες κινητοποιήσεις εργαζομένων, μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, γυναικών στο Δήμο. Είναι καταδικασμένα στη συνείδηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων

Το πιο θετικό στοιχείο που καταγράφηκε το 2021  είναι η τάση χειραφέτησης και κινητοποίησης ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων.

Η συστράτευση με το ΚΚΕ στο δρόμο της ταξικής πάλης, η απόρριψη της συναίνεσης,  και της αναμονής, αποτελεί ασπίδα για το σήμερα, ελπίδα και προοπτική για το αύριο

Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.